€ 4.7223
£ 5.2846
$ 4.1455

Mai multe ştiri online:

Scandalul reabilitării Muzeului de Istorie! Cum s-au "evaporat" milioane de euro

Ştire online publicată Vineri, 10 Martie 2017. Autor: Sorin HULUBEI
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție Constanța au trimis în judecată patru persoane și cinci societăți comerciale, pentru acuzații de obținere pe nedrept de fonduri europene și evaziune fiscală, în formă continuată.

Administratorul firmei care s-a ocupat de reabilitarea clădirii Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța s-a folosit de facturi fictive și societăți „fantomă” pentru a obține pe nedrept fonduri europene nerambursabile. Con-stantin Dima, administratorul firmei, a mai fost trimis în judecată anul trecut pentru fapte similare.

Constantin Dima, la data faptelor administrator al SC Mara Construct SRL, este acuzat de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, dar și de eva-ziune fiscală, în formă continuată.

Potrivit procurorilor, la data de 31 decembrie 2010, în vederea implementării proiectului „HIPERB - Muzeu al secolului XXI pentru turiștii din Constanța”, între SC Mara Construct SRL, reprezentată de Constantin Dima, și Consiliul Județean Constanța a fost încheiat un contract de execuție lucrări, având ca obiectiv reabilitarea clădirii Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

Pe toată perioada execuției contractului, SC Mara Construct SRL și Constantin Dima au folosit, cu rea credință, în relația cu Consiliul Județean Constanța, documente inexacte, facturi și situații de lucrări, care cuprindeau date neconforme cu realitatea, în scopul obținerii pe nedrept, de la CJC, a banilor provenind din fonduri europene nerambursabile, arată anchetatorii.

O parte din aceste documente au fost furnizate de către Liviu Ungureanu, Lucian Petrache și Diallo Mamadou Alpha Evy, administratori ai unor societăți cu un comportament de tip „fantomă” - care au emis facturi ce nu reflectau operațiuni reale și care au fost înregistrate în contabilitate și ulterior plătite de către Constantin Dima și SC Mara Construct SRL. Astfel, bugetul de stat a fost prejudiciat cu 788.542,40 lei, sumă cu care Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în procesul penal.

De asemenea, Consiliul Jude-țean Constanța se constituie parte civilă în cauză cu suma de 8.963.612,64 lei, reprezentând fondurile europene nerambursabile. În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor terenuri ce aparțin lui Lucian Petrache. SC Mara Construct SRL, Constantin Dima și Lucian Petrache au mai fost trimiși în judecată pentru fapte similare, comise tot în legătură executarea unor contracte atribuite de Consiliul Județean Constanța, în data de 19 aprilie 2016. 

Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.8707 secunde