"Sea Breeze 19" - misiune îndeplinită cu succes pe Marea Neagră

621

Articole recomandate

Ceremonia de închidere a Exercițiului "Sea Breeze 19" a avut loc, vineri, 12 iulie, la Odessa, prilej cu care s-au prezentat principalele concluzii.

Activitățile desfășurate pe mare, în a treia etapă a exercițiului, s-au încheiat cu un serial de fotografiere aeriană, la care au participat nave, drone, avioane și elicoptere din Bulgaria, Canada, Georgia, Marea Britanie, România, SUA, Turcia și Ucraina. A fost și ultima secvență din exercițiu la care a participat fregata "Regele Ferdinand", după care a luat drum spre portul Varna, împreună cu navele din Gruparea navală permanentă a NATO SNMG2, pentru a participa la exercițiul BREEZE, organizat de Forțele Navale ale Bulgariei.

Un exercițiu provocator

Cum a fost "Sea Breeze 19" pentru marinarii români? În primul rând, a fost un exercițiu provocator, un exercițiu de anduranță pentru Nava Purtătoare de Rachete (NPR) "Lăstunul", dacă ne gândim doar la distanța pe care a parcurs-o până la Odessa, un exercițiu de reamintire pentru marinarii ambarcați pe corveta "Contraamiral Eustațiu Sebastian" a misiunilor executate în anii anteriori în această zonă, o nouă întâlnire a fregatei "Regele Ferdinand" cu navale grupării SNMG2, o îmbinare între procedurile NATO învățate și exersate atât de mult în ultimii ani, o probă de dăruire pentru marinarii români.

Au fost multe activități oficiale, la care marinarii români au participat alături de reprezentanții diplomatici ai României în Ucraina și au primit aprecieri de la colegi din NATO.

E.S. domnul Cristian Leon Țurcanu, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României în Ucraina, în cadrul întâlnirii avute cu militarii români, la bordul fregatei "Regele Ferdinand", a apreciat efortul Forțelor Navale Române de a trimite, în premieră, trei nave la acest exercițiu, subliniind totodată ideea că, prin această participare, România demonstrează în mod concret sprijinul pe care îl acordă Ucrainei, atât în cadrul Parteneriatului pentru Pace, cât și în procesul ei de dezvoltare.

Prezența navelor militare românești și a navelor NATO, în această zonă, aduce un plus de liniște regiunii, dar contribuie, de asemenea, și la pregătirea marinarilor ucraineni în a utiliza aceleași proceduri. Marinăria are un limbaj special, înțeles de toți cei din domeniu, chiar dacă altfel, nu vorbesc aceeași limbă. Am avut ocazia să vedem asta și la manevrele de acostare ale NPR "Lăstunul", executate în portul militar din Odessa, când marinarii ucraineni din grupa de manevră înțelegeau, prin semne, cum să pună parâmele.

Analiză, corecții, lecții învățate

După ceremonia de închidere a exercițiului, echipajele Navei Purtătoare de Rachete "Lăstunul" și corvetei "Contraamiral Eustațiu Sebastian", avându-i la bord și pe scafandri și pe cei doi ofițeri români care și-au desfășurat activitatea în Punctul de comandă al exercițiului și au primit aprecieri pentru modul în care s-au implicat în derularea acestuia, au început pregătirea navelor pentru marșul spre casă, acolo unde au ajuns în după amiaza zilei de sâmbătă, 13 iulie.

Și, după ce ecourile acestui exercițiu se vor fi stins, iar Ziua Marinei Române, sărbătoarea de suflet a marinarilor, își va fi consumat ultimele momente, va fi timp pentru analiza participării marinarilor români, în premieră cu trei nave, la exercițiul "Sea Breeze 19", pentru corecții și lecții învățate.

La "Sea Breeze 19", marinarii români au demonstrat o dată în plus că au un nivel ridicat de pregătire, că pot face misiuni în cadrul unor grupări navale alături de aliați și parteneri și că pot reprezenta, cu onoare și cu cinste, Forțele Navale Române și România. Misiune îndeplinită!

Cpt. cdor. Mihai EGOROV,

Ofițer de relații publice al marșului

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.7746 secunde