ȚEPE MADE IN BULGARIA. Constănțenii, victime ale falsificatorilor din târgurile auto

2527
5
ȚEPE MADE IN BULGARIA. Constănțenii, victime ale falsificatorilor din târgurile auto - masinidelabulgari-1361868315.jpg
Vă tentează să cumpărați o mașină dintr-un târg auto din Bulgaria? E drept, prețurile sunt foarte avantajoase, dar polițiștii de frontieră atrag atenția să vă gândiți de două ori, căci riscați să fiți înșelați, nici să nu puteți să folosiți mașina și să vă alegeți și cu dosar penal. 


În ultimele luni din 2012 și de la începutul acestui an, polițiștii de frontieră care stau de strajă la granița cu Bulgaria au descoperit că numeroase mașini cu numere de înmatriculare "bulgărești", dar deținute de români, aveau certificate de înmatriculare sau inspecția tehnică periodică falsificată. Ba mai mult, falsurile nu au fost descoperite pe sensul de intrare în țară, ci în momentul în care proprietarii se prezentau la graniță, cu intenția de a trece la bulgari, pe la Negru Vodă sau Vama Veche, pentru reînnoirea ITP-ului sau pentru o simplă plimbare. Astfel, de la începutul lui 2013 au fost găsite zece mașini cu acte falsificate, iar în toate cazurile, s-a luat aceeași măsură: au fost întocmite dosare penale pentru uz de fals. 


Ultimul caz de acest gen a fost înregistrat duminică, 24 februarie. În jurul prânzului, în Punctul de Trecere a Frontierei s-a prezentat un tânăr de 24 de ani, la volanul unui BMW 318 D, bineînțeles înmatriculat în Bulgaria. Numai că la verificarea actelor s-a descoperit că certificatul de înmatriculare era fals.


Încântați de prețurile mici, nu se uită la acte!


"Oamenii se încântă de faptul că la târgurile auto din Bulgaria, achiziționează autoturismele la jumătate de preț sau chiar mai puțin. Sunt oameni simpli, unii chiar din mediul rural, care achiziționează o mașină la mâna a doua sau a treia și se lasă convinși de neguțători, care le pun în mână actele mașinii, le iau banii și se fac nevăzuți. Îi mint că dacă este vreo problemă, îi găsesc tot în târgul auto respectiv, ba chiar le dau și niște date de contact, care ulterior se do-vedesc a fi false. În unele cazuri, neregulile au fost descoperite pe sensul de intrare în țară, în alte cazuri, când au intrat prin alte părți, au ajuns acasă și ilegalitățile au fost depistate când au încercat să treacă înapoi în Bulgaria", a explicat Marius Niculescu, purtător de cuvânt al Gărzii de Coastă. 


Astfel, la o simplă privire mai atentă, polițiștii de frontieră desco-peră că certificatul de înmatriculare al mașinii sau ITP-ul sunt falsificate. "Falsurile sunt foarte bune, pentru că utilizează imprimante de ultimă generație, dar la o cercetare cu mijloace specifice, cu lampă cu UV, polițiștii de fron-tieră constată lipsa elementelor de siguranță", a continuat reprezen-tantul Gărzii de Coastă. 


Mai poate fi înmatriculată mașina?


De menționat că, în niciunul dintre cazuri, proprietarii români nu au rămas fără mașini. "Autoturismele nu au fost ridicate în vederea confiscării, întrucât s-a constatat că nu figurau ca fiind furate, ci erau radiate în circulație. Mașinile au rămas proprietarilor, dar în schimb sunt luate actele falsificate care ajung probă în dosarul penal ce este deschis pe numele proprietarilor, pentru uz de fals. Faptul că nu au știut nu-i absolvă de comiterea faptei", a mai atras atenția polițistul de frontieră. 


Altfel spus, deși nu le-au fost confiscate, noii proprietari nu au dreptul să circule cu ele dacă nu intră în legalitate, în caz contrar riscând să se aleagă cu un nou dosar penal. Surpriza cea mare apare însă în momentul în care se prezintă la Serviciului de Înmatri-culări și Permise Auto. După cum au declarat reprezentanții instituției, pentru "Cuget Liber", "pentru a înmatricula un autoturism, proprietarul are nevoie de documentele originale de înmatriculare". "Dar cum cele primite au fost false, el trebuie să se întoarcă în Bulgaria și să facă demersuri pentru obținerea celui original, dar nici autoritățile bulgare nu se vor amesteca în aceste situații. În consecință, fără actele respective, nu pot înmatricula mașina", au explicat reprezentanții Serviciului de Înmatriculări Constanța. 


Drept urmare, autoturismul pentru care constănțenii s-au bucurat că a fost la jumătate de preț (de obicei, până în 2.000 - 2.500 de euro), ajunge să zacă în garaj sau la fier vechi. Oamenii legii spun că, din cercetările realizate până în prezent, nu s-a descoperit ca înșelăciunile să fie opera unei filiere infracționale. E drept, însă, că în anii trecuți, o astfel de grupare acționa în zona Dobrici, toate actele și inclusiv plăcuțele de înmatriculare pe care le primeau românii fiind falsificate, dar membrii ei au ajuns după gratii. 


Comentează știrea

x
26 februarie 2013
xx

ASA LE TREBUIE !! D c mi-ar fi mila de ei ? Accepta sa se prostitueze la bulgari, sa o ia pana la capat....spor la cumparaturi, tarani cocliti ...

Sorin
26 februarie 2013
Riscul ghertoiului

Ghertoii stiu in general ca se expun la riscuri cand cumpara orice din locuri dubioase,stiu ca marfurile pot proveni din furturi sau alte surse gri. Asta e,merg pe risc,nu trebuie compatimiti doar pentru ca sunt asa...

dude
26 februarie 2013
tara de kkt

voi fi rezident in bulgaria numai sa dau la muie scumpei noastre tari, sugcese ratatilor.

observator
26 februarie 2013
motiv

sunt doua categorii: cei care se revolta normal politicii unor guvernanti corupti sau in incapacitate de gandire si fraieri care cred (in mintea lor cultivata de educatia tip machidon parlit) ca se pot imbogati repede sau pacali politica fiscala.

observator
26 februarie 2013
motiv

sunt doua categorii: cei care se revolta normal politicii unor guvernanti corupti sau in incapacitate de gandire si fraieri care cred (in mintea lor cultivata de educatia tip machidon parlit) ca se pot imbogati repede sau pacali politica fiscala.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4609 secunde