Salvamarii vor să plece acasă când e arborat steagul roșu pe plajă. "Turiștii care intră în apă să plătească amenzi uriașe"

6395
6
18 persoane au murit înecate în acest sezon estival, în apa Mării Negre, iar vara, încă nu s-a terminat. Peste jumătate dintre cei care s-au înecat au intrat în apă după ce salvamarii și-au terminat programul, ignorând avertismentele cu steag galben sau roșu. 


Ieri, un tată a intrat în apă alături de cei doi copii ai săi, deși în sudul litoralului a fost arborat steagul roșu, care interzice scăldatul. Bărbatul a reușit să iasă în timp util, însă cele două fetițe ale sale au fost salvate de mai multe persoane care au format un lanț uman și au reușit să scoată minorele din apă. 


Aceste exemple negative ar putea să nu mai existe dacă legislația din România ar fi reglementată și aliniată celor din alte țări europene, precum Germania. 


"În Germania, în momentul arborării steagului roșu, plaja este închisă, iar salvamarul nu este la muncă. Salvamarul nu se poate salva nici pe el când marea e foarte agitată, nici victimele. Există echipe de intervenție disponibile 24 de ore din 24 și în momentul în care cineva sună la apelul de urgență, persoana este salvată și plătește toate costurile de intervenție, care uneori pot depăși 100.000 euro. În momentul în care un cetățean de acolo ignoră avertismentele și este salvat de la înec, își pierde toate drepturile și de aceea nu intră nimeni în apă. Ei muncesc o viață și nu vor pentru o mică plăcere să-și piardă toți banii strânși", a declarat, pentru "Cuget Liber", Gabriel Culea, coordonatorul salvamarilor din nordul litoralului. 


În anul 2003, după ce câțiva zeci de salvamari din România au fost școliți de o echipă din Germania, turiștii care au venit pe litoralul românesc au început să beneficieze de un plus de siguranță, odată și cu instalarea punctelor de observare și a foișoarelor. Dacă salvamarii și-au făcut treaba în ceea ce privește școlarizarea și modul de intervenție în diferite cazuri, nu același lucru îl putem spune despre politicieni, care au ignorat acest domeniu. 


Suntem în anul 2017, iar vacanțele transformate în tragedii rămân la ordinea zilei, în lipsa unei legislații care să reglementeze în ce condiții se pot scălda turiștii și ce sancțiuni riscă în cazul ignorării avertismentelor. Mai mult decât atât, polițiștii și salvamarii au încercat să conștientizeze turiștii asupra pericolelor la care se expun atunci când aleg să intre în Marea Neagră deși este arborat steagul roșu. 


"În această privință este o nebuloasă. Cea mai bună soluție ar fi să fie prevăzute în legislație amenzi și atunci s-ar mai potoli lumea după câteva exemple date. În acest moment nu există amenzi și nu au fost niciodată cuprinse în legislație. Noi am avut o colaborare cu Poliția și ne-a ajutat, dar doar să-i speriem, atât. Cel mai dificil este să lucrezi cu omul. Oricât de frumos a-i vorbi, tot ești înjurat, asta este viața de salvamar. Deși avem o colaborare bună cu ISU, rămâne un gust amar, pentru că cel mai bine ar fi să se umble la legislație", a spus Daniel Motoi, șeful salvamarilor din Eforie. 


Comentează știrea

Turist
17 august 2017
Ce vor salvamarii

Ce tot fac atatea valuri salvamarii astia !De la aparitia vietii pe pamant au murit ,mor si vor muri oamenii.Au murit in Mures,in Siret etc.Au murit mii de oameni in accidente aviatice si nu a inchis nimeni aeroporturile.Care nu se pazeste nu are decat sa moara.Ce ne tot ameninta astia ca inchd plajele ,ca pleaca acasa s.a m.d.Sa-si faca treaba pentru care sunt platiti ,nu sa stea cu ochi dupa pitipoance si sa joace carti.Ce ne tot ameninta cine sunt astia ?Ei vor sa ia leafa si in apa sa stea numai ei.

Ptr Turist
17 august 2017
Spor la inec

Esti cam prost domnu Turist. Sper sa intrii si sa iesi din apa fara sa ai nevoie de salvamar.

Victor
17 august 2017
De la tripleta..

Li s-a dat un bazin de inot pentru pregatirea salvamarilor... Vedeti ceva acolo in afara de o afacere uriasa, bazn in care se fac cursuri de inot pentru copii ?

Localnic
17 august 2017
Un turist prost ....dar prost rau!

Trebuie sa ma scoata salvamarul din apa ,ce daca-i steagul rosu ridicat , sunt prost si trebuie sa ma salveze cineva ! De acord , si prostii au dreptul la viata.....dar sa plateasca interventia !

Pt turist
17 august 2017
Idiot

Tare idiot esti...esti invatat totul sa fie moca....sa vad daca mai intrii in apa daca trebuie sa platesti interventia in caz ca esti prost si nu stii sa inoti...dar ce cauti in mare cind este agitata si nu stii sa inoti?! Atunci fa plata intr un fel ..numerar ca ramai in viata sau teapan fara sa platesti!

o
17 august 2017
pla

Selectia naturala... cine-i prost si nu stie sa inoate moare, simplu.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4136 secunde