Sindicate: De luni, grefierii din instanțe nu mai fac ore suplimentare

316
Sindicate: De luni, grefierii din instanțe nu mai fac ore suplimentare - pozagrf-1552564611.jpg

Articole recomandate

Grefierii din instanțe și parchete nu vor mai presta ore suplimentare, la nivel național, începând de luni, 18 martie, a declarat joi președintele Sindicatului Național a Grefei Judiciare Dicasterial (SNGJ), Cătălin Trăistaru.


Sindicatul este afiliat la Federația Publisind, federație reprezentativă la nivelul sectorului Administrației Publice.

Măsura refuzării orelor suplimentare "generează blocaje în activitate în maximum 10 zile, iar funcționarea sistemului judiciar și activitatea instanțelor și parchetelor depind de munca suplimentară", a atras atenția președintele SNGJ Dicasterial.

Președintele Federației Publisind, Ștefan Teoroc, a adăugat că grefierii vor putea refuza orele suplimentare prin declarație scrisă.

"Lipsa refuzului expres al muncii suplimentare prezumă acord tacit. Nimeni nu întreabă salariatul dacă vrea să muncească în plus. Se planifică, și dacă accepți se prezumă că ai acceptat tacit. Dacă însă exprimi refuzul expres în scris, nu mai poate să se planifice. (...) Procurorii au spus (în cazuri de refuz al orelor suplimentare ale altor profesiuni, n.red.) că nu pot să sancționeze salariatul pentru că i s-a pus o presiune pe propriul timp liber din lipsă de resurse ale angajatorului", a afirmat Ștefan Teoroc.

Acesta a apreciat că măsura refuzării orelor suplimentare de către grefieri va avea asupra sistemului judiciar un efect mai puternic decât cel al unei greve, pe care de altfel legea nu o permite în sistem.

"Este simplu de făcut acțiunea asta, este mai rea decât greva, la care nu avem dreptul. Dar, o grevă o faci o zi, pe când refuzul muncii suplimentare, o dată început, poți să îl faci pe perioadă nedeterminată, și ai terminat-o ca activitate: dacă asta vor, asta o să facem. Vom coordona această acțiune la nivel național, vom face formulare pe care o să le punem la dispoziția oamenilor, îi vom încuraja să semneze și să refuze în scris. Nu este obligatoriu, fiecare are o opțiune", a adăugat președintele Publisind.

Cei doi lideri sindicali au prezentat, joi, calendarul de proteste ale grefierilor și principalele nemulțumiri ale acestora.

Acțiunile sunt organizate de Sindicatul National al Grefei Judiciare Dicasterial, în solidar cu Sindicatul SindJust Bihor, Sindicatul Grefierul Alba și Sindicatul Dreptatea Vrancea, organizații sindicale care reprezintă 75% din personalul auxiliar de specialitate, personalul conex și personalul contractual din cadrul instanțelor judecătorești și al parchetelor de pe lângă acestea, din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, precum și din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, și sunt afiliate Federației Publisind.

În această săptămână, grefierii au purtat o banderolă albă în timpul activității lor din cadrul instanțelor și parchetelor în care își desfășoară activitatea.

În 22 martie, grefierii vor participa la un miting de protest în București, în Piața Victoriei, la care organizatorii estimează participarea a 1500 de grefieri.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8706 secunde