SCANDALOS / Polițist abandonat în mijlocul infractorilor

2394
SCANDALOS / Polițist abandonat în mijlocul infractorilor - sacelemasinapolitie1-1347904697.jpg
În urmă cu un an și jumătate, un scandal de amploare se petrecea în centrul orașului Hârșova. Pe 12 martie 2011, aproximativ 20 de indivizi îl înconjuraseră pe Boris Lintarov, pe atunci adjunctul Poliției Comunale Crucea, și-l amenințau cu bătaia.


Temându-se pentru viața lui, polițistul a scos din buzunar pistolul cu gloanțe de cauciuc și a tras patru sau cinci focuri înspre agresori, rănindu-l pe unul dintre ei. Ulterior, s-a refugiat în sediul Poliției Hârșova, care a fost luat cu asalt de urmăritori. Doar apariția mascaților a reușit să calmeze spiritele, dar agresorii spărseseră deja geamurile, ușa sediului de poliție și răniseră un agent.

Ironia face că, deși lăudat de colegi și chiar de autoritățile locale din Ghindărești (localitatea de domiciliu) și Hârșova (orașul unde a avut loc scandalul), în urma acestui incident Boris Lintarov și-a pierdut locul de muncă și, de atunci, se luptă în instanța de judecată pentru a-și dovedi nevinovăția.

Martori care nu vor să dea declarații, de frică

Imediat după incident, s-a vehiculat ideea că tânărul polițist ar fi scos pistolul proprietate personală din gelozie. Mai precis, pentru că nu i-ar fi plăcut că Alexandru Nicolae Oatu, cel pe care l-a împușcat, i-ar fi salutat iubita. Fostul polițist a prezentat, inclusiv în fața instanței de judecată, o altă variantă, susținută și de un martor. "Toată copilăria și-a dorit să devină polițist, să fie în slujba dreptății, iar acum i-a fost curmată cariera, din cauza acestui incident neplăcut, în urma căruia cei care trebuiau să fie chemați în boxa inculpaților sunt părți vătămate, iar partea vătămată devine inculpat. Totul a început în urma unor altercații verbale: grupul Oatu i-a adresat injurii lui Boris Lintarov, l-au făcut «polițist împuțit» sau «gabor infect». El nu a făcut nimic în aceste situații, dar în ziua respectivă l-au surprins pe stradă și l-au înconjurat peste 20 de persoane, toți amenințători, niște tipi cu ceafa lată, cum se spune. Vrem să obținem achitarea lui, pentru că deși faptele au avut loc, reacția lui a fost un răspuns la faptul că a fost provocat, amenințat de cei care-l înconjuraseră", a afirmat Sorin Calafus, avocatul fostului polițist.

De altfel, acest aspect este susținut și de unul dintre martorii la incident, Nichita F., din Ghindărești. "Grupul care-l înconjuraseră îl înjura și amenința, nu prea se înțelegea nimic pentru că țipau toți odată și se apropiau din ce în ce mai mult de Boris, continuând să-l amenințe. La un moment dat, unul dintre ei, mai gras și puțin mai înalt decât mine, a scos un cuțit din buzunar și a dus mâna la spate și se apropia de Boris cu intenția să-l atace, iar ceilalți îi înconjurau. Atunci Boris a scos un pistol, iar după aproximativ 20 de secunde am văzut cum înspăimântat a tras patru sau cinci focuri în direcția persoanei care avea cuțitul în mână, după care a fugit printre blocuri", se arată în declarația depusă la dosar, dată în timpul anchetei penale.

Din păcate, însă, până în prezent acest martor nu a fost de găsit pentru a depune mărturie în fața instanței de judecată. Cel mai probabil se teme, așa cum s-au temut și alții să depună mărturie în acest dosar. "Au o anume reputație în zona Hârșovei, sunt cunoscuți atât în oraș, cât și în comunele din împrejurimi", au susținut apropiații tânărului.

"Sediul Poliției Hârșova, vandalizat ca ultima magherniță!"

Pe de altă parte, cel puțin surprinzătoare este atitudinea colegilor de la Poliția Hârșova și de la Poliția Constanța. Astfel, deși grupul de indivizi care-l urmăreau pe polițist au vandalizat sediul Poliției Hârșova, nu a fost luată nicio măsură ulterioară. Nu a fost întocmit niciun dosar pentru distrugere, iar polițiștii nu au încercat în niciun fel să-și recupereze paguba.

"Sediul Poliției Hârșova a fost vandalizat ca ultima magherniță din țara noastră și apoi cazul a fost mușamalizat. Astfel de incidente se pot întâmpla oricând, dar nu

s-a ținut cont de acest aspect. Instrumentarea dosarului a fost defectuoasă. Sunt polițiștii locali care pot să confirme violența acestor indivizi și inclusiv asediul Poliției Hârșova, dar nu au fost chemați la poliție pentru declarații", a declarat Tudorel Nădrag, primarul localității Hârșova. Mai mult, potrivit avocatului fostului polițist, nici colegul acestuia care a fost rănit nu a depus mărturie în dosar.

În urma evenimentului, paralel cu ancheta procurorilor, și la nivelul Poliției Constanța a fost demarată o cercetare internă cu privire la folosirea armamentului. Boris Lintarov a fost suspendat pe perioada anchetei, dar ulterior, în mai 2011, spune el, a fost "sfătuit" de colegi că este mai bine să-și dea demisia din instituție.

Fostul polițist, lăudat de cunoscuți

Demne de menționat sunt caracterizările pe care le-au făcut cei care îl cunosc pe tânărul Boris Lintarov. "Ca om l-am apreciat de mic, l-am cunoscut și pe tatăl lui, este un tânăr cu un comportament decent", ne-a declarat Tudorel Nădrag, primarul Hârșovei. "A dat dovadă de colegialitate, a dat dovadă de corectitudine și punctualitate", a afirmat și agentul șef Didel Stoica, din cadrul Poliției Crucea.

În schimb, "partea vătămată" Alexandru Oatu este caracterizat de polițiști și autorități ca făcând parte din rândul tinerilor problematici. Și, cu toate acestea, primul stă în boxa acuzaților, iar al doilea este considerat victimă.

Ieri a avut loc un nou termen în dosar, la Tribunalul Constanța. Și de această dată, magistrații au dispus amânarea cauzei, pentru citarea martorilor, care nu sunt de găsit. Spre deosebire de dățile trecute, aceștia sunt pasibili de amenzi dacă nu se prezintă.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 15 Septembrie 2012
Stire din Eveniment : Criză de chipiuri pe străzile din Constanța!
Miercuri, 12 Septembrie 2012
Stire din Monden : Tatăl Floarei Leonida,  cu ochii în lacrimi
Pagina a fost generata in 0.4695 secunde