Se redeschise ancheta privind închisorile CIA din România

130
Se redeschise ancheta privind închisorile CIA din România - 12februarieinchisoricia-1423732241.jpg

Articole de la același autor

Comisiile parlamentare pentru libertăți civile, afaceri externe și drepturile omului vor reîncepe ancheta privind presupusele transporturi și detenții ilegale de prizonieri desfășurate de CIA în statele membre UE, inclusiv în România, ca urmare a recentelor dezvăluiri făcute de Senatul SUA.


Ieri, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care cer din nou statelor UE să investigheze acuzațiilor privind utilizarea torturii în închisorile CIA și să în urmărească penal pe cei vinovați. 


Rezoluție vine în contextul în care, în decembrie 2014, Senatul SUA a publicat un raport în care "dezvăluie fapte noi care confirmă acuzațiile conform cărora mai multe state membre ale UE, autoritățile acestora și funcționari și agenți ai serviciilor lor de securitate și de informații au fost complici la programul CIA de detenție secretă și de predări extraordinare, uneori prin mijloace corupte bazate pe sume substanțiale de bani oferite de CIA în schimbul cooperării lor", susțin europarlamentarii.

Prin urmare, Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne și Comisia pentru afaceri externe, împreună cu Subcomisia pentru drepturile omului au sarcina "de a continua ancheta sa privind presupusa folosire a unor țări europene de către CIA pentru transportarea și deținerea ilegală de prizonieri și de a informa plenul cu privire la această chestiune, în termen de un an", se mai arată în rezoluție. 


Această anchetă va presupune, printre altele, trimiterea unei misiuni parlamentare de strângere de informații în statele membre unde există acuzații că au fost centre secrete CIA de detenție și culegerea tuturor informațiilor și probelor relevante privind posibile dări de mite sau alte fapte de corupție în legătură cu programul CIA.

Acuzațiile privind utilizarea de către CIA a statelor membre UE, printre care România, Polonia și Lituania, pentru transportarea și detenția ilegală a prizonierilor au fost anchetate de comisia temporară a Parlamentului European creată în 2006. De atunci, europarlamentarii au cerut în mod repetat investigații aprofundate privind colaborarea statelor membre UE cu programul CIA de detenție secretă și extrădare extraordinară.

Washington Post a relatat că potrivit raportului Comisiei de Informații din Senatul SUA privind programul de interogare al CIA, România ar apărea pe lista închisorilor secrete ale Agenției, în centrul de detenție deschis pe teritoriul României fiind interogați mai mulți prizonieri suspectați de legături cu grupări teroriste.


Conform cotidianului american, în raport sunt menționate închisori din cinci țări: Polonia, România, Lituania Afganistan, Thailanda, acestea fiind desemnate prin culori. 


Astfel, presupusa închisoare secretă a CIA din România figurează drept "detention site black".

În raport se arată că CIA a decis amplasarea unor centre de detenție în România și Lituania în 2002 și 2003, iar primii deținuți ai CIA ar fi ajuns în închisoarea din România în toamna anului 2003.


Cetățeanul saudit Abd al-Rahim al-Nashiri, unul dintre deținuții care ar fi ajuns în România, a reclamat, de altfel, țara noastră, dar și Polonia, la CEDO.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 04 Februarie 2015
Stire din Eveniment : Anchetat pentru o armă găsită la gunoi
Pagina a fost generata in 1.3826 secunde