Schimbări majore pe piața polițelor RCA! Toți șoferii sunt afectați

1432
2
Schimbări majore pe piața polițelor RCA! Toți șoferii sunt afectați - rca-1456248387.jpg

Articole recomandate

În urma discuțiilor aprinse din grupurile de lucru și chiar din consiliul ASF, instituția de supraveghere a solicitat parlamentului să mai fie amânat cu o săptămână termenul de depunere a proiectului de lege RCA în comisiile de specialitate ale parlamentului. 


Noua lege ar trebui depusă de Mărțișor la Senat, pentru a intra în dezbaterile comisiilor pe data de 2 martie, au declarat surse din piață, pentru economica.net. Proiectul legii RCA instituie pentru prima dată pe piață compensarea directă. De asemenea, prevede înființarea Centrului Național de Informare a Asigurărilor Auto (CNIAA). 


Multe voci s-au ridicat deja să critice introducerea franșizei în prima de asigurare a poliței RCA, pe motiv că încalcă anumite directive europene. Acesta se referă la faptul că polița RCA va conține franșiză. De obicei, introducerea franșizei la orice primă de asigurare este însoțită de o reducere de primă. 


Franșiza este o noțiune folosită în sistemul de asigurări de bunuri, iar definiția ei o regăsim în legea nr. 136/1995 privind asigurările și reasigurările din România. Potrivit acestui act normativ, franșiza reprezintă partea din prejudiciu suportată de persoana păgubită, stabilită ca valoare fixă sau procent din despăgubirea totală prevăzută în contractul de asigurare. Deși s-a discutat mult despre această posibilitate, este prima dată când existența franșizei în polița RCA este stipulată într-o lege. Despre cuantumul acesteia și cum se aplica, se va discuta abia după ce aceasta va deveni într-adevăr lege.


Ce înseamnă de fapt franșiză? Majorita-tea companiilor de asigurări practică un sistem de franșiză pentru polițele CASCO. Aceasta reprezintă partea din despăgubire suportată de asigurat sau, cu alte cuvinte, ceea ce nu despăgubește asigurătorul. 


Scăderi de 50 de lei la o primă RCA medie? 
Potrivit economica.net, franșizele pot fi aplicate sub formă de sumă fixă (ex: 100 euro) sau ca procent din despăgubire, defalcat pentru toate riscurile (furt total, daună totală, furt parțial sau daună parțială). Presupunând că polița prevede o franșiză de 100 euro, iar paguba este evaluată la 500 euro, atunci asigurătorul va despăgubi doar contravaloarea a 400 euro. 


La ora actuală, o poliță RCA medie costă circa 700 de lei. Dacă se aplică franșiză, daunele mai mici de circa 100-150 de lei (la cât poate fi stabilită o franșiză pentru un astfel de caz, deoarece franșiza nu poate fi de 50% din valoarea poliței și trebuie respectată o proporție adecvată a împărțirii riscurilor) vor fi achitate de asigurat. 


În aceste condiții, la un RCA de 700 de lei cu franșiză de 100 de lei, reducerea de primă aplicată de asigurători ar trebui să fie de maximum 50 de lei. 


Probabil în cazul polițelor RCA de valori mai mari, reducerea este semnificativă. Rămâne de văzut cât din acest proiect de lege va trece de camerele reunite ale Parlamentului.


Comentează știrea

autor
24 februarie 2016
Incompetenții din parlament

Nenorociții ăștia din asigurări obligatorii și cei și ASF ne fut cum vor ei și noi nu ieșim în stradă să le arătăm cine suntem noi !

io
24 februarie 2016
La pușcărie cu penalii ăștia din asigurări și ASF

Din rău în m-ai rău cu nenorociții ăștia

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5816 secunde