Supărare mare la Rutieră. Unde ajung banii din amenzi

1502
Supărare mare la Rutieră. Unde ajung banii din amenzi - fondsupararemarelarutiera-1432660310.jpg

Articole de la același autor

Ați fost tras pe dreapta pe o șosea din țară și amendat? Știți unde ajung banii dați pe amenzi rutiere, mai ales dacă, pentru a vă încadra în limita de 48 de ore pentru a plăti doar jumătate din sancțiune, vă opriți într-o localitate oarecare de pe traseul

pe care îl aveți de parcurs?

Polițiștii rutieri din Constanța sunt extrem de conștiincioși, în special în ceea ce privește sancționarea cu amenzi contravenționale a șoferilor prinși încălcând Codul Rutier pe străzile orașului de la malul mării. În consecință, nu trece zi fără ca rutieriștii să nu aplice cel puțin o sută de sancțiuni pecuniare, acumulând valori de zeci de mii de lei.

Conform informațiilor furnizate, ieri, de reprezentanții Serviciului Poliției Rutiere, numai în ultimele 24 de ore fuseseră aplicate aproape 150 de amenzi contravenționale, în valoare de peste 55.000 de lei. Iar în timpul sezonului estival, numărul sancțiunilor contravenționale aplicate pe parcursul unei zile se dublează și chiar se triplează - creștere ce este de așteptat, având în vedere că și numărul participanților la traficul rutier din Constanța crește considerabil, o dată cu sosirea turiștilor. Nu înseamnă, însă, că o dată cu creșterea numărului amenzilor rutiere crește și venitul la bugetul local al municipiului Constanța, așa cum ar fi de așteptat.

Potrivit polițiștilor, mai ales în timpul sezonului estival, este frecvent întâlnită o situație de genul: un localnic din Arad venit pe litoral pentru a petrece câteva zile este sancționat contravențional, dar plătește amenda în termenul de 48 de ore, pe drumul de întoarcere acasă, în București. Sau, la fel de des întâlnită: constănțean amendat pe Autostrada Soarelui, pentru depășirea vitezei, plătește sancțiunea în București. În astfel de împrejurări, se ridică întrebarea: unde ajung banii de pe sancțiunea pecuniară?

Ce spune SPIT Constanța

Chestionați cu privire la acest aspect, reprezentanții Serviciului Public de Impozite și Taxe Constanța au precizat, pentru "Cuget Liber", că banii plătiți pentru achitarea amenzilor rutiere ajung fie la bugetul local al localității unde a fost plătită sancțiunea, fie la bugetul localității de domiciliu.

"Potrivit Deciziei Comisiei Centrale Fiscale nr. 3/2014 aprobată prin Ordinul ministrului Finanțelor Publice nr. 1234/2014, pentru sumele încasate cu titlu de amenzi contravenționale se întâlnesc două situații. În primul caz, atunci când sumele au fost încasate înainte de data începerii executării silite, amenda încasată ajunge venit la bugetul local la care s-a efectuat plata de către contravenient. Dar când sumele încasate în contul amenzilor nu au fost achitate integral înainte de data comunicării somației, acestea ajung venit la bugetul local al unității administrativ teritoriale unde domiciliază contravenientul", a precizat Virginia Uzun, director executiv al SPIT Constanța.

Altfel spus, dacă un bucureștean este amendat în Constanța și achită amenda în Ovidiu, de exemplu, sau în altă localitate de pe traseul spre casă, banii vor ajunge în bugetul local unde se află ghișeul unde s-a oprit.

Motiv de supărare pentru rutieriști

Practica, deși reglementată prin lege, îi nemulțumește pe polițiștii rutieriști. Voci din rândul acestora reclamă faptul că deși petrec ore bune pe străzi trăgând pe dreapta șoferii indisciplinați și fiind destinatarii înjurăturilor lor, contravaloarea amenzilor aplicate nu ajunge de fiecare dată în bugetul localității unde-și desfășoară ei activitatea, respectiv la bugetul municipiului Constanța!

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.0984 secunde