Secretele cercetașilor marini: Cum se supraviețuiește în sălbăticie / Galerie foto

1047
1

Articole de la același autor

Închipuiți-vă că sunteți lăsați în mijlocul pădurii timp de săptămâni întregi.  Vi se iau toate proviziile, în schimb aveți la dispoziție un cuțit cu care trebuie să vă descurcați. Nu, nu este un scenariu de film, ci exercițiile de supraviețuire pe care le fac cercetașii Batalionului de Infanterie Marină de la Babadag. 


Se camuflează, se înarmează cu răbdare și putere și pleacă în Deltă, în păduri sau pe dealuri încercând să supraviețuiască. Este vorba despre echipa de cercetare din cadrul Batalionului de Infanterie Marină (BIM) de la Babadag. Tineri și cu voința de fier, cercetașii marini au de înfruntat condiții vitrege. Pentru ei, este vorba despre supraviețuire. Nu contează cum, nu contează cât de greu sau ce mănâncă. Important este să termine cu succes misiunea. 


"Sunt organizate tabere de o săptămână sau poate chiar mai mult, în care ne luăm strictul necesar, uneltele de bază, adică cuțitele! Trebuie să ne descurcăm cu ce avem. Este o meserie plăcută, când vezi că te poți descurca singur, fără niciun fel de ajutor, când știi că ești independent. În primul rând contează psihicul, dacă el cedează, se duce de râpă tot. Meseria asta oferă satisfacții", mărturisește sublo-cotenentul Alexandru Taban, coman-dantul plutonului cercetare. 


Gătesc pește și iepuri 


Au învățat să-și procure hrană și să facă focul doar cu mâinile goale, să doarmă în adăposturi improvizate, să fie atenți la inamic, să pună capcane și să se bucure de fiecare pradă pe care o capturează. Pentru a fi cercetaș marin trebuie să îndeplinești o condiție de bază: să nu fi pretențios la mâncare! Altfel, n-ai ce căuta aici. 


"Noi urmărim pregătirea militarilor care vin în Batalionul nostru pentru a ști să se descurce în anumite situații de izolare, de supraviețuire. Le arătăm tehnici și modalități de a aprinde focul, prepararea hranei din natură, capcane improvizate, pentru a-i ajuta în cazul în care sunt în situații critice, pentru că nu au armament și tehnică la ei. Aici se formează deprin-derile de bază despre ceea ce înseamnă supraviețuirea. Îi învățăm cum să facă focul, pentru că și aici este o adevărată provocare. Există focul tip grătar, care ne asigură o putere calorică foarte mare, focul tip scară, care ne ajută pentru uscarea hainelor, focul tip stea, în cazul în care nu avem suficiente lemne, tip vânătoresc, pentru mâncare. Apoi avem tehnici de filtrare a apei, pentru că în condiții de izolare nu avem apă potabilă, ci apă din băltoacă sau de oriunde. Se merge foarte mult pe improvizație. Trebuie să învețe și prepararea hranei, din ceea ce găsim în zona respectivă, pește, ciuperci, iepuri", a precizat caporalul Tănase Otoman, cercetaș sanitar. 


Camuflajul, condiție de bază 


Membrii echipei de cercetare știu că inamicul nu trebuie să-i vadă. Ei trebuie să fie, practic, invizibili. Astfel, o simplă fântână le poate deveni adăpost. Asta pentru că cercetașii pot săpa un tunel prin lateralul fântânii, astfel încât să fie păziți de linia inamicului, să poată dormi în siguranță și să-și poată croi un drum subteran. Adăpostul lor este bine păzit, plin de surprize neplăcute pentru inamici. Este o meserie grea, pe care cei mai slabi de înger nu o pot face. Dacă nu te adap-tezi, pleci. 


"În cazul în care avem armament la noi, ne putem apăra de inamic, putem ști despre prezența lui. Pe o cărare, întindem un fir de nailon și improvizăm un fel de trăgaci mobil pentru armă. Asta ne ajută în cazul în care ne odihnim, pentru că cine trece prin acea zonă, noi vom ști, pentru că arma va trage singură. O regulă de bază este și camuflajul. Ca cercetaș, putem ajunge în zone în care găsim, spre exemplu, o fântână, pe care o putem folosi ca post de observare sau rămânere. Adică intrăm înăuntru și săpăm undeva în late-ral. Este o ascunzătoare perfectă!", explică caporalul. 


Comentează știrea

1. Comentariu marcat ca fiind necorespunzător

Acest comentariu contravine regulilor și condițiilor de utilizare a site-ului CugetLiber.ro. Conținutul lui poate fi inadecvat sau chiar ofensator pentru vizitatori. Daca ai luat la cunoștință avertismentul și dorești să citești acest comentariu pe propria răspundere click aici.

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.374 secunde