Sute de mii de lei și zeci de mii de euro cer familiile victimelor și firmele păgubite de la Sergiu Băhăian și complicii săi

1316
Sute de mii de lei și zeci de mii de euro cer familiile victimelor și firmele păgubite de la Sergiu Băhăian și complicii săi - 22bd92bc577519a68e8c08a3c1dc8f10.jpg
Ieri, la Tribunalul Constanța a fost primul termen de judecată în dosarul în care Sergiu Băhăian, denumit și "Regizorul morții", este acuzat că, la finele anului 2007, alături de Valentin Șlepac, ar fi inițiat un grup infracțional organizat, la care ar fi aderat și alte persoane, cu scopul de a înșela mai multe societăți comerciale. Ei foloseau drept "paravan" alți indivizi, care erau făcuți patroni peste noapte, și apoi omorâți, pentru ca anchetatorii să nu ajungă vreodată la adevărații "capi" ai rețelei. Șlepac a fost ajutat îndeaproape de Adrian Grigoraș, un tânăr de 19 ani. Cei doi, potrivit propriilor declarații, nu făceau decât să execute ordinele lui Băhăian.
Pe lângă ei, procurorii au mai dispus, la începutul lunii iulie, trimiterea în judecată și a altor trei complici, Dan Liviu Iovan, Edward Mărculescu și George Florian Oprea, primii doi pentru aderare la grup infracțional și complicitate la înșelăciune, iar cel de-al treilea pentru favorizarea infractorului.
Magistrații de la Tribunalul Constanța au constatat, ieri, că este lipsă de procedură cu unele dintre părțile din dosar și că inculpatul Dan Liviu Iovan vrea să-și angajeze un apărător. De asemenea, una dintre societățile prejudiciate de inculpați s-a constituit parte civilă în proces cu suma de 340.000 de lei, iar sora lui Ionel Ulezu - una dintre victime, cu sumele de 15.000 lei - despăgubiri materiale, și 20.000 de euro - despăgubiri morale.
Atât Șlepac, cât și Grigoraș au spus judecătorilor că vor să fie judecați în stare de arest, fiind conștienți de gravitatea faptelor de care sunt acuzați. Grigoraș a spus, de altfel, magistraților: "Las la aprecierea instanței. Știu care este gravitatea faptei…".
Doar Sergiu Băhăian este cel care insistă ca procesul să se desfășoare cu el în stare de libertate, solicitând în acest sens înlocuirea arestului cu obligarea de a nu părăsi localitatea de domiciliu.
La ieșirea din sala de judecată, unul dintre patronii de firme țepuite de Băhăian, Adrian Bratu, a susținut că este una dintre "victimele" acestuia, și că, în timpul negocierilor, ar fi vorbit telefonic cu Băhăian, doar că, pe atunci, se prezenta ca fiind un anume Neacșu… Contractul încheiat ulterior prin interpușii lui Băhăian i-ar fi prejudiciat firma cu sute de mii de lei, la care se adaugă, pe zi ce trece, penalități.
Următorul termen de judecată a fost stabilit pentru data de 7 septembrie.
Menționăm că o parte a dosarului a fost disjunsă către DIICOT - Serviciul Teritorial Ialomița, astfel că, la Constanța, cei șase vor răspunde pentru uciderea lui Petrică Captalan și a lui Ionel Ulezu, crime comise în 2008.
Captalan Petrică a fost lovit în cap cu o bâtă, iar cadavrul său a fost îngropat, deasupra gropii fiind turnată o placă de beton. Ionel Ulezu a fost ucis în același an, fiind îngropat de viu, după ce ar fi fost sedat. După aceeași metodă, deasupra gropii a fost turnată o placă de beton, pe care, ulterior, a fost construit un WC. Cele două cadavre au fost descoperite în curtea unei locuințe din satul Măgura, comuna Cerchezu, la începutul acestui an, atunci când Șlepac și Grigoraș au și fost arestați la Constanța.
Amintim că Ion Bojin, cel care s-a aflat în anturajul persoanelor amintite, a fost cel care a povestit anchetatorilor că Valentin Șlepac și Adrian Grigoraș i-au omorât, în ordine cronologică, pe Lucian Cernat, Emilian Leonte, Ionel Ulezu și Petrică Captalan. Motivul uciderii acestora a fost că cei patru ajunseseră în situația de a divulga autorităților modalitatea în care s-au desfășurat activitățile comerciale ilicite, prin intermediul firmelor la care aceștia erau fie asociați, fie administratori. Prin urmare, exista posibilitatea reală ca, în cursul unor eventuale anchete, să se afle că ei au acționat la îndemnul și sub coordonarea lui Valentin Șlepac și a lui Sergiu Băhăian, cei din urmă fiind principalii beneficiari ai câștigurilor realizate.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.32 secunde