Soluție pentru constănțenii care rămân fără permisul auto, peste graniță. "Nu mai mințiți!"

1937

Articole de la același autor

Constănțenii care rămân fără permisele auto în timpul șederii peste hotare și-au făcut obiceiul să mintă autoritățile din țară, declarând documentele respective pierdute. Mare greșeală, atrag atenția reprezentanții Serviciului de Permise și Înmatriculări Vehicule Constanța.

Chiar și atunci când se află pe teritoriul unui alt stat, constănțenilor le este greu să renunțe la metehne. Obișnuiți să calce hotărât accelerația, să mai arunce o înjurătură pe geamul întredeschis sau chiar și mucul de țigară ori o hârtie care nu mai este de trebuință, recurg la aceleași gesturi și pe șosele străine. Aceste gesturi sunt însă aspru sancționate în alte state, iar constănțenii o află pe propria piele, în momentul în care sunt înștiințați că li se reține permisul auto și le este suspendat pe o perioadă considerabilă.

Dar românul este descurcăreț, așa că soluția este găsită repede.

"Îi învață cineva să vină la noi să declare documentul pierdut. Și așa se întâmplă!", ne-a relatat comisarul șef Liviu Vîrșă, șeful Serviciului de Permise și Înmatriculări Vehicule Constanța.

Cum se poate obține un nou permis, fără fals în declarații

"Astfel, cei pățiți vin la noi, declară în fals pe solicitare că permisul este pierdut și li se eliberează un document nou. Dar după o perioadă, statul respectiv trimite permisul în țară, către Serviciul Rutier. Iar Rutiera ni-l trimite nouă, stipulându-se și faptul că permisul nu este reținut în țară, întrucât fapta nu are corespondent în legislația autohtonă. Căci permisul auto poate fi reținut și în România doar dacă fapta respectivă este incriminată și în Codul Rutier român. În caz contrar, nu se aplică suspendarea sau anularea. Dar având în vedere declararea în fals de pe cererea de eliberare a unui nou permis, noi demarăm procedurile pentru sesizarea autorităților în vederea întocmirii unui dosar penal pentru fals în declarații", a explicat comisarul șef Liviu Vîrșă.

"Dincolo de suspendarea permisului, care poate să fie sau nu, respectivii se fac vinovați de fals în declarații. De aceea, oricum ar fi, oamenii să vină cu inima deschisă și să spună exact ceea ce s-a întâmplat, adică faptul că le-a fost reținut permisul, iar noi căutăm soluții legale să rezolvăm problema. Să nu declare în fals!

Astfel, vine la Serviciul Permise și declară că i-a fost reținut documentul, dar încă nu i-a fost adusă la cunoștință de către Serviciul Rutier suspendarea. Dacă, ulterior, Poliția Rutieră dispune suspendarea, persoana respectivă merge cu permisul cel nou și îl depune, moment din care începe să curgă suspendarea", a mai arătat comisarul șef Liviu Vîrșă.

În teorie, permisele reținute în alte state trebuie transmise către autoritățile emitente în cel mult șase luni. Realitatea demonstrează însă că sunt cazuri în care permisele și dispozițiile date de autoritățile statului respectiv ajung la omologii lor din România și după câțiva ani. Drept pentru care, tocmai pentru ca șoferii să nu rămână fără permis pentru o perioadă atât de îndelungată, a fost modificată legislația astfel încât să permită solicitarea unui alt permis auto, până la clarificarea situației celui reținut într-un stat străin.

Situații în care sancțiunile de peste hotare nu se aplică la noi

Potrivit comisarului șef Liviu Vîrșă, în multe dintre situațiile în care le-au fost reținute permisele auto peste hotare, constănțenii au constatat acasă că infracțiunile nu se regăsesc în Codul Rutier autohton.

De exemplu, în Franța, permisul auto se reține pentru depășirea cu 40 km/oră a vitezei maxime admise. În România, pentru depășirea vitezei maxime admise cu 50 km/oră. În consecință, în țară, permisul este înapoiat posesorului fără a intra în vigoare suspendarea.

În Marea Britanie, perioada de suspendare poate să se întindă până la un an. În țara noastră, suspendarea este de 90 de zile. Din nou, o situație în care permisul este returnat. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6343 secunde