Sfidări la trecerile la nivel cu calea ferată. Șoferii riscă să rămână fără permise luni bune!

974
Sfidări la trecerile la nivel cu calea ferată. Șoferii riscă să rămână fără permise luni bune! - caleaferata-1638384822.jpg

Articole de la același autor

Sancțiunile prevăzute de Codul Rutier vor fi înăsprite, astfel încât șoferii care încalcă normele legale să scoată mai mulți bani din buzunar și să rămână fără dreptul de a conduce pentru mai mult de trei luni, cum sunt „pedepsiți” în prezent. În ultimii ani, s-a dovedit că șoferii ignoră normele de siguranță la trecerile la nivel cu calea ferată, ceea ce a dus la producerea mai multor accidente mortale. Drept pentru care, printre primii vizați de modificare sunt acești conducători auto!

Statisticile realizate de Poliția Română sunt alarmante: din ce în ce mai mulți șoferi nu opresc la trecerile la nivel cu calea ferată, chiar dacă observă că se apropie trenurile, distrug barierele coborâte sau încearcă să le ocolească, acolo unde există astfel de dispozitive. Rezultatul este terifiant: este în creștere și numărul celor care mor în accidente rutiere petrecute la trecerile la nivel cu calea ferată!

„În ceea ce privește nerespectarea regulilor privind trecerea la nivel cu calea ferată, este necesară o reevaluare a sistemului de sancționare prin raportare atât la pericolul abstract al acestora, cât și la cel concret, în cazul producerii accidentului de circulație. Statistica primelor nouă luni ale anilor 2019, 2020 și 2021 relevă o creștere a nerespectării regulilor privind trecerea la nivel cu calea ferată. Astfel, în primele nouă luni ale anului 2019 au fost constatate 884 de astfel de contravenții, în primele nouă luni ale anului 2020, 568, iar în perioada similară a anului 2021, 1155.

De asemenea, și statistica accidentelor de circulație produse ca urmare a nerespectării regulilor la trecerea la nivel cu calea ferată prezintă o creștere. În aceeași perioadă comparativă au fost înregistrate următoarele evenimente: în anul 2021 - 39 accidente rutiere, soldate cu decesul a 15 persoane, rănirea gravă a 6 persoane și cu rănirea ușoară a altor 44 de persoane; în anul 2020 - 31 accidente rutiere, soldate cu decesul a 10 persoane, rănirea gravă a 17 persoane și cu rănirea ușoară a altor 15 persoane; în anul 2019 - 31 accidente rutiere, soldate cu decesul a 16 persoane, rănirea gravă a 13 persoane și cu rănirea ușoară a altor 34 de persoane”, au arătat reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne.

Drept pentru care, printre schimbările introduce în proiectul de modificare a Codului Rutier, aflat în dezbatere publică, se află și creșterea sancționării pentru cei care nu opresc roata la trecerea la nivel cu calea ferată. „În cazul nerespectării regulilor privind trecerea la nivel cu calea ferată, perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se majorează de la 90 de zile la 120 de zile”, au arătat reprezentanții ministerului de resort. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6006 secunde