Sute de misiuni de război, zeci de lupte aeriene! Generalul-maior (rtr.) Ion Dobran împlinește 100 de ani

972
Sute de misiuni de război, zeci de lupte aeriene! Generalul-maior (rtr.) Ion Dobran împlinește 100 de ani - untitled-1549272435.jpg

Articole recomandate

Marți, 5 februarie, generalul-maior (rtr.) Ion Dobran împlinește 100 de ani. Cu acest prilej, Statul Major al Forțelor Aeriene organizează, la sediul instituției, de la ora 9.30, o ceremonie în onoarea veteranului aviator, în cadrul căreia eroul va fi înaintat în gradul de general-locotenent (rtr) și i se va conferi Ordinul "Virtutea Aeronautică în grad de Cavaler", cu însemn pentru militari.

Veteran aviator, erou al celui de-al doilea război mondial, generalul - maior Ion Dobran - singurul pilot în viață din Grupul 9 Vânătoare ai cărui piloți au scris multe pagini glorioase în istoria aviației militare - a devenit un simbol, model de onoare și demnitate militară, sursă de admirație și respect pentru tinerele generații.


Absolvent al Școlii Militare de Ofițeri de Aviație, promoția 1941, generalul Dobran a luptat împotriva sovieticilor pe frontul de est, împotriva americanilor în timpul bombardamentelor din 1944 și împotriva germanilor după 23 august 1944, îndeplinind misiuni inclusiv în ultima zi a războiului, 9 mai 1945.


Activitatea sa pe front însumează 340 de misiuni de război, 74 lupte aeriene, 11 victorii aeriene și un avion distrus la sol. A fost doborât de trei ori, scăpând cu viață fără răni grave.


Dăruit cu pasiunea pentru zbor, generalul - maior Ion Dobran și-a modelat viața după principii ferme și idealuri în care crede cu tărie și astăzi.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4164 secunde