Sinucideri trase la indigo în Armată! Ce-i determină pe militari să încheie socotelile cu viața?

1994

Articole recomandate

Trei militari constănțeni și-au pus capăt zilelor în ultimele luni. Doi dintre ei s-au sinucis la câteva zile distanță, unul s-a împușcat, iar celălalt și-a pus capul pe șine în așteptarea trenului. Cu toții erau tineri, având toată cariera în față și o mulțime de posibilități. Ce i-a îndemnat însă să-și pună capăt zilelor este încă un mister. 


Neoficial, colegii militarilor spun că depresia i-ar fi împins pe aceștia să facă gesturi necugetate, chiar și în condițiile în care din punct de vedere psihologic au fost declarați apți. 


"Am citit multe mesaje, și pe paginile lor de Facebook, dar și în urma articolelor din presă. Am văzut că, în mare, s-a format ideea că aceștia erau nebuni și că testul psihologic anual este o glumă. Vă spun că nu este așa. Totul se tratează cu seriozitate, susținem două examene psihologice, unul pentru viza medicală anuală, dar și pentru servicii. Nu confundați nebunia cu depresia. Colegii noștri au recurs la aceste gesturi pentru că sufereau de depresie, nu erau «nebuni sub acoperire». Este păcat că multă lume ia în râs aceste probleme, crede că în Armată curge lapte și miere. Realitatea este diferită", au precizat colegi ai militarilor. 


În luna noiembrie 2017, militarul Daniel Rohozneanu, în vârstă de 21 de ani, a dat foc locuinței în care stătea cu chirie, în zona Km 4-5, iar după incendiu a plecat la București. În apropierea Gării de Nord a fost găsit decapitat. 


"Tânărul a fost găsit fără suflare. Toate indiciile duc către o sinucidere, însă nu putem afirma, clar, acest lucru până nu epuizăm toate pistele. Din indiciile pe care le avem băiatul a fost decapitat, după ce s-a așezat pe linia de cale ferată, înainte de trecerea trenului", dezvăluiau surse din cadrul anchetei pentru "Cuget Liber". 


Daniel absolvise cu câteva luni înainte de sinucidere Școala de maiștri la Constanța, specialitatea Artilerie Navală Antiaeriană, fiind repartizat pe un dragor.


Modul în care și-a pus capăt zilelor tânărul este tras la indigo cu sinuciderea unui alt militar, în vârstă de 28 de ani. George P. lucra la Murfatlar, la o unitate logistică. La data de 5 iunie 2018, el și-a pus capul pe șinele de cale ferată, așteptând să fie decapitat de tren. Militarul era divorțat și avea un copil și, potrivit apropiaților, acesta a recurs la acest gest tot din cauza depresiei. 


Luna trecută, la data de 27 mai, Ionel Pricop, un militar în vârstă de 36 de ani, din Năvodari, a murit după ce s-a împușcat cu arma din dotare, în timp ce efectua serviciul de pază la o unitate militară din Mamaia Sat. Tânărul era angajat al Ministerului Apărării Naționale din 2004, iar la testarea psihologică susținută în acest an a fost declarat apt pentru serviciul militar. Bărbatul nu era căsătorit, iar gestul său necugetat nu poate fi explicat în cuvinte de cei care l-au cunoscut. Personalul unității a anunțat imediat serviciul unic de urgență 112, iar echipajul medical chemat la fața locului a constatat decesul militarului. 


În toate cazurile au fost pornite anchete, însă este greu de crezut că reprezentanții Armatei vor putea oferi explicații, luând în considerare că nu a fost luată nicio poziție publică vizavi de sinuciderea militarului Daniel Rohozeanu, deși au trecut mai bine de șapte luni de la nefericitul eveniment. 
Sorin HULUBEI


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5164 secunde