Soartă pecetluită pentru foste cinematografe și grădini de vară, ajunse „găuri negre”!

1423

Articole de la același autor

Cinematografele și grădinile de vară din Constanța, asemenea celor din întreaga țară, au avut o soartă tristă. Rând pe rând, fie au primit o altă destinație, fie au ajuns în paragină. Regia Autonomă a Distribuției și Exploatării Filmelor (RADEF) „RomâniaFilm”, instituția care le administrează, intenționează să scoată la vânzare o parte dintre aceste proprietăți, pentru a-și mai plăti din datorii.

Cândva, grădinile de vară de pe litoralul românesc răsunau, seară de seară, de râsete și voie bună. Era locul unde se strângeau turiștii, pentru a se relaxa la un film bun, pe răcoare, după zilele toride petrecute pe plajă. Astăzi, cu toate au ajuns în paragină. Aceeași soartă tristă au avut și cinematografele. Aflate în administrarea statului – mai precis a Regiei Autonome a Distribuției și Exploatării (RADEF) „RomâniaFilm” -, lipsite de investiții în infrastructură, nu au putut ține pasul cu cinematografele private deschise în mall-uri și ofertele cinefile cu care veneau acestea. În consecință, de prin 1992 a început declinul lor, încet dar sigur, pentru ca în anii 2000 să rămână doar amintirea zilelor de altă dată și niște săli de cinema transformate fie în localuri, fie în… magazin de mobilă. Așa s-a întâmplat, de exemplu, în Constanța. În același timp, lipsită de veniturile pe care le încasa altă dată, urmare a unui management defectuos, RADEF „RomâniaFilm” a ajuns datoare vândută în stânga și în dreapta, într-un final, în 2018, fiind declarată insolvența. Singura soluție pentru a se salva este să plătească datoriile și să înceapă să producă bani. Iar una dintre măsurile necesare pentru obținerea acestor deziderate, potrivit propunerii administratorului judiciar, Constantin Tănasă, este RADEF să „scape” de imobilele care s-au dovedit a fi doar „găuri negre” și aduc numai datorii – impozit pe clădiri, supraimpozitare, taxe teren, decizii de impunere etc – fără a le compensa cu venituri.



Astfel, în cel mai recent „Plan de reorganizare judiciară” pus pe hârtie de administratorul judiciar al RADEF este propusă vânzarea unor sedii din județul Constanța, dar și din alte județe, ca măsură de redresare pentru a scoate instituția din insolvență.

„Date fiind contextul actual socio-economic, modificările dramatice ale mediului economic și piețelor pe care activează regia, precum și eforturile depuse în perioada martie – iulie 2020 de către conducerea regiei pentru optimizarea activității, identificarea de soluții pentru perfecționarea planului de reorganizare, considerăm relevante o serie de informații care justifică modificarea planului. Activitatea de bază a regiei este suspendată începând cu 15 martie 2020. Activitățile secundare – închirierea imobilelor din patrimoniu – au fost afectate negativ pe perioada stării de urgență și a stării de alertă, o parte importantă din locatarii regiei având activitățile suspendate sau parțial afectate în această perioadă”, au arătat reprezentanții firmei judiciare Tănasă și Asociații.





Patru sedii din județul Constanța vor fi puse în vânzare

Potrivit evidențelor regiei, în prezent RADEF „RomâniaFilm” are în administrare opt sedii în județul Constanța. Este vorba despre: fostul cinema „Bulevard” de pe B-dul Mamaia - actualmente punct de desfacere pentru o firmă de mobilă, fostul cinema „Studio” („Popular”) – în prezent fiind închiriat unui club de noapte, sediul administrator al cinemaului „Studio”, grădina de vară „Neon” din Eforie Nord, grădina de vară „Albatros” din Mamaia – ajunsă groapă de gunoi, după cum semnalam într-o ediție anterioară a „Cuget Liber”, după ce o perioadă a fost clubul Bellagio, grădina de vară „Eforie Sud”, grădina de vară „Jupiter” și cinema „Dobrogea” din Medgidia.

Potrivit „Planului de reorganizare judiciară” al RADEF, patru dintre aceste sedii ar urma să fie scoase la licitație. Problema este faptul că niciunul dintre aceste sedii nu este intabulat, astfel că înainte de toate trebuie obținute documentațiile necesare. Conform propunerii administratorului judiciar, primul pe listă pentru a fi înstrăinat este sediul administrativ al cinematografului „Studio” (Popular). Aflat într-o clădire dată în folosință în 1918, în vecinătatea cinemaului, sediul administrativ are 300 de metri pătrați și nu are evaluarea realizată. „Pentru stabilirea prețurilor de pornire a vânzării activelor, ne vom raporta la valoarea stabilită de evaluatorii autorizați, precum și la valoarea de piață a acestora”, au mai arătat administratorii RADEF.



Alte trei sedii propuse spre a fi vândute au probleme „legale”. Concret, au un statut juridic incert, neavând toate documentația necesară. „Au un regim incert al proprietății. Acestea vor deveni disponibile spre vânzare pe măsura clarificării statutului juridic, cu aprobarea Adunării Generale a Creditorilor”, se mai arată în planul de reorganizare. Astfel, este vorba despre fostul cinema „Bulevard”, aflat pe B-dul Mamaia, nr. 169 A, unde în prezent se află punctul de desfacere pentru o firmă de mobilă. Dat în folosință în 1953, cinematograful avea 257 de locuri în sală, o suprafață de 354 mp și nu este intabulat; pe listă mai este și grădina de vară „Neon” din Eforie Nord – dată în folosință în 1958, având o capacitate de 1682 de locuri și o suprafață de 1591 mp, nu este intabulată; ultima propusă spre vânzare este grădina de vară „Eforie Sud”, de pe strada Tudor Vladimirescu, nr. 2, Eforie Sud – dată în folosință în 1960, are 1513 locuri și o suprafață de 1407 mp.



Datorii către primăriile Constanța și Eforie

RADEF „RomâniaFilm” are, în acest moment, creanțe de peste 30,3 milioane de lei, conform celui mai recent tabel realizat de administratorii judiciari. Pe lista creditorilor se află și Primăria Constanța, care are de primit peste 39.600 de lei de la RADEF, pentru impozite clădiri, taxe terenuri, cheltuieli executare, declarații de impunere, dar și Primăria Eforie, care are de primit peste 7.800 de lei, din aceleași motive. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5327 secunde