Școlile auto din Constanța rămân fără cursanți! „Riscăm să tragem obloanele!”

1954

Articole de la același autor

Descurajați de piedicile puse în obținerea permiselor de conducere, tot mai mulți constănțeni aleg să plece peste hotare pentru actul care le dă dreptul să se urce la volan. Astfel se întâmplă, în prezent, în special cu cei interesați să obțină permisele auto pentru categoria CE, pentru a se putea angaja ca șoferi pe camioane. În final, au de suferit școlile auto. „Riscăm să tragem obloanele!”, reclamă reprezentanții unităților.

Călătoriile românilor peste hotare pentru obținerea documentelor care le dau dreptul să conducă pe drumurile publice nu mai sunt o noutate. E drept, până de curând, în atenția opiniei publice au ajuns mai mult cazurile în care aceste demersuri erau realizate pe căi ilegale. Este de notorietate cazul scos la lumină, în luna octombrie, de procurorii DIICOT, prin care o rețea infracțională extinsă în toată țara și chiar peste graniță falsifica permise auto în Africa de Sud, pe care le vindea apoi în țara noastră pentru sume cuprinse între 250 și 300 de euro.

Sunt însă și cazuri în care permisele auto pot fi obținute legal, în străinătate. Mai ales în statele Uniunii Europene. Astfel, constănțenii interesați să se angajeze șoferi pe TIR-uri – meserie la mare căutare, având în vedere câștigurile considerabile, în comparație cu veniturile de acasă! – nu mai urmează cursurile școlilor auto de acasă, ci preferă să obțină permisul auto pentru categoria CE peste hotare. Motivul: perioada lungă de așteptare până la susținerea examinării, acuză reprezentanții școlilor auto.

„În ultima serie, nu am avut niciun cursant pentru categoria CE. Oamenii sunt descurajați de perioada îndelungată de așteptare pentru a fi programați la examinare, din cauza căreia pot susține examenul de cel mult două ori. Școlile auto au de suferit din punct de vedere economic, căci fără cursanți, cum ne vom permite să plătim salariile? Nu ne va rămâne decât să tragem obloanele!”, a semnalat Niculae Dicu, managerul școlii de șoferi Dia Auto Constanța.

În schimb, în străinătate, în țări precum Germania, Spania sau Italia, contra unor cheltuieli de aproximativ 3.000 de euro, cei interesați pot obține permisele auto în doar trei săptămâni: perioada în care urmează și cursurile de școlarizare și examinarea, susține reprezentantul școlii auto.

De asemenea, arată reprezentantul școlii auto, și cursanții de la celelalte categorii sunt descurajați de faptul că perioada dintre examinarea teoretică și proba practică este de aproximativ trei luni. „Avem mai puțini cursanți și la categoria B, sunt descurajați de perioada de așteptare. În aceste condiții, când numărul cursanților este în scădere, cum de se așteaptă atât de mult timp pentru susținerea examinărilor? În trecut, când erau mult mai puțini examinatori la Serviciul de Permise, iar probele teoretice și practice erau susținute în aceeași zi, promovabilitatea era dublă!”, a mai semnalat Niculae Dicu.

Reamintim că într-o ediție anterioară semnalam faptul că, în prezent, perioada de așteptare pentru susținerea examinării practice la Serviciul Public de Permise și Înmatriculări Constanța a crescut la aproximativ 100 de zile. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.394 secunde