Șeful DGIPI, numit doar de ministrul de Interne! Avizul CSAT și rolul premierului, eliminate

505
Șeful DGIPI, numit doar de ministrul de Interne! Avizul CSAT și rolul premierului, eliminate - iohannisguverntudose99391700-1500697221.jpg

Articole recomandate

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care se elimină din procedura de numire a șefului DIPI rolul premierului și avizul CSAT. 


Potrivit Administrației Prezidențiale, Klaus Iohannis a semnat "decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 76/2016 privind înființarea, organizarea și funcționarea Direcției Generale de Protecție Internă a Ministerului Afacerilor Interne".

Mai exact, dacă înainte era nevoie ca șeful DIPI să fie numit de către premier la propunerea ministrului de Interne, de acum ministrul are mână liberă.

Astfel, rolul premierului a fost eliminat. Iar odată ce legea va fi publicată în Monitorul Oficial, va dispărea și avizul CSAT din procedura de numire.



Care este istoricul modificării numirii șefului DGPI


Realitatea.net scrie că Senatul a adoptat, pe 15 mai, cu majoritate de voturi, în calitate de cameră decizională, Ordonanța de Urgență 76/2016 prin care guvernul Cioloș a înființat Direcția Generală de Protecție Internă (DGPI), eliminând din textul actului normativ obligativitatea ca directorul general al instituției de a fi militar precum și pe aceea ca el să fie numit în funcție cu avizul CSAT. Potrivit articolului 8, alin. 1 al Legii de aprobare a ordonanței de urgență, "directorul general al Direcției Generale de protecție Internă este numit și eliberat din funcție de către ministrul Afacerilor Interne".

În textul ordonanței de urgență se prevedea că directorul DGPI este cadru militar în activitate și este numit în funcție prin decizia prim-ministrului, la propunerea ministrului Afacerilor Interne și cu avizul CSAT. PNL a atacat Legea de aprobare a OUG 76/2016 la Curtea Constituțională însă CCR a respins sesizarea ca neîntemeiată.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4349 secunde