Teste de răbdare pentru viitorii șoferi din Constanţa. Cât trebuie să aștepte pentru un permis auto!

2816

Articole de la același autor

Constănțenii care doresc să obțină permisul de conducere trebuie să se înarmeze cu răbdare. Programarea pentru susținerea probei teoretice poate dura și 40 de zile, în timp ce pentru proba traseului (a „orașului”) trebuie să aștepte și 100 de zile. Altfel spus, cine se programează vineri, 6 noiembrie, va susține examinarea practică după jumătatea lunii februarie 2021.

Pandemia de coronavirus a dat traiul de zi cu zi peste cap. Pe lângă măsurile de protecție restrictive, precum purtarea măștii de protecție în toate spațiile publice, precum dezinfectarea și păstrarea distanței sociale, constănțenii au trebuit să se obișnuiască să folosească mai des mediul online pentru programări și obținerea unor documente. O altă consecință este întârzierea obținerii unor documente, cum este, de exemplu, și cazul examinărilor pentru obținerea permisului de conducere.

După muncă susținută, spre sfârșitul lui 2019, reprezentanții Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Constanța reușiseră să scadă considerabil timpul de așteptare pentru susținerea probelor pentru permisul auto. În noiembrie 2019, candidații care promovau proba teoretică erau programați la traseu în 35 de zile. O performanță, am putea spune! Între timp, situația s-a schimbat, în contextul pandemiei de coronavirus, iar cei care doresc să obțină permisul de conducere trebuie să se înarmeze cu răbdare. Astfel, potrivit reprezentanților serviciului respectiv, programarea pentru proba teoretică poate dura și 40 de zile, iar după promovarea acesteia programarea pentru traseu mai durează în jur de 100 de zile.







De ce s-a ajuns, din nou, la 100 zile de așteptare

S-a ajuns în această situație din mai multe motive, a explicat comisarul șef Liviu Vîrșă, șeful Serviciului Public Comunitar de Permise și Înmatriculări. „Avem o ușoară problemă de personal, iar în condițiile unui personal redus, suntem nevoiți să mutăm angajații de la un departament la altul, la examinări practice, la ghișeu, la autorizații, înmatriculări sau eliberare permise. De asemenea, unul dintre lucrători este «blocat» la intrare, pentru asigurarea respectării măsurilor de prevenire a răspândirii COVID-19”, a arătat comisarul șef Vîrșă.

Faptul că din momentul decretării stării de urgență în contextul pandemic activitatea de examinare a fost suspendată timp de 11 săptămâni încă mai are urmări, și în prezent. Iar măsurile de distanțare socială duc la alte întârzieri. „La proba teoretică s-a redus capacitatea în sală. Din cele 12 calculatoare pe care putea fi susținută proba, în prezent examinarea poate fi susținută doar pe opt calculatoare. Mai puține locuri în sală înseamnă timp mai mare de așteptare pentru ceilalți candidați.

La examinarea practică avem nouă examinatori (n.r. în condițiile în care anul trecut erau 12), iar aceștia pot examina 11 candidați pe zi, față de anul trecut, când examinau și 13 candidați. Este necesar să aloce timp dezinfectării și celorlalte măsuri”, a explicat comisarul șef Liviu Vîrșă.



Mai puțin de jumătate dintre candidați promovează testele

În prezent, rata de promovare a examenului pentru permisul auto este de 48%, altfel spus, mai puțin de jumătate dintre candidați nu obțin actul care le dă dreptul să stea în spatele volanului. Pe de altă parte, comisarul șef Vîrșă subliniază că reducerea timpului de așteptare pentru susținerea examenului nu duce la o creșterea a numărului celor care-l promovează, așa cum se așteptau. Din contră: în noiembrie 2019, când programarea dura aproximativ o lună, rata de promovare scăzuse sub 38%. „Concret, în prezent s-a redus numărul celor care pică. Astfel, cei care pică nu mai pot da examen de trei ori în trei luni, așa cum se întâmpla înainte de starea de urgență, ci numai o singură dată. Dezavantajați sunt cei care într-adevăr au învățat și sunt nevoiți să aștepte trei luni pentru a susține probele. Dar, trebuie să subliniez, sunt mulți care vin și spun: «Vreau doar să văd cum este, nu cred că iau examenul!». În această perioadă pandemică, aceste încercări, care pun pe drumuri candidații, care supun unui risc examinatorii, nu sunt indicate”, a mai arătat șeful serviciului. 





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5002 secunde