SCHIMBĂRI MAJORE. Vrei perimisul de conducere? Se SCUMPEȘTE ȘCOALA DE ȘOFERI

2434
4
SCHIMBĂRI MAJORE. Vrei perimisul de conducere? Se SCUMPEȘTE ȘCOALA DE ȘOFERI - scoalaautoinstructori-1383760898.jpg

Articole de la același autor

Regulile noi, pe care vor trebui să le respecte instructorii și școlile auto și care intră în vigoare de săptămâna viitoare, mai precis de miercuri, 13 noiembrie, vor avea drept consecință scumpirea cursurilor de șofat. Cât de curând, cei interesați să obțină un permis auto vor scoate mai mulți bani din buzunar decât în prezent.


Ordinul 733/2013, al ministrului Transporturilor, a fost emis în luna mai, dar instructorilor auto li s-a dat un termen de șase luni pentru a se pune la punct. Iar de miercuri, 13 noiembrie, toți cei care doresc să mai predea arta șofatului, trebuie, în mod obligatoriu, să respecte noile reguli. 


Astfel, mașinile-școală trebuie neapărat să fie dotate cu două camere de luat vederi (una să filmeze în interior, iar cealaltă spre exterior, traseul urmat), cu un sistem de poziționare globală (GPS), iar toate informațiile înregistrate urmând să fie stocate pe suport electronic, pentru a fi păstra-te pentru o perioadă de șase luni. 


Cât vor scoate din buzunar viitorii șoferi


De asemenea, pentru a primi autorizații de funcționare, instruc-torii trebuie să dețină spații adecvate procesului de învățământ, să aibă un contract de prestări servicii cu o clinică medicală etc. Totodată, toți cursanții urmează să fie înregistrați într-un Registru Național al Cursanților, pentru a împiedica examenele date "pe sub mână". 


Toate aceste modificări vor duce, o admit reprezentanții școlilor de șoferi, dar și instructorii auto independenți, la creșterea prețului cursurilor. "Vor crește prețurile, mai ales la categoriile de vehicule mari. La categoria B, nu se vor scumpi cu mult, cel mai probabil cu aproximativ 200 de lei", ne-a spus Nicolae Dicu, reprezentantul școlii de șoferi DIA AUTO. Cât privește motivele, acesta a invocat scumpirea pieselor auto, reviziile tehnice care trebuie realizate periodic, dar și dotările care au fost adăugate mașinilor-școală. Pe de altă parte, Nicolae Dicu a subliniat că, la școala auto pe care o conduce, prețurile vor rămâne neschimbate - adică 1.000 de lei pentru cate-goria B. 


Doar șapte cursanți pe lună 


La rândul lui, Daniar Bectemir, instructor auto independent, consideră însă că prețul cursurilor de șofat va crește mult mai mult. Se poate să ajungă și până aproape de 2.000 de lei. Pentru că, potrivit noilor norme, un instructor auto nu va avea voie să instruiască decât 7 cursanți pe lună, ceea ce îl limitează foarte mult. Și atunci, nemaiavând voie să aibă mai mulți cursanți, va scumpi prețul la cei pe care-i va avea", ne-a declarat instructorul auto. 


De altfel, și dispariția de pe piață a instructorilor auto inde-pendenți va fi un motiv pentru creșterea prețurilor cursurilor, consideră reprezentantul acestora. Va dispărea concurența, care mai scădea prețurile și la 700 - 800 de lei! Căci, tot de săptămâna viitoare, instructorii auto independenți vor avea voie să iasă în continuare pe stradă, cu mașinile-școală, doar dacă au proces în derulare pe rolul unei instanțe de judecată prin care au cerut anularea ordinului 733/2013. Ceilalți, fie vor trebui să se retragă din această profesie, fie să se angajeze la o școală de șoferi, fie să se asocieze și să asigure aceleași dotări precum școlile de șoferi, inclusiv sala de curs și contract cu un profesor de legislație, dar și cu o clinică medicală!


Instructorii independenți dispar 


Demersurile făcute până în prezent de reprezentanții instructorilor auto independenți nu au avut prea mult succes. La începutul verii, imediat după publicarea noilor norme în Monitorul Oficial, mulți s-au adresat instanței de judecată cerând măcar suspen-darea în parte a actului legislativ care-i lăsa fără obiectul muncii. Puțini sunt, însă, cei care au avut câștig de cauză; cei mai mulți au pierdut, iar o parte și-au retras acțiunile, deznădăjduiți de rezultatele obținute de colegi. 


Se impune menționat că o bună parte dintre instructorii auto independenți au și alte slujbe, astfel că s-au consolat cu faptul că le rămâne măcar un loc de muncă. De exemplu, la Constanța, din totalul de aproximativ 100 de instructori auto independenți, o bună parte sunt polițiști, pompieri, cadre ale Ministerului Apărării Naționale sau pensionari. 


Astăzi, la București, va avea loc un protest al instructorilor auto independenți în fața Ministerului Transporturilor, prin care cer anularea ordinului prin care această profesie va fi desființată. Din Constanța și-au anunțat participarea aproximativ jumătate dintre independenți. 


Comentează știrea

FONDURI UE
7 noiembrie 2013
FONDURI UE

Acum este momentul: In 2013 Fondurile Europene nerambursabile se Acorda si la noi la fel de Usor ca si in celelalte state membre ale Uniunii Europene! Iata cum obtii fonduri europene pentru afacerea ta in doar 2 luni si 17 zile. Aflii mai multe detalii pe site-ul:www.fondurieuropenenerambursabile.ro

un cititor
7 noiembrie 2013
scumpiri

Un mandat la Poarta Alba nu vrea ministru transporturilor?

sorin
10 noiembrie 2013
scoala de soferi

am citit pe un site de specialitate http://www.legislatierutiera.ro/stiri/scoala-de-soferi-se-scumpeste.html si am vazut ca asa va fi dar nu 2000 lei scoala de soferi, se va scumpi cu 200-300 lei.

chaussures nike tn
17 mai 2014
chaussures nike tn

This is really nice to know. I hope it will be successful in the future. Good job on this and keep up the good work. chaussures nike tn http://www.slots-enligne.fr/nike-tn-pas-cher/

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3231 secunde