S-a terminat cu hărţuirea poliţiştilor de către superiori! „Era timpul să se spună stop!”

1275

Articole de la același autor

Pentru „lipsa de respect față de superiori” sau pentru „opiniile postate pe Facebook, de natură să afecteze imaginea instituției”, cât și pentru alte așa-zise abateri, polițiștii erau imediat sancționați cu o atenționare scrisă. În fapt, aceasta nu era o sancțiune propriu-zisă, ci „o măsură preventivă”, care putea fi folosită și ca metodă de hărțuire. De săptămâna aceasta, atenționarea scrisă a dispărut!



Ani la rând, sindicaliștii din Poliție au tot atras atenția asupra unei prevederi din Statutul Polițistului, care permitea șefilor ierarhici să comită abuzuri, atunci când aveau nevoie… să se descotorosească de un subaltern mai vocal. Este vorba despre atenționarea scrisă, o măsură de avertizare a polițistului care nu era pe plac șefilor sau de „scăpare” a celor care nu erau în grațiile acestora. Marți, 17 noiembrie, Curtea Constituțională a constatat, cu unanimitate de voturi, că prevederile privind aceste atenționări sunt neconstituționale. Decizia i-a bucurat pe sindicaliștii din sistemul polițienesc.

„Acest instrument ilegal, al atenționării scrise acordate polițistului, despre care legea stabilea că reprezintă o măsură «cu caracter administrativ preventiv» era folosită în două sensuri de către șefi. Pe de o parte, reprezenta un instrument de hărțuire a subalternilor care primeau astfel de atenționări pe bandă rulantă pentru fel de fel de inepții, cum ar fi faptul că nu au aplicat «suficiente amenzi», că «nu au manifestat respect față de superiori» sau că «au postat pe profilul de Facebook opinii de natură să afecteze imaginea instituției», fără ca aceștia să se poată apăra în cadrul unei cercetări disciplinare. Iar pe de altă parte, atunci când trebuiau să «albească» un om de-al lor, mimau o cercetare disciplinară care se finaliza fără nicio sancțiune aplicată, ci doar cu «atenționare».

Este evident că această prevedere, încă de la apariția ei era profund neconstituțională din perspectiva încălcării principiului clarității și al principiului securității juridice deoarece cadrul normativ lasă la liberul arbitru al șefilor când pot fi aplicate aceste „atenționări” și în ce context. Practic, la cum este formulat textul din cuprinsul art. 581 din Legea 360/2002, șeful unității putea oricând să îți aplice o „atenționare” pentru a preveni săvârșirea de abateri. Cum se spunea în armată, ți-o luai preventiv, fără să fi făcut ceva”, a arătat Cosmin Andreica, liderul Sindicatului Europol.

Atenționările, date și când nu erau dovedite abaterile

Contestarea atenționării primite nu era admisă, astfel că polițiștii puteau să aibă zeci de astfel de adrese la dosarul personal, care ulterior erau folosite pentru justificarea unor etichete precum „indisciplinat”, „neadaptat” sau „impulsiv”, care cântăresc greu la promovări în cariera profesională.

Atenționarea este blamată și de reprezentanții Sindicatului Ropol. „Pentru polițiști, atenționarea nu era mare lucru. Aceasta avea un caracter preventiv și nu avea consecințe (materiale sau financiare) care sa îi îngrozească. Era mai mult o chestie de mândrie, pentru că un polițist adevărat, corect, dar care deranja prin acțiune sau atitudine «pe cineva», era oarecum afectat simțindu-se nedreptățit să primească chiar și o atenționare în condițiile în care după verificări sau cercetări prealabile se demonstra că nu a săvârșit abateri care să atragă sancționarea. Situația mai gravă era utilizarea acestei măsuri cu caracter preventiv, adică «un nimic» în cazul șefilor care călcau pe bec serios și care ar fi meritat sancționați pe măsură. În 90% din situații, pentru aceeași faptă, un polițist oarecare a primit o sancțiune serioasă, în timp ce un șef a primit mereu o atenționare (pentru că trebuia promovat, pentru că trebuia să primească salariu pentru lucrări de excepție, pentru că sună telefonul etc). Era timpul să se spună stop!”, au arătat liderii Sindicatului Ropol.

xxx

Se impune precizat că în primele zece luni ale lui 2020, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Constanța au fost cercetați disciplinar 37 de polițiști, cei mai mulți dintre ei pentru neglijență în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, dar și pentru comportament inadecvat. În aceeași perioadă au fost aplicate 14 sancțiuni, constând în mustrări scrise, diminuarea salariului de bază pentru una – trei luni sau amânarea avansării în gradul următor pentru următorii trei ani. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7974 secunde