Taximetriștii, îngenuncheați de COVID-19. Ce „păsuire” le-a făcut autoritatea locală din Constanța

2117

Articole de la același autor

O ultimă întrunire între reprezentanții autorității publice locale și a celor șase dispecerate de taxi din municipiul Constanța, pe marginea „Regulamentului privind organizarea și executarea serviciului de transport în regim de taxi” a avut loc luni, 22 februarie. Ultimele detalii au fost discutate și puse la punct astfel că, în cel mai scurt timp, proiectul va fi pus în dezbatere publică.



De remarcat că printre aspectele discutate s-a numărat și necesitatea ca unele mașini folosite la taximetrie să fie schimbate, mai ales dacă au depășit vechimea de zece ani impusă de lege. Dar cele două părți au convenit să existe o „păsuială”, mai ales în condițiile în care în ultimul an taximetriștii au avut de suferit financiar din cauza pandemiei de coronavirus.

„Am avut parteneri deschiși la dialog, respectiv viceprimarul Ionuț Rusu și Horia Constantinescu, și s-a ținut cont de doleanțele noastre, în mare. De exemplu, legea impune ca la a doua autorizare, autoturismele să aibă o vechime de zece ani maximum. Dar, am convenit asupra termenului de 31 decembrie 2022, timp pe care îl au taximetriștii la dispoziție pentru a schimba mașinile cu vechime de 11 – 12 ani. S-a ținut cont de faptul că în ultimul an, din cauza pandemiei, încasările au scăzut, în unele cazuri, și cu 70%, și este nevoie de o perioadă de timp pentru a ne redresa”, a afirmat Lică Neagu, președintele Federației Naționale a Sindicatelor Șoferilor din România.

Un alt aspect „câștigat” de taximetriști a vizat excluderea obligativității de a avea un contract cu spălătoriile auto. „Inițial, a fost impus un contract cu spălătoriile auto, pentru a menține curate autoturismele. Noi am demonstrat că la spălătoriile auto suma solicitată este în jur de 40 de lei, foarte mare, iar la o stație peco din municipiu, cu un jeton, se achită în jur de 25% din această valoare”, a mai precizat Lică Neagu.

Termen până la sfârșitul lui 2022 pentru a „scăpa” de mașinile vechi

În ceea ce privește numărul de taximetre care vor exista pe străzile Constanței, deși prin prezentul regulament a fost impusă o limită de 1.262 de taxiuri, există posibilitatea modificării. „Am primit promisiunea ca după următorul recensământ, dacă se va constata că numărul locuitorilor s-a mărit, să creștem și noi numărul de taximetre, raportat la populație”, a mai punctat Lică Neagu. De menționat că, la acest capitol, taximetriștii au atras atenția, în repetate rânduri, că impunerea limitării de 1.262 de taxiuri va duce la dispariția a aproximativ 500 de licențe. În consecință, vor avea de suferit atât taximetriștii care vor rămâne fără locul de muncă, dar și clienții, care vor trebui să aștepte mai mult pentru a fi preluați.

Vor fi înființate stații de taxi noi în municipiul Constanța

Printre aspectele importante discutate a fost și cea a stațiilor taxi. În prezent, mulți taximetriști sunt amendați pentru că staționează în stații unde încap mult mai puține mașini. „De exemplu, sunt stații unde pe tăblițe scrie 20 de taxiuri, dar în realitate încap doar zece. Sau scrie zece, dar încap doar opt, iar oamenii sunt amendați. Am convenit ca în colaborare cu Poliția Locală și Confort Urban să fie identificate stațiile și să fie luate măsuri pentru reglementarea situațiilor. De asemenea, dacă va fi nevoie, vor fi înființate noi stații taxi. Este logic ca acestea să fie acolo unde clienții au nevoie de ele. Drept pentru care, va fi analizată situația din municipiu și vor fi înființate în zonele unde sunt necesare, fără să fie încurcat traficul rutier”, a mai punctat Lică Neagu.

De precizat că, în ceea ce privește vestimentația taximetriștilor, în timpul verii, va fi compusă din pantaloni și cămașă cu mânecă scurtă.

Așa cum am menționat și în edițiile anterioare, intenția administrației locale este ca respectivul regulament să intre în vigoare până la începutul sezonului estival. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.4988 secunde