Supărări tot mai mari printre oamenii legii! „În Poliție sunt și structuri parazitare!”

8065

Articole de la același autor

De parcă polițiștii judiciari nu aveau suficiente probleme, cu faptul că numărul lor este prea mic pentru volumul de muncă enorm pe care îl au, iar salariile sunt mai mici decât în alte părți, înființarea de noi structuri le reduce și mai mult numărul. De fapt, subliniază liderul de sindicat constănțean Vasile Zelca, noile structuri, precum Poliția Școlii, Poliția Animalelor sau Biroul Pregătire Profesională sunt niște „paraziți” care se hrănesc tot din munca judiciarilor.

Polițiștii judiciari, adică cei care anchetează crimele, violurile sau tâlhăriile – în fapt, orice dosar penal! – sunt din ce în ce mai nemulțumiți. Numărul lor s-a tot micșorat în ultimii ani, fie urmare a pensionărilor, fie urmare a transferurilor. Căci o bună parte dintre ei și-au cerut mutarea la alte structuri, unde nu li se cere să plece nopțile de acasă pentru a ancheta o atrocitate, dar primesc mai mulți bani. În aceste condiții, când deficitul de personal este din ce în ce mai accentuat, mai marii sistemului „mai mușcă hălci importante” din funcțiile din această structură, după cum a arătat comisarul șef Vasile Zelca, liderul Biroului Constanța al Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC). Mai precis, prin formarea unor noi structuri, „șugubețe și năstrușnice”, „parazitare”, după cum atrage atenția liderul de sindicat.

„Vedem și auzim cu îngrijorare cum fel și fel de structuri, care de care mai «șugubețe și năstrușnice» prind viață și odată înființate mușcă hălci importante din funcțiile de la judiciar, proximitate, structura pază, rutiera, Poliția Rurală!”, a afirmat Vasile Zelca.

Acesta a dat trei exemple de „rușini naționale”, a căror apariție îi nemulțumesc pe polițiști. „1. Poliția Școlii. O structură «nouă», prin care se dorea îmbunătățirea activității pe linia școlilor. În realitate, este o structură de tip parazitar, care lucrează, de fapt prelucrează, datele și rezultatele obținute de aceiași oameni ca și până la înființarea sa: proximiștii și polițiștii din mediul rural. În rest, funcția de șef birou... treabă bună! Și o altă treabă bună este că funcțiile au fost rupte de la operativ, adâncind astfel deficitul de personal existent. 2. Poliția animalelor. O structură nouă, «dragostea» lui Vela, prin care se dorește îmbunătățirea intervenției și investigarea chinuirii animalelor, fie ele domestice sau sălbatice. Idee bună, planul de aplicare, prost. La acest moment, Biroul Protecția Animalelor funcționează pe avarie, fără a avea cele de trebuință în ceea ce privește animalele care trebuie protejate (cutii de protecție etc). Bineînțeles că funcțiile cu care a fost înființat biroul au fost luate tot din operativ. 3. Biroul Pregătire Profesională. Această structură va pune bomboana pe coliva structurilor de poliție care au avizul de cercetare al poliției judiciare, deoarece, în primele scăpări în presă despre această structură s-a precizat că polițiștii care vor ocupa funcțiile vor fi cei de la judiciar”, a subliniat liderul de sindicat constănțean.

Cu ce se vor ocupa polițiștii de la Pregătire Profesională

Referitor la structura de pregătire profesională, facem precizarea că aceasta este recent înființată. Potrivit informațiilor puse la dispoziție de Sindicatul Europol, Direcția de Pregătire Profesională a luat ființă prin ordin al ministrului Afacerilor Interne, începând cu primele zile ale lui august, și va avea 380 de funcții, împărțite în două servicii: formare inițială și continuă și pregătire pentru intervenție.

„Serviciul Pregătire pentru Intervenție va avea rol pentru: pregătirea tactică; pregătirea pentru instrucția tragerii; pregătirea fizică și de autoapărare; pregătirea pentru conducerea auto. La nivel teritorial, în cadrul inspectoratelor județene de poliție vor exista servicii și birouri de pregătire profesională, fiecare structură având un număr diferit de posturi în funcție de mărimea structurii respective. Ocuparea posturilor în cadrul acestei noi structuri se va face în baza unui proces de selecție și cu îndeplinirea unor criterii specifice de ocupare, cu aprobarea exclusivă a IGPR. Procesul de pregătire profesională va fi monitorizat de IGPR pe baza unei aplicații dedicate acestui tip de activitate. Acest demers trebuie să fie un punct de plecare în creșterea gradului de pregătire a polițiștilor aflați în stradă, lucru pe care organizația noastră l-a susținut dintotdeauna”, au arătat sindicaliștii de la Europol.


Spor neuropsihiatric de 25% pentru polițiștii judiciari

Pe de altă parte, având în vedere greutățile tot mai mari – deficitul de personal, volumul tot mai mare – SNPPC solicită reprezentanților Guvernului majorarea sporului de solicitare neuropsihiatrică, de la 10% cât primesc în prezent polițiștii judiciari, la 25%. „Un salariu majorat ar duce poate și la stoparea hemoragiei de personal dinspre judiciar spre alte structuri mult mai bine plătite. Decizia acestei majorări stă doar în pixul ministrului Lucian Bode”, a subliniat liderul de sindicat Vasile Zelca. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.2657 secunde