Sedii de poliție cu WC-ul în curte, în Constanța secolului XXI!

984
Sedii de poliție cu WC-ul în curte, în Constanța secolului XXI! - fondpolitieprobleme2-1576624948.jpg

Articole de la același autor

Polițiști puțini, nevoiți să lucreze în spații improprii: cu igrasie, fără căldură, cu pereți crăpați sau cu apă care se scurge prin prizele electrice, la fiecare ploaie. Ba mai mult, în România secolului XXI, în județul Constanța încă mai sunt sedii de poliție cu WC-ul în curte. 


Lipsurile financiare cu care s-a confruntat Poliția în ultimele decenii sunt din ce în ce mai evidente. În condițiile în care, prea mulți ani, banii au fost suficienți doar pentru cârpeli, multe sedii de poliție încep să se resimtă. 


Dacă în ceea ce privește dotările, de genul un dulap, un scaun sau un calculator, lucrurile au putut fi cât de cât remediate, fie prin "donații" ale polițiștilor, fie prin atribuiri de la centru, nu la fel se poate spune despre clădiri. În județul Constanța, în prezent, încă sunt sedii de poliție cu WC-ul în curte! Este, de exemplu, cazul sediilor din localitățile Ion Corvin, Dobromir și Topalu. Ba mai mult, la Topalu, până acum vreo două luni nici această toaletă rudimentară nu exista, spun voci din rândul polițiștilor. 


Iar lista problemelor este mult mai lungă. Sunt sedii care nu sunt încălzite corespunzător, iar la altele pereții sunt crăpați, fundația afectată și ar avea nevoie urgentă de reparații. 


Posturi de poliție care stau să cadă… 
De exemplu, la sediul din Crucea este necesar un branșament pe 380v pentru ca centrala electrică să funcționeze în condiții optime. Acest branșament nu există, astfel că sediul nu poate fi încălzit corespunzător. 


"Sunt probleme și cu sediile posturilor de poliție din Horia, din Saraiu. Aici, fundația clădirii este crăpată, clădirea s-a lăsat, iar sistemul de evacuare al dejecțiilor este defect. Pentru că s-a lăsat clădirea, conducta de evacuare a dejecțiilor a făcut burtă, iar dejecțiile se întorc în subsolul imobilului. La alt post, la Gârliciu, curge apa prin prize la fiecare ploaie", a arătat Vasile Zelca, liderul filialei Constanța a Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual. 


Dar nu numai posturile rurale au probleme cu sediile. În municipiul Constanța, clădirea unde își desfășoară activitatea Secția 5 Poliție are nevoie de reparații, în special la acoperiș. 


Comisarul șef Constantin Dancu, inspectorul șef al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Constanța, a arătat că, în ceea ce privește Secția 5, se poartă discuții cu proprietarul clădirii - căci Poliția nu este proprietară pe imobil, ci l-a închiriat în jurul anului 2005 - pentru reabilitare. 


"Într-adevăr, avem niște posturi de poliție pe care trebuie să le renovăm în cel mai scurt timp. Din păcate, încă mai avem posturi de poliție unde nu avem toalete în sediul postului. Dar sperăm ca anul 2020 să rezolve această problemă. Sunt clădiri vechi", a arătat inspectorul șef. 


Pe de altă parte, reparații au fost realizate, în ultimii ani, dar nu suficiente. În schimb, sunt și sedii de poliție unde s-a trecut la încălzirea pe gaze. 
"Nu putem să le facem pe toate odată", a afirmat comisarul șef Constantin Dancu. 


Vestele antiglonț "dotează" mașinile și este nevoie de soft-uri 
Felul în care au ajuns să arate sediile de poliție nu este singurul neajuns cu care se confruntă IPJ Constanța. Nici la capitolul dotări lucrurile nu sunt roz. De exemplu, a arătat comisarul șef Constantin Dancu, este nevoie de softuri informatice care să ajute munca polițiștilor. La fel cum, ar mai fi nevoie și de mai multe autoturisme. 


"Înnoirea parcului auto este mereu binevenită. Încă mai avem mașini cu an de fabricație 2006, dar, dacă vom mai primi la anul o tranșă de autoturisme, vom termina cu ele și va fi înnoit tot parcul auto, iar cele mai vechi mașini de poliție vor rămâne cele din 2015", a arătat inspectorul șef. 


Nici veste antiglonț nu sunt pentru toți polițiștii, dar s-a găsit o soluție pentru ca oamenii care ies pe teren să aibă, în permanență, protecția necesară. 


"Toți polițiștii au pistol în dotare, o parte din ele sunt Carpați, dar eu consider că ne desfășurăm activitatea bine și cu acestea. În ceea ce privește echipamentele de protecție, vestele antiglonț sau anti-înjunghiere «dotează» mașinile. Avem niște cutii speciale, sigilate, unde se pun vestele în mașini, iar în momentul în care sunt necesare, sunt luate de acolo. În acest moment, avem suficiente veste pentru a dota toate mașinile", a mai arătat comisarul șef Constantin Dancu. 


În schimb, ceea ce rămâne problematic este personalul, unde se înregistrează un deficit de 20%. E drept, numai în ultimul an au sosit la Constanța aproximativ 150 de absolvenți ai școlilor de poliție. Dar cei mai mulți dintre ei, după încheierea celor șase luni de tutelă, solicită transferul înapoi în județele de domiciliu. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4658 secunde