Specialiștii antidrog explică de ce trebuie să vă lăsați de fumat: „În 20 de minute, se văd beneficiile!”

412
Specialiștii antidrog explică de ce trebuie să vă lăsați de fumat: „În 20 de minute, se văd beneficiile!” - faratutun-1622212362.jpg

Articole de la același autor

În fiecare an, la data de 31 mai, Organizația Mondială a Sănătății lansează o campanie pentru a marca „Ziua Mondială Fără Tutun”, pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la riscurile de sănătate asociate fumatului. Anul acesta, mesajul campaniei constă în angajamentul de renunțare la fumat. În acest context, specialiștii Agenției Naționale Antidrog și cei de la nivelul centrelor de prevenire, evaluare și consiliere antidrog desfășoară activități de informare, educare și conștientizare cu privire la efectele nocive ale fumatului. „De azi, mă las de fumat!” este tema campaniei de prevenire de anul acesta. În plus, mai mult organizații au lansat un concurs de renunțare la fumat, care se desfășoară în perioada 21 mai – 11 iulie, timp în care participanții primesc consiliere psihologică gratuită o dată pe săptămână și sunt informați cu privire la efectele negative ale consumului de tutun asupra sănătății.

Până pe data de 31 mai a.c., are loc înscrierea participanților, pe site-ul https://renuntisicastigi.ro, iar în intervalul 1 iunie - 12 iulie, persoanele participante la concurs trebuie să renunțe la fumat. Marele premiu, pus la dispoziție de inițiator, constă într-o excursie în valoare de 1.200 euro.

Specialiștii antidrog atrag atenția: „Printre beneficiile renunțării la fumat se numără: în 20 de minute din momentul în care se renunță la fumat, scade tensiunea arterială și ritmul bătăilor inimii; în 12 ore, scade nivelul monoxidului de carbon; de la 2 la 12 săptămâni, se îmbunătățește circulația arterială și crește capacitatea pulmonară; de la 1 la 9 luni, se îmbunătățește capacitatea respiratorie și tusea tabagică se diminuează într-un an, riscul de boală coronariană se reduce la jumătate; între 5 și 15 ani de la renunțarea la fumat, riscul de infarct este egal cu al unui nefumător; în 10 ani, scade riscul de cancer pulmonar, esofagian etc; în 15 ani, riscul de boală coronariană este identic cu al unui nefumător; crește speranța de viață odată cu renunțarea la fumat; persoanele care au suferit un infarct reduc cu 50% șansele de a mai avea încă unul dacă renunță la fumat; renunțarea la fumat crește fertilitatea și reduce riscul nașterii premature”. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0562 secunde