Șoferii pericole publice ar putea rămâne fără permisele auto pentru jumătate de an!

2653
2

Articole de la același autor

Șoferii care au o alcoolemie peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, cei care conduc deși au permisul suspendat, dar și cei care provoacă accidente rutiere soldate cu morți sau răniți sau sunt prinși la volanul unor mașini neînmatriculate riscă să rămână fără permisele auto pentru șase luni de zile. Măsura este prevăzută în cea mai recentă inițiativă de modificare a Codului Rutier. Rămâne de văzut dacă va fi pusă în aplicare!

Șoselele din țara noastră sunt printre cele mai periculoase din Uniunea Europeană. În repetate rânduri, în încercarea de conștientizare a participanților la trafic asupra riscurilor la care se expun de fiecare dată când calcă pedala de accelerație, când nu își pun centura de siguranță sau intră într-o depășire „la mustață”, autoritățile au atras atenția asupra faptului că numărul accidentelor grave, soldate cu morți și răniți grav, este în creștere. Prezentam, într-o ediție anterioară, faptul că în primul semestru din 2021, pe șoselele din Constanța au murit 36 de oameni, iar alte zeci au fost răniți, în 518 accidente rutiere, număr în creștere comparativ cu 2019.



„M-am săturat să tot văd cum mor oameni pe șosele...”


În aceste condiții, tot mai multe voci, inclusiv din rândul polițiștilor, susțin că sancțiunile în vigoare în prezent nu îi mai sperie pe iresponsabili. La sfârșitul verii, un polițist din Bihor, Sebastian Drimbe, redacta o scrisoare deschisă către autorități în care sublinia faptul că, printre altele, este nevoie de mărirea perioadei de suspendare a dreptului de a conduce, măsură complementară aplicată celor sancționați pentru neregulile din trafic.

„De 15 ani de când sunt în slujba statului și a cetățenilor, am văzut multe accidente rutiere cu victime. Multe, multe, parcă tot mai multe în ultimii ani. Printre victime, din nefericire, sunt și copii. (...) Eu, unul, m-am săturat!

M-am săturat să văd cum mor oameni și copii nevinovați pe șoselele țării. Amenzile nu sunt suficiente. Consider că singurul mod în care conducătorii auto pot fi determinați să nu mai accelereze iresponsabil, să nu mai depășească pe linie continuă, să nu mai urce băuți la volan și să conducă mai preventiv este înăsprirea măsurilor complementare la anumite abateri. Măsurile complementare reprezintă, pe lângă punctele de amendă aferente, suspendarea dreptului de a conduce, acel «mi-a luat carnetul» pe care l-ați auzit de la cei prinși cu musca pe căciulă”, era mesajul transmis de omul legii, cu care au rezonat mulți dintre colegii săi, care au văzut multe șosele însângerate.

Alcoolul la volan și accidentele mortale, „plătite” mai scump

Pe 18 noiembrie, Ministerul Afacerilor Interne a lansat în dezbatere publică un proiect legislativ de modificare a Codului Rutier. Printre modificările propuse se numără și o măsură vehiculată de tot mai mulți polițiști: creșterea perioadei de suspendare a dreptului de a conduce peste 90 de zile, cât este în prezent. Astfel, dacă proiectul legislativ va fi adoptat în actuala formă, șoferii indisciplinați ar putea rămâne fără permis pentru nu mai puțin de șase luni (180 de zile) pentru mai multe fapte grave.

Este vorba despre următoarele situații: când fapta șoferului este infracțiune contra siguranței circulației pe drumurile publice, precum conducerea sub influența alcoolului sau fără permis, iar procurorul sau instanța de judecată a dispus clasarea cauzei și renunțarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei, dacă nu a fost dispusă obligația de a nu conduce anumite vehicule stabilite de instanță; dacă șoferul a provocat un accident rutier soldat cu decesul sau vătămarea corporală a unei persoane; dacă titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru punerea în circulație sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai neînmatriculat sau neînregistrat și tractarea unei remorci neînmatriculate sau neînregistrate ori cu număr fals de înmatriculare sau înregistrare.

„În ceea ce privește punctele de penalizare, acestea se anulează la împlinirea termenului de șase luni de la data constatării contravenției, cu mențiunea că în situația în care a fost depusă plângere împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției prin care au fost aplicate oricare dintre punctele de penalizare care conduc la realizarea cumulului de 15 puncte, curgerea termenului de anulare se suspendă de drept pentru toate punctele de penalizare care îl alcătuiesc, de la data înregistrării acestei plângeri la instanța de judecată până la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești prin care a fost respinsă plângerea contravențională sau a fost admisă în parte, menținând sancțiunea contravențională complementară aplicată”, a mai explicat Cosmin Andreica, liderul sindical Europol. 



Comentează știrea

Mitea Alexandru
26 noiembrie 2021
Măsuri ineficiente

Degeaba îi suspendă permisul 6 luni după ce a făcut accident și a omorât persoane nevinovate. Trebuie luate măsuri de prevenire, nu de pedepsire după ce fapta a fost consumată. Cu logica asta vor muri oameni pe șosele în continuare.

Papu
27 noiembrie 2021
Măsură eficientă

Pentru șoferii prinși la volan drogați sau beți, suspendarea permisului pe viață fără dreptul de a mai face din nou școala de șoferi. Amenzile să se tripleze. Numai așa șoferii vor deveni disciplinați în trafic și politicoși.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4515 secunde