"«Regele» și «Regina», nave de cheltuit banii și pentru salve de tun la Ziua Marinei. În caz de război, nici măcar nu vor fi atacate de cineva: sunt inofensive!"

2067
4
Forțele Navale Române au planuri mărețe pentru 2018, iar principalul proiect îl reprezintă înzestrarea cu corvete multifuncționale. Subiectul a generat o serie de comentarii: că aceste nave ar fi utile în caz de conflict militar, că nu ar fie eficiente în sistemul defensiv, să fie făcute de străini, să fie făcute de români etc. 


Publicăm în ediția de astăzi un punct de vedere al unui fost ofițer al Marinei Militare, în prezent cadru didactic al Universității Maritime Constanța: șef luc. dr. Florin Iordănoaia. 


"La ce ne folosesc corvetele? 


Până în anul 1994, am fost ofițer și chiar dacă am plecat din Marina Militară, am urmărit cu multă atenție ceea ce s-a întâmplat cu flota militară românească. După anul 1990, am așteptat schimbări esențiale, principiale, corecte... Așteptările au fost în zadar! 


Acum, se pare că există un moment prielnic pentru a reface flota militară, pentru a face ceva mai mult pentru marinarii militari și pentru a avea o situație normală a forțelor navale. Normală într-o țară... anormală? 


Am citit despre corvetele la care se referă conducătorii Forțelor Navale și dacă ar fi dotate la nivelul standard NATO, ar fi ceva cu ele. Însă îmi este teamă că vor costa foarte mult și nu vor însemna prea mult în strategia de apărare din zona Mării Negre. 
Nu vreau să merg pe conceptul ceaușist de «apărare a întregului popor», că nu mai avem infrastructura militaro-industrială, care să ne permită înarmarea unor mase largi ale populației, iar războiul modern este conceput pe bază de rachete lansate de la distanță. Or, noi ce fel de rachete putem să lansăm azi, de pe navele militare? P-21 și P-22, pe care le-am învățat între 1987 și 1988? 


De la acest adevăr trebuie să se plece în conceperea apărării litoralului și a zonei fluviale. 


Dacă vom cumpăra patru corvete, chiar dotate cu instalațiile moderne, acestea, alături de cele trei NPR-uri și distrugătorul Mărășești, pot face față la ceva? Pentru că «Regele» și «Regina» sunt nave de cheltuit banii și pentru salve de tun la Ziua Marinei, că în caz de război nici măcar nu vor fi atacate de cineva, că sunt inofensive. 


Deci, avem nevoie de aceste corvete? 


Părerea mea este că nu! Avem nevoie de nave mai mici, dotate cu rachete moderne, care să fie greu de descoperit de inamic și care să se miște repede de la Mangalia, la Sulina, să poată fi ușor reaprovizionate după ce au lansat primele salve de rachete și care să nu poată fi distruse ușor. 


În plus, un sistem de baterii de rachete sol-navă, dispuse de-a lungul litoralului și un câmp extins de baraje de mine ar fi mult mai ieftine și mai eficiente. 


Aștept părerile colegilor «tineri» pensionari, care acum pot să vorbească fără teama că cineva le va tăia... pensia!".


Comentează știrea

Sindbad
28 ianuarie 2018
Cine a mai ramas la Marina Militara?

Impreuna cu submarinul sunt bune pt. iesit la pensie dupa functie mare. Grad militar asiderea. Pensie babana. Mese festive gratuite pe la diferite unitati si MU. Trai neneaca. Mai naspa de aia cu sapa, ca astia cu mapa o duc f. bine. Restul sunt curiosi ..

Domnului Mihalache
28 ianuarie 2018
Fiți profesionist...

Dacă doriți să scrieți un articol despre înzestrarea cu corvete multifuncționale, nu vi s-ar părea corect să obțineți informații oficiale de la conducearea actuală a Forțelor Navale? Credeți că părerea perimată a unui fost militar (trecut în rezervă acum 24 ani!) cu privire la apărarea strategică a litoralului românesc și ce ar trebui să cunpere țara, trebuie să fie titlul unui articol? Nu ar fi bine să faceí articole mai bine informate, fără a căuta senzaționalul? Fiți profesionist și nu induceți în eroare cititorii! P.S. Cu dl. profesor puteți face un articol despre activitatea sa la Clubul Sportiv Marea Neagră și medaliile obținute la karate. Cred că ar fi interesant și s-ar plia pe ceea ce știe și ce face.

a-mirabilis
29 ianuarie 2018
Primenirea cu nave militare dar si a mintilor

Eu nu l-am inteles pe domnu Mihalache,la ce alte,,schimbari esentiale ''se astepta dupa anii 90.Si,pe care le putea enumera cel putin 3-4 Pai la shimbari mai esentiale de cum s-au luat nici ca se putea.Daca domnu Sorin ar fi luat cunostinta de programul de inzestrare al Marinei militare de la acea vreme ,ar fi fost surprins de faptul ca se continua constructia de noi nave,si poate crcetatorii militari se aplecau mai mult asupra armamentului naval in general a tehnicii navale..Si,incepuse,timid dar in dezvoltare ,se facea ceva.Cat despre cumpararea celor doua ,,regale''se cunoaste,o teapa cat faru de aterizare,si care fac sa sperie bugetul marinei incepind de la intretinere,mentenanta si pina la consumuri.Imi place sintagma smecheroasa,mercantila ,negustoreasac ,cu corvete ,,multifunctionale'' ,,multirol'' adaugata ca bijuterie pe tichia de margaritar al chelului.Eu nu ma-s referi la nave mici si nave mari,pentru ca fiecare are importanta lor si eficienta in lupta.Navele militare sint nave specializate pentru...si nave de comanda si atac cu armament complex si care poate suplinii temporar navele specializate,daca marea le permite navelor si ,,mici'' sa actioneze.Cat despre folosira minelor marine,arma saracului,eu stiu ?Nici alea,daca MM are, nu pot fi folosite la orice provocare sau bombaneli de bastingaj.Cat despre ,strategii,tactici,forme si metode de lupta,nu cred ca au ramas la nivelul anului 94.Daca MM a ramas intepenita in anii aceia, ma refer la dotarea cu nave,trbuie sa avem in vedere totusi ca in acest moment sint foarte multi ofiteri carora li s-a primenit mintea pe la cursurile NATO.

eugen
2 martie 2018
strategii militare navale

nu mai va ambalatii degeaba in stategii si concepte militare la MAREA NEAGRA ca daca scot RUSII si TURCII flota lor in MAREA NEAGRA noi nu mai avem loc raminem cu ea in port , MAREA NEAGRA este totusi o mare inchisa acesul fiind reglementat inpotriva tuturor tratatelor de TURCIA prin doua stimtorii BOSFOR & DARDANELEE si o mare interioara MARMARA , remenbar tentativ de debarcare de la GALIPOLII din WWI a celor doua super puterii navale si tereste ANGLIA & FRANTA terminata cu o infrigere rusinoas cu marii piererii umane

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5459 secunde