Spânzurat în celula arestului. Ce deficiențe a găsit Avocatul Poporului la fața locului

637
Spânzurat în celula arestului. Ce deficiențe a găsit Avocatul Poporului la fața locului - fondspanzurat12-1590155780.jpg

Articole de la același autor

Experții Avocatului Poporului s-au sesizat din oficiu cu privire la împrejurările în care, în prima zi a lunii aprilie, un bărbat de 72 de ani s-a spânzurat în arestul aflat la subsolul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Constanța. În urma analizării situației, Avocatul Poporului a concluzionat că, la data respectivă, "au existat deficiențe în respectarea dispozițiilor art. 22 din Constituția României, privind dreptul la viață, integritate psihică și fizică" și au făcut o serie de recomandări polițiștilor constănțeni.

Pe 1 aprilie, lucrătorii Serviciului de Investigații Criminale l-au introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă pe constănțeanul Gheorghe S., în vârstă de 72 de ani. Bărbatul era cercetat într-un dosar de distrugere prin incendiere, fapta fiind comisă în ultima zi a lui 2019, iar procurorii dispuseseră măsura controlului judiciar. Pentru că acesta nu s-a prezentat în două rânduri pentru a semna graficul de prezență, polițiștii au notificat Judecătoria Constanța, iar magistrații au dispus arestarea lui preventivă. Introdus în arest la ora 13.30, constănțeanul a fost găsit spânzurat la ora 16.00. "Având în vedere vârsta înaintată, precum și măsurile luate pentru prevenirea răspândirii infecției cu COVID 19, la nivelul CRAP Constanța

s-a luat decizia provizorie ca persoana încarcerată să fie repartizată singură într-una dintre camerele de detenție", au comunicat, la vremea respectivă reprezentanții IPJ Constanța.

"În urma demersurilor efectuate, prin adresa din 27.04.2020, IPJ Constanța a comunicat că bărbatul a fost depistat într-un loc public din județul Constanța, într-o piață, fără a se cunoaște exact persoanele cu care a intrat în contact, iar pentru prevenirea răspândirii infecției cu COVID 19 în rândul personalului și persoanelor private de libertate, acesta a fost repartizat singur în cameră, până la clarificarea situației medicale. În intervalul orar 14.30 – 15.00 a fost distribuită masa de către un lucrător din cadrul Serviciului Logistic, bărbatul luând hrana ce i s-a servit. De asemenea, în intervalul 15.00 – 15.30 au fost efectuate activități de gospodărire în zona de cazare a centrului (strângerea gunoiului din cameră), iar la ora 16.00 a fost verificată persoana prin vizorul camerei, ocazie cu care s-a observat faptul că aceasta era spânzurată de un cearșaf înfășurat în jurul gâtului. I s-a acordat imediat primul ajutor și s-a solicitat intervenția cadrelor medicale, care au efectuat manevre de resuscitare, fiind declarat decesul acestuia la ora 16.50. În urma cercetărilor, s-a constat că inculpatul a rupt cearșaful în fâșii lungi, pe care le-a legat de gratia ferestrei și stâlpul toaletei din cameră", se arată în documentul întocmit de Avocatul Poporului.

Este nevoie de psiholog pentru cei arestați!

La data respectivă, serviciul de pază și supraveghere a fost realizat de trei polițiști, un număr suficient au precizat reprezentanții IPJ Constanța, asigurând o supraveghere strictă în interiorul cât și în exteriorul centrului. De asemenea, s-a constatat că aceștia au respectat modul de organizare și supraveghere: patrulare pe holuri, observare prin vizetele și vizoarele camerelor de detenție.

De menționat că bărbatul nu a fost testat pentru COVID 19.

Reprezentanții Avocatului Poporului consideră însă că au existat și deficiențe. "În noul context legislativ și epidemiologic (pandemia de coronavirus), apreciem că la nivelul CRAP sunt necesare măsuri concrete în scopul prevenirii unor astfel de evenimente nefericite. (...) În centru să se asigure prezența și intervenția psihologului unității pentru asistență, raportat la comportamentul, vârsta, manifestările, stările afective evidente ale persoanei private de libertate care prezintă risc pentru siguranța deținerii; să fie întocmit/revizuit planul de pază, care face dovada unei mai bune gestionări a situațiilor", se menționează în recomandarea transmisă, în urmă cu câteva zile, conducerii IPJ Constanța.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5626 secunde