Semnal de alarmă la Constanța! Zeci de ordine de protecție provizorii, emise de polițiști

450
Semnal de alarmă la Constanța! Zeci de ordine de protecție provizorii, emise de polițiști - fotofondsemnaldealarma-1551465241.jpg

Articole de la același autor

Violența în familie sau violența domestică este una din cele mai importante probleme cu care se confruntă societatea umană. Deși fenomenul există de ani buni, nimeni nu vorbește despre el, dar statisticile polițiștilor sunt alarmante.


De la sfârșitul anului trecut, prin intrarea în vigoare a ordinului nr. 146/11 decembrie 2018, polițiștii au la îndemână un cadru legal prin care agresorii pot fi îndepărtați imediat de lângă victime. Până în prezent, la nivelul Poliției municipiului Constanța au fost emise 32 de ordine de protecție provizorii. 


"Violența în familie reprezintă, pe scurt, orice acțiune sau inacțiune intenționată săvârșită de către un membru de familie împotriva altui membru al aceleiași familii. În momentul în care victima apelează numărul unic de urgență 112, polițiștii ajung cu celeritate la fața locului, unde se constată situația de fapt. Ordinul de protecție provizoriu se emite, pe o perioadă de 5 zile, de către polițiștii care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc", explică purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, subinspector de poliție Andreea Munteanu. 
Potrivit acesteia, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Constanța au emis, de la începutul anului și până în prezent, 32 de ordine de protecție provizorii. Dintre acestea, 31 de ordine au fost emise pe numele unor bărbați, care și-ar fi agresat soțiile, concubinele sau părinții dar și o sesizare în care o femeie și-ar fi agresat copilul. 


Pe lângă evacuarea imediată din locuință, prin ordinul de protecție provizoriu, polițistul poate dispune, față de agresor, și alte obligații sau interdicții, cum ar fi păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia, față de reședință, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate sau, dacă este cazul, predarea către poliție a armelor deținute de acesta.


Echipă mobilă de sprijin pentru victime, la Constanța


În premieră, la Constanța, va fi organizată o echipă mobilă care va acorda asistență și consiliere victimelor violenței domestice. "Aceasta va fi formată din reprezentanți ai Serviciului Public de Asistență Socială și ai Poliției Locale. În plus, vor fi încheiate protocoale de colaborare cu diferite asociații și organizații nonguvernamentale care vor putea oferi sprijin acestor persoane. Ne propunem să fim o echipă care să intervină atunci când apare criza, dar și să fie alături de victimă ulterior, oferindu-i consiliere și încurajare", a anunțat primarul Decebal Făgădău.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3913 secunde