SINUCIGAȘII de pe șoselele Constanței

998
1
SINUCIGAȘII de pe șoselele Constanței - statisticamacabra-1360746979.jpg
Nici bine nu a început anul, iar statistica Poliției Rutiere Constanța, cu privire la accidentele rutiere cauzate de pietoni este sumbră. Într-o lună și jumătate, doi constănțeni au murit, iar alți 19 au ajuns pe un pat de spital, cu răni grave, pentru că au trecut strada după bunul plac, iar nu pe marcajul pietonal! Și, după cum au subliniat reprezentanții Serviciului Rutier, subliniem și noi: aceste 21 de accidente au avut loc din vina pietonilor!


Pentru a preveni astfel de evenimente nefericite, dar mai ales ținând cont că, în ultimii ani, indisciplina pietonală a constituit una dintre primele cauze producătoare de accidente în județul nostru, polițiștii rutieriști "au ieșit la pândă". 


Pietonii indisciplinați, "arși" cu amenzi


Au vizat arterele mari ale Constanței, din singurul considerent că tocmai pe acestea riscul producerii unui eveniment rutier în care sunt implicați pietoni este mai mare. Explicația ne-a oferit-o Ciprian Sobaru, șeful Biroului Poliției Rutiere municipiul Constanța: "Se poate observa un anumit tip de arteră de circulație unde au loc accidentele în care sunt implicați pietoni: este vorba de bulevardele late, cu cel puțin două benzi pe sens, unde șoferii au tendința să calce pe accelerație, iar pietonii, dacă traversează prin loc nepermis, nu au timp suficient să treacă strada. De altfel, în aceste cazuri, chiar și dacă șoferii respectă limitele legale de viteză, pietonii tot suferă vătămări corporale". 


Este vorba de arterele Alexandru Lăpușneanu, Aurel Vlaicu, I. C. Brătianu (unde, de altfel, s-au aflat ieri oamenii legii, în dreptul intersecției cu strada Oborului), Mamaia, Soveja etc. Drept pentru care, fie că s-au aflat în mașini inscripționate cu însemnele Poliției Rutiere, fie că au avut grijă să stea ascunși, în mașini neinscripționate, pentru a nu da de bănuit constănțenilor, polițiștii au fost atenți la toți cei care au traversat strada prin oricare altă parte decât pe "zebră". 


Mulți și inconștienți!


Și, după cum arată cifrele, la ora actuală, la aproximativ o lună de când Poliția Rutieră a demarat șirul acțiunilor zilnice pe străzile municipiului, constănțenii sunt indisciplinați ca pietoni! "De la începutul anului și până în prezent, au fost sancționate 1.300 de persoane pentru traversarea străzii prin loc nepermis. Amenda este cuprinsă între 150 și 225 de lei (2 - 3 puncte)", ne-a declarat Cristina Vasile, purtător de cuvânt al Poliției Rutiere Constanța. Cifrele sunt mult ridicate comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, dar nu pentru că pietonii ar fi mai răi, ci, așa cum se poate constata, pentru că polițiștii rutieriști au o prezență activă pe străzi. 


Nu se trece pe la colțul străzii!


În altă ordine de idei, o scuză frecvent oferită de pietoni, în momentul în care au fost prinși, a fost faptul că au traversat pe la colțul străzii, într-o intersecție. Explicația nu a stat în picioare! "Potrivit Codului Rutier, pietonii trebuie să traverseze perpendicular, pe axul drumului, numai prin locuri marcate sau semnalizate special în acest sens. În lipsa acestor marcaje, pot traversa pe la colțul străzii, dar, atenție, numai dacă nu există nicio trecere de pietoni în zonă", a subliniat Cristina Vasile. 


Dar, să nu uităm că, potrivit autorităților, principalele artere din municipiu sunt brăzdate de un număr suficient de "zebre" astfel încât să asigure circulația corespunzătoare a pietonilor. Altfel spus, pe șoselele principale din oraș, indiferent de punctul ales, trecerea prin loc nepermis nu se justifică! 


Morții lui 2012


Anul trecut, Serviciul Poliției Rutiere Constanța a înregistrat 205 accidente rutiere produse din vina pietonilor; aceste evenimente au fost soldate cu 20 de morți, 27 de răniți grav și 160 de pietoni răniți ușor. 


Sfaturile Poliției Rutiere privind traversarea străzii


l Traversați pe marcajul pietonal, iar acolo unde sunt instalate semafoare, numai la culoarea verde. 


l După coborârea din mijloacele de transport public, nu traversați prin fața sau prin spatele acestora. Traversarea se poate face numai după plecarea autovehiculelor, prin locurile rezervate trecerii. 


l Manifestați precauție chiar și atunci când traversați pe marcajul pietonal sau la culoarea verde a semaforului. Angajați-vă în traversare numai dacă șoferii au staționat pentru a vă acorda prioritate.


l Nu puneți conducătorii auto în situația de a frâna brusc pentru a vă acorda prioritate. 


l Fiți precauți când traversați strada în timpul nopții sau în condiții de vreme nefavorabilă (ceață, ploaie sau ninsoare), căci din cauza vizibilității reduse sau a carosabilului alunecos șoferii vă pot observa târziu.


Comentează știrea

ionica
13 februarie 2013
sinucigasii ..

Educatia pietonilor se face si de catre autoritati! Dl. acesta ,politist de altfel,ce are de zis despre faptul ca trotuarele principalelor artere ale orasului sunt efectiv OCUPATE de masini ? De ce nu vede cum femei avand carucioare cu copilasi in ele ,ies in carosabil ptr.a se putea deplasa! Acesti pietoni nu cred ca doresc sa fie "sinucigasi",tot asa cum autoritatile pot fi acuzate de "tentativa de omor"....Fapte si nu VORBE ,tovarasi!

Articole pe aceeași temă

Luni, 11 Februarie 2013
Stire din Eveniment : CONSTANȚA, CA O PÂNZĂ DE PAIANJEN
Miercuri, 06 Februarie 2013
Stire din Eveniment : Polițiștii rutieri  continuă "pânda"
Pagina a fost generata in 0.3968 secunde