Taximetriștii din Constanța, la masa tratativelor. „Au cerințe absurde!”

2087

Articole de la același autor

Regulamentul după care vor lucra, în anii următori, taximetriștii din municipiul Constanța este pus din nou pe masa discuțiilor. Reprezentanții Camerei Taximetriștilor se vor întâlni, luni, 18 ianuarie, cu reprezentanții administrației publice locale pentru a începe dialogul.

De aproape doi ani, reprezentanții taximetriștilor și cei ai administrației publice locale poartă discuții pe marginea unui „Regulament privind organizarea și executarea serviciului de transport în regim de taxi în municipiul Constanța”. Discuții lungite, în contradictoriu, care nu au dus la niciun rezultat, în opinia taximetriștilor. Căci, după cum a subliniat liderul Camerei Taximetriștilor Constanța, Lică Neagu, o parte dintre impunerile din regulament sunt absurde și de natură să ducă la închiderea afacerilor. Cu fosta conducere a administrației publice locale discuțiile au fost tensionate – fiind de notorietate „înțepăturile” dintre viceprimarul Dumitru Babu și liderul taximetriștilor, Lică Neagu -, rămâne de văzut în ce notă se vor desfășura cele cu actualii administratori ai orașului. Luni, 18 ianuarie, urmează să aibă loc o primă întâlnire. „Deocamdată, ne-au chemat la discuții pe baza aceluiași draft pe care îl avea și vechea administrație. Dar sunt câteva puncte pe care nu le vom accepta. Practicăm această profesie de zeci de ani și trebuie să se țină cont și de punctul nostru de vedere”, a declarat Lică Neagu pentru „Cuget Liber”.

Taxele și stațiile de taxi, printre subiectele discutate

Astfel, taximetriștii doresc să fie scos din regulament punctul privind plata integrală a taxelor și impozitelor către Serviciul de Taxe și Impozite. „Forma actuală a regulamentului stipulează că la autorizare/reautorizare, agenții economici nu trebuie să aibă datorii la bugetul local, iar taximetriștii angajați la fel. Este o solicitare absurdă, poate este un angajat care are de plătit pensie alimentară și nu o plătește, poate are amenzi rutiere și nu le-a achitat. Ce putem noi să facem, să ne transformăm în perceptori pentru SPIT Constanța? În condițiile în care, în prezent, firmele de taximetrie se confruntă cu o lipsă de personal, ce putem face, să nu îi mai angajăm?”, a subliniat Lică Neagu.

O altă prevedere a proiectului de regulament, asupra căruia se va discuta vizează existența obligatorie a unor garaje sau parcări, deținute de firmele de taxi. „Se cere ca agenții economici care au mai mult de două mașini să prezinte documente precum că au în proprietate sau au închiriat spații de parcare, garaje, cu poze și schițe. De asemenea, se solicită prezentarea programului de lucru fix, ceea ce este dificil în taximetrie”, a mai arătat Lică Neagu.

Pe masa discuțiilor urmează să fie pusă și problema stațiilor de taxi, în condițiile în care, în urma resistematizărilor rutiere din ultimii ani, au început să dispară din ele, fără ca reprezentanții taximetriștilor să fie consultați.

„În zonă la City Park Mall aveam trei stații taxi, au fost desființate toate trei, iar pentru a avea acces în parcarea agentului economic, se cere o taxă. În zona Lupoaică, stația taxi a fost desființată, ni s-a argumentat că a fost omisă includerea ei în proiectul european de reabilitare a zonei. În zona Pieței Tomis III numărul de locuri din stație a fost redus la mai puțin de jumătate. În cartiere, pe unde s-a reabilitat, stațiile de taxi au fost de asemenea desființate. Sau Confort Urban nu a mai trasat însemnele pe carosabil, iar Poliția Locală atât așteaptă, ca să aplice amenzi”, a descris liderul taximetriștilor o parte din problemele cu care se confruntă.



Anul 2020, plin de încercări pentru taximetriști: au scăzut încasările la jumătate


Anul 2021 vine cu noi provocări, cu privire la adoptarea regulamentului taximetriștilor, după ce 2020 a fost unul cu încercări pentru această breaslă. În contextul evoluției pandemiei de COVID-19 și apariției în Constanța a transportului alternativ, Uber și Bolt, firmele de taxi au avut o viață grea. „Încasările au scăzut la jumătate anul trecut, iar cheltuielile au fost mai mari”, a afirmat Lică Neagu. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4917 secunde