Ți-a fost reținut permisul în străinătate? Iată cum îl recuperezi

51568
20
Ți-a fost reținut permisul în străinătate? Iată cum îl recuperezi - politiepermis-1333566869.jpg

Articole de la același autor

Zeci de constănțeni rămân, anual, fără permisul auto după o ieșire în afara hotarelor țării. Fie apasă accelerația până la podea, încântați de calitatea șoselelor, fie sunt surprinși în depășiri neregulamentare. Polițiștii rutieriști explică în ce fel trebuie să se procedeze pentru a recupera actul, la întoarcerea în țară.

Românii, și implicit constănțenii, sunt șoferi indisciplinați, indiferent dacă se află pe șoselele din țară sau pe cele de peste hotare. În multe dintre statele vecine, însă, legile sunt mult mai drastice când vine vorba de siguranța în trafic, așa că sunt destui care au ghinionul să le fie reținut permisul de conducere.
Măsura luată de polițiștii din străinătate este valabilă și în România? Ce trebuie să facă șoferii pățiți pentru a-și recupera permisul? Sunt câteva dintre nelămuririle conducătorilor auto vizavi de acest subiect, cărora le-a răspuns comisarul șef Tudorel Dogaru, șeful Biroului Accidente din cadrul Serviciului Poliției Rutiere Constanța.

În 6 luni, permisul trebuie să ajungă în România!
Astfel, potrivit polițistului, statul unde a fost reținut permisul auto românesc are obligația să trimită actul către ambasada
ce-l reprezintă în România în maxim șase luni, însoțit de o dovadă justificativă, prin care se menționează motivul pentru care a fost reținut. Mai departe, reprezentanții ambasadei transmit actele către Direcția Rutieră de la nivelul Poliției Române care le trimite către unitatea din localitatea unde domiciliază posesorul permisului. Iar de la acest serviciu permisul poate fi recuperat de șoferi.
Permisul auto rămâne la polițiști, până la împlinirea perioadei de suspendare, dacă fapta pentru care a fost reținut este incriminată și în legislația românească.
"Potrivit Codului Rutier, suspendarea exercitării dreptului de a conduce, pentru o faptă comisă pe teritoriul altui stat, se aplică și pe teritoriul României numai dacă pentru fapta săvârșită, legislația rutieră românească prevede o astfel de măsură. De exemplu, în Franța permisul auto se reține pentru depășirea cu 40 km/oră a vitezei maxime admise pe sectorul respectiv de drum. În România, se reține la depă-șirea vitezei maxime admise cu 50 km/oră", a explicat comisarul șef Tudorel Dogaru. Sau, dacă statul german va dispune anula-rea permisului auto pentru o alcoolemie sub 0,80 la mie, polițiștii îl vor returna deținătorului de drept, după împlinirea suspendării de trei luni.
Perioada de suspendare a dreptului de a conduce nu poate fi mai mare însă decât cea prevăzută de legislația rutieră românească. Concret, dacă în Anglia perioada de suspendare a permisului poate ajunge până la un an, pentru viteza excesivă, în țara noastră maximul este de 90 de zile. Chiar și la constatarea mai multor contra-venții, perioada de suspendare nu poate să depășească limita de trei luni. În plus, la stabilirea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se ia în considerare și durata cât șoferul nu a putut conduce pe teritoriul statului care a emis decizia.

Nu declarați actul pierdut
Astfel prevede legislația. În realitate, birocrația își spune cuvântul și la acest capitol, iar permisele ajung în țară și, într-un final, la Poliția Rutieră chiar și după un an. De exemplu, după cum a arătat comisarul șef Dogaru, la recuperarea permiselor reținute pe teritoriul Bulgariei se înregistrează întârzieri considerabile. Alte state, precum Italia sau Slovacia, trimit permisul către statul român abia după expirarea perioadei de suspendare. De asemenea, statele UE mai întârzie transmiterea permiselor auto și în cazul neplății amenzilor.
Interesați să obțină permisul într-un timp mai scurt, șoferii apelează la un tertip: se prezintă la Poliția Rutieră și declară actul pierdut. "Șoferii trebuie să înțeleagă că statele respective transmit permisele auto, chiar dacă mai târziu. Iar în momentul în care ajunge actul în țară, posesorului i se poate întocmi dosar penal pentru fals în declarații dacă între timp le-a declarat pierdut", au mai arătat polițiștii rutieriști. Până în prezent, însă, la nivelul județului Constanța nu a fost depistat niciun șofer în această situație.



Comentează știrea

20 comentarii. Pagina 2 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
anonim
8 decembrie 2014
ion

Salut,,mia fost retinut permisu de conducere in germania pe o perioada de 30 de zile,,, pot conduce in romania,, daca mie mia fost retinut permisu in germania?

miki
30 august 2015
permis

am si eu o problema mi sa luat permisu pe italia pentru o depasire pe autostrada pe 1 luna mi sa expirat termenu de suspendare problema este de ce dureaza 6 luni pana ajunge in tara pe noi cine ne plateste 5 luni cat asteptam permisu de ce nu se ia o masura si pentru problema asta avem si noi familie cine ma poate ajuta sunt sofe de camion

Cosmin
26 iunie 2016
Permis suspendat în Italia

Am depășit linia continuă în timpul acesta a depășit o altă mașină tot la fel da în fața mașini era o altă mașină o când am văzut am tras în stânga să o evit și erea un gard de beton si am tras iar dreapta si a întrat în mine si nu stiu pe cât timp mea suspendat permisul acum 2 săptămâni făcut accident în Italia și nu știu cum să fac ca io sunt în România îl trimite prin ambasadă

gabriela
31 octombrie 2016
retras carnetu romanesc in italia

bunaziua miau suspendat carnetu romanesc pentru un an deoarece am avut un accident fara victime mau dus la spital ca nu eram constienta mau gasit cu alcolemie in sange 1,5 pe litru ,iar dupa pentru munca am fost obligata sa conduc si mau prins miau sechestrat masina pe 3 luni amenda 3000 euro si miau zis cami retrage definitiv carnetu romanesc pentru infraziunea facuta cum procedez in romania mil reda sau pot sa fac scoala in italia sau trebuie sa fac in romania dupa cat timp va multumesc astept un raspuns

popan
15 ianuarie 2017
intrebare

mi sa suspendat permisul pe brennero ptr depasire mi sa spus ca pe o luna pe teritoriul italiei si imi va trimite permisul in o saptamana la firma cum va fi voi primi permisul intro saptamana?

Eduard
13 martie 2017
Retinerea permisului in UK

Buna ziua,acuma 2 ani mi a fost luat permisul in anglia datorita alcoolului la volan,am platit amenda am facut cursul de reabilitare,mai trebuia sa fac analize medicale si sa trimit actele pentru permis.Am si eu o intrebare deoarece nu mai merg in Anglia.Cum imi pot recupera permisul rominesc?

Eduard
13 martie 2017
Retinerea permisului in UK

Buna ziua,acuma 2 ani mi a fost luat permisul in anglia datorita alcoolului la volan,am platit amenda am facut cursul de reabilitare,mai trebuia sa fac analize medicale si sa trimit actele pentru permis.Am si eu o intrebare deoarece nu mai merg in Anglia.Cum imi pot recupera permisul rominesc?

Eduard
13 martie 2017
Retinerea permisului in UK

Buna ziua,acuma 2 ani mi a fost luat permisul in anglia datorita alcoolului la volan,am platit amenda am facut cursul de reabilitare,mai trebuia sa fac analize medicale si sa trimit actele pentru permis.Am si eu o intrebare deoarece nu mai merg in Anglia.Cum imi pot recupera permisul rominesc?

Marius
18 septembrie 2017
aaa

in cat timp tiai recuperat permisul si de unde ?

Răspuns la: Mi-a fost retinut permisul in Franta
Adăugat de : Paul, 11 iunie 2012
Mi-au retinut permisul in Franta din cauza depasiri limitei de viteza pentru 30 zile dar am permis Spaniol , eu am solicitat trimiterea permisului...
Stefan
19 februarie 2023
Permis reținut in Austria

Dar daca permisul este reținut pentru o alcoolemie mai mare de 0.80 pe teritoriul altui stat membru UE de exemplu Austria si permisul este românesc?

20 comentarii. Pagina 2 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3844 secunde