S-a terminat ancheta internă! Care este concluzia Ministerului Culturii vizavi de scandalul de la Teatrul „Oleg Danovski”

1708
S-a terminat ancheta internă! Care este concluzia Ministerului Culturii vizavi de scandalul de la Teatrul „Oleg Danovski” - fondoleg1-1637264259.jpg

Articole de la același autor

Anul acesta, Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” din Constanța a fost implicat în mai multe scandaluri. Unele au făcut referire la niște acuzaţii care i-au vizat pe coregraful Horaţiu Cherecheş, cât şi pe soţia acestuia, Monica Cherecheş, cu privire la unele abuzuri şi acte de hărţuire sexuală. Implicit, în scandal a fost adus în discuție și numele Danielei Vlădescu, directorul instituției de cultură. Apoi, fiul maestrului Oleg Danovski, al cărui nume îl poartă şi în ziua de astăzi teatrul, Oleg Danovski jr. a cerut retragerea numelui familiei sale din titulatura teatrului. În același timp, au existat angajați care au declarat că sunt tratați discriminatoriu.

În ultimele luni, s-a tot scris despre situația tensionată din cadrul instituției de cultură, iar în acest timp am încercat să aflăm care este poziția tuturor, și a celor care reclamă anumite situații, dar și a conducerii teatrului. De data aceasta, însă, vă vom face cunoscută poziția Ministerului Culturii vizavi de toate aceste situații neplăcute. Iată ce spun reprezentanții ministerului: „La nivelul TNOBD există un climat tensionat în cadrul companiei de balet. Pe de altă parte, instituţia a respectat prevederile legale şi interne cu privire la cercetarea disciplinară. Într-o sesizare, un balerin a depus plângere la secţia 3 Poliţie, fiind efectuate cercetări. În cadrul audierilor pe care inspectorii le-au întreprins, semnatarii memoriului înregistrat în data de 9 august şi-au exprimat nemulţumirea faţă de comportamentul lui Horaţiu Cherecheş, însă nu au fost aduse dovezi administrative în acest sens. Tot în cadrul audierilor, o parte din angajaţii corpului de balet ai teatrului au precizat că cele menţionate în memoriu nu sunt adevărate, iar cei care l-au întocmit sunt balerinii care nu joacă în mod constant în spectacolele instituţiei, nivelul artistic al acestora fiind scăzut, ei fiind cei responsabili de crearea unei atmosfere proaste în cadrul instituţiei. De asemenea, nu au fost puse la dispoziţia comisiei de către semnatarii memoriului mai multe documente neînregistrate asupra cărora nu ne putem pronunţa cu privire la veridicitatea acestora. Până la acest moment, faptele sesizate, cu privire la hărţuire, avansuri sexuale şi violenţe nu sunt identificate ca perioadă de timp şi nu sunt susţinute de dovezi”.

Reprezentanţii ministerului au declarat pentru „Cuget Liber” că o balerină reclamă o faptă din anul 2012, pe care nu o poate proba cu vreun document sau martor, iar în aceste condiţii comisia de control nu poate aprecia dacă acestea sunt reale sau nu. Un alt angajat reclamă mai multe fapte, pe care, nici el nu le poate proba, şi, la fel, în acest caz, comisia de control a constatat că până acum nu au fost prezentate dovezi concludente din care să rezulte comportamentul agresiv/indecent al celor reclamați. De asemenea, o altă fostă colaboratoare a teatrului a reclamat fapte din 2019 pe care nu le poate susține cu vreun document sau martor. Mai mult decât atât, potrivit pozelor instituției, „ea nu ar fi fost pusă să danseze în chiloți”, fiind vorba de o costumație care prevedea o pereche de pantaloni scurți, cu top, ciorapi, poante pentru balet și perucă de culoare roșie.

„Referitor la sesizările legate de conduita anumitor angajați cu privire la faptele semnalate, se constată o anumită pasivitate din partea managementului instituției, cu privire la eventualele abateri disciplinare. Majoritatea acuzelor prezentate împotriva acestuia nu sunt fundamentate, fiind prezentate o serie de afirmații subiective, cu caracter preponderent general, care nu sunt probate și nu sunt încadrate într-un interval de timp anume. Potrivit Codului Penal, persoanele care au fost supuse hărțuirii sexuale trebuie să depună plângere la organele competent în termen de trei luni din ziua în care persoana vătămată a aflat despre săvârșirea faptei”, au adăugat aceştia. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3166 secunde