Spitalele din Constanţa, reorganizate, pentru primirea pacienţilor cu COVID. „Suntem în valul 4”

1526

Articole de la același autor

România a intrat în valul al patrulea de infectări cu noul coronavirus. Autorităţile se pregătesc pentru creşterea numărului de bolnavi de COVID şi fac apel la populaţie să se vaccineze pentru a limita transmiterea virusului. Totuşi, sunt optimiste şi alungă ideea unei noi carantine naţionale.

Pe măsură ce numărul cazurilor de infecţie cu noul coronavirus creşte, spitalele încep să primească din ce în ce mai mulţi pacienţi cu COVID-19. Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a solicitat deja Direcţiilor de Sănătate Publică numărul centralizat de paturi maxim disponibil în unităţile sanitare din fiecare regiune. Potrivit acesteia, sunt disponibile 340 de paturi de Terapie Intensivă pentru adulţi şi 110 paturi de Terapie Intensivă pentru copii.

„În judeţul Constanţa, a fost actualizată lista spitalelor care asigură asistenţa medicală pentru pacienţi, cazuri confirmate şi suspecte COVID. Astfel, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa sunt 20 de paturi disponibile pe secţie, patru paturi la Pediatrie, trei paturi la Terapie Intensivă şi patru paturi la Psihiatrie. La Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa, sunt 58 de paturi, 20 la secţia de Pediatrie şi 2 la ATI. 15 paturi sunt disponibile la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanţa, 25 la Spitalul Municipal Mangalia, 24 la Spitalul Municipal Medgidia şi încă două la ATI. Tot aici, avem opt paturi pe secţia de Pediatrie şi două paturi la ATI, precum şi trei paturi la Maternitate”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului Constanţa, Tudorel Ene.


Între timp, autorităţile locale şi naţionale fac apel la populaţie să se vaccineze. „Intensitatea acestui val patru şi modul în care spitalele vor reacţiona şi modul în care pacienţii care au afecţiuni non-COVID vor putea să fie trataţi în aceste unităţi sanitare depinde de fiecare dintre noi, depinde de alegerea noastră de a ne vaccina. Şi, dacă această alegere va fi una raţională, care să vadă că beneficiile vaccinării ne protejează atât pe noi, cât şi pe cei din jur, se vor limita efectele acestui val patru asupra întregului sistem sanitar”, a subliniat ministrul Sănătăţii.

Cu mască sanitară şi nu textilă, la şcoală

Pe de altă parte, Ioana Mihăilă a anunţat că şcoala se va deschide cu prezenţă, dar măştile vor fi purtate în continuare. Mai mult decât atât, nu vor fi acceptate măştile textile, ci doar cele sanitare. „După informaţiile pe care le avem acum şi după scenariile care sunt în derulare acum, şcolile vor fi deschise şi vor începe cu învăţământ faţă în faţă până la incidenţa de 6 la mie. Urmează să stabilim exact ce vom face în fiecare dintre situaţiile particulare şi anumite acolo unde în anumite localităţi se va depăși această incidenţă de 6 la mie, dar important de menţionat: continuăm să apelăm la mijloacele de prevenţie folosite şi anul anterior, şi anume la purtarea măştii în interiorul şcolii, la menţinerea distanţării fizice, aerisirea permanentă”, a precizat ministrul Sănătăţii.

Fără carantină naţională!

De altfel, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiţă, a anunţat deja că vor fi organizate echipe mobile în şcoli şi universităţi, pentru administrarea serului elevilor şi studenţilor. „Studiile arată că riscul ca un copil să transmită virusul în familie este ridicat. Familiile care au copii preşcolari au un risc de 15% mai mare să se îmbolnăvească de COVID, iar familiile care au copii şcolari, din clasele primare în sus, au un risc de 20 – 25% mai mare să înregistreze cazuri”, precizează dr. Valeriu Gheorghiţă.

Deşi numărul de infectări zilnice s-a dublat faţă de săptămâna trecută, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, ne linişteşte şi spune că nu se pune problema unei noi carantine naţionale, în cel de-a patrulea val al pandemiei COVID-19.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.3481 secunde