Strigăt de disperare al militarilor, să răsune în NATO: „Suntem asistați social!”

40920

Articole de la același autor

Problemele care împovărează de ani buni soldații și gradații din Armata României au fost prezentate de Liga Militarilor Profesioniști în cadrul celui mai recent congres al EUROMIL, importantă grupare asociativă a militarilor europeni. Necesitatea unui statut unitar, care să ducă la eliminarea discriminărilor, salarii decente și sume fixe pentru sporuri în loc de procente din salarii sunt doar câteva dintre nemulțumirile militarilor, pentru care s-au făcut în zadar demersuri către autoritățile statului român, până în prezent.

A purta haina militară este o onoare. Sau ar trebui să fie, iar cei care îmbrățișează această carieră, restricționată de îngrădiri și sacrificii, ar trebui să fie răsplătiți pe măsură. Dar, așa cum se atrage atenția de ani buni, prin vocea Ligii Militarilor Profesioniști, soldații și gradații au ajuns să se simtă precum asistații sociali. Salarizarea lor este sub nivelul salariului minim pe economie, motiv pentru care, pentru a ajunge la acel minim, primesc sume compensatorii. Acesta este doar unul dintre motivele de nemulțumire ale soldaților, adus în atenția opiniei publice în repetate rânduri, în ultimii ani.

Problemele, semnalate la nivel european

În cursul săptămânii trecute, problemele cu care se confruntă soldații au fost prezentate și în cadrul celui de al 123-lea congres al EUROMIL, importantă grupare asociativă a militarilor europeni. Se impune menționat că Liga Militarilor Profesioniști este membru al EUROMIL cu drepturi depline, de câteva luni. Principalele aspecte prezentate au vizat necesitatea unui statut unitar al militarilor și creșterile salariale.

„În prezent, Armata Română este plătită conform legii din 2009. Soldații și gradații, pentru a atinge salariul minim în România, primesc o sumă compensatorie. Adică, în România, în 2021, este nevoie de o sumă compensatorie specială pentru ca salariul soldaților și gradaților să ajungă la salariul minim stabilit de lege. Acesta este motivul pentru care spunem adesea că suntem asistați social. Este o problemă serioasă. Un soldat NATO este plătit cu salariul minim pe economie, aproximativ 460 de euro, care salariu include suma compensatorie”, a subliniat președintele LMP, Dănuț Albu.

Sporuri și indemnizații, procente din salarii mizere!

Un alt aspect semnalat vizează sporurile și indemnizația pentru chirie. „Sporul pentru radiații este 10% din salariu. Un procent, nu o sumă forfetară. Dar toți ne radiem la fel. Vă dați seama cât înseamnă 10% dintr-un venit sub nivelul salariului minim pe economie și cât reprezintă 10% din salariul unui ofițer. Diferențele dintre salariile celor două categorii de militari sunt destul de mari”, a mai arătat Dănuț Albu.

Supărătoare este și discrepanța imensă în ceea ce privește indemnizația pentru chirie. „Această indemnizație este în procent de 50% din salariu. Ceea ce pentru un soldat înseamnă 420 de lei pe lună, iar pentru un ofițer poate să însemne peste 2.500 de lei pe lună. Ce înseamnă, de exemplu, pentru un soldat venit din Craiova la Constanța 420 de lei pentru chirie, în condițiile în care la malul mării chiriile sunt de sute de euro?”, a mai subliniat reprezentantul LMP.

„Liga Militarilor Profesioniști a avut diverse încercări de a promova și de a propune factorilor de decizie o unificare a statutului militar, pentru a scăpa de discriminare și inechitate, dar Ministerul Apărării Naționale refuză acest dialog. LMP pledează pentru un regulament unic al corpului militar, tocmai pentru ca astfel s-ar putea evita orice discrepanțe, inechități și discriminări între cele două corpuri militare. Din păcate, eforturile noastre au fost zadarnice până acum”, a mai subliniat reprezentantul LMP. Cea mai recentă discuție la nivelul M.Ap.N. a avut loc în martie 2021, dar fără rezultatele scontate.

În cadrul congresului, reprezentanții EUROMIL, care au căi de comunicare către Consiliul Europei și forurile NATO, au dat asigurări că-și vor îndrepta atenția și asupra aspectelor semnalate de militarii români. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2793 secunde