PROIECT:

SUCURILE CU ZAHĂR, SUPRATAXATE! "Incidența diabetului zaharat în România este cea mai mare din UE"

168
SUCURILE CU ZAHĂR, SUPRATAXATE!

Articole recomandate

Un proiect care prevede introducerea unei taxe suplimentare pentru băuturile cu un conținut ridicat de zahăr va fi depus la Senat săptămâna viitoare, scopul actului normativ fiind acela de a descuraja consumul de sucuri după scumpirea acestora și reducerea incidenței bolilor cardiovasculare, a diabetului zaharat și a altor boli grave. Inițiatorul proiectului, senatorul USR Adrian Wiener, spune că măsuri similare au fost luate de mai multe țări, iar România ar avea cel mai mare consum de băuturi răcoritoare îndulcite din Europa.




Senatorul Adrian Wiener (USR Arad) a declarat, marți, potrivit News.ro, că a finalizat redactarea unui proiect de lege la care a lucrat câteva luni, privind scăderea consumului de sucuri cu zahăr, iar în momentul de față strânge semnături în Parlament.

"Proiectul va fi depus la Senat săptămâna viitoare, iar acum are loc strângerea semnăturilor. Până azi (marți – n.r.), am primit semnături de la toți colegii cărora le-am prezentat proiectul, indiferent de partidul din care fac parte, dar mai important este că au semnat liderii de grupuri parlamentare", a spus Wiener, care este medic, fost manager al Spitalului Județean Arad.

Senatorul afirmă că scopul actului normativ este acela de a descuraja consumul de sucuri care au conținut mare de zahăr și, implicit, diminuarea incidenței bolilor cardiovasculare, a diabetului zaharat, a obezității sau cancerului.

"Numeroase studii științifice arată, fără nici un fel de dubiu, o asociere pozitivă între consumul de băuturi răcoritoare cu adaos de zaharuri și incidența obezității și diabetului zaharat. Un studiu recent publicat de cercetătorii de la Cancer Council Australia și Universitatea din Melbourne indică o relație directă între consumul constant de băuturi răcoritoare cu adaos de zaharuri și 13 tipuri de cancer, independent de greutatea corporală", spune senatorul.

Adrian Wiener afirmă că a discutat cu specialiști înainte de redacarea proiectului și a aflat că băuturile răcoritoare sunt cea mai importantă sursă pentru aportul de zaharuri libere în dieta occidentală.

"În România, avem cel mai mare consum de băuturi răcoritoare îndulcite din Europa, iar incidența diabetului zaharat este cea mai mare din UE. În condițiile în care consumul de zahăr creează dependență, populația României este vulnerabilă, în special componenta consumatorilor cu nivel al educației și al veniturilor inferioare", a declarat parlamentarul.

Soluția propusă pentru descurajarea consumului de sucuri este introducerea unei taxe la producători.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8086 secunde