Mai multe ştiri online:

Rompetrol Rafinare, intervenție în cazul poluării de la Vadu

Ştire online publicată Marţi, 09 Aprilie 2019. Autor: Cuget Liber Online.
Terenul din localitatea Vadu unde au apărut infiltrații cu produse petroliere va fi curățat în perioada următoare. În calitate de proprietar al terenului respectiv, Rompetrol Rafinare a transmis deja autorităților de mediu un plan de acțiuni pentru decontaminarea zonei, deși nu deține în perimetru conducte de transport țiței.
„Planul de acțiuni elaborat respectă prevederile legislației de mediu și ia în considerare și suportul autorităților locale, pentru emiterea avizelor și autorizațiilor”, explică reprezentanții Rompetrol Rafinare.
În mai puțin de o săptămână de la constatarea situației de fapt, compania a efectuat investigații de specialitate pentru determinarea exactă a întinderii și nivelului în adâncime a contaminării terenului, iar în baza concluziilor preliminare s-au identificat soluțiile tehnice necesare implementării planului de acțiuni în perioada următoare. În plus, compania a luat toate măsurile pentru securizarea și monitorizarea zonei, în condițiile în care, în acest moment, contaminarea nu prezintă risc de extindere, infiltrare sau incendiu.
Din datele preliminare, cantitatea totală de sol contaminat este estimată la 40.000 tone, aceasta fiind situată la o distanță de peste 500 de metri față de localitatea Vadu și aproximativ 2,5 kilometri de țărmul Mării Negre.
„Deși din perspectiva legislației de mediu, compania în calitate de proprietar al terenului contaminat are obligația de a lua măsurile de mediu necesare decontaminării, reiterăm faptul că Rompetrol Rafinare nu este sursa contaminării și nu poate fi considerată responsabilă pentru această situație. Compania nu desfășoară activități sau operațiuni în zonă, nu deține depozite, conducte de transport țiței sau alte produse petroliere. Mai mult, nu a desfășurat activități în zona contaminată în ultimii aproximativ 20 ani - de la finalizarea procesului de privatizare”, precizează reprezentanții Rompetrol Rafinare.


Se caută sursa contaminării
Potrivit acestora, cu sprijinul autorităților de resort, compania va analiza și identifica în perioada următoare mecanismul, perioada și sursa ori responsabilul acestei contaminări. 
„Facem apel la cei care dețin informații relevante privind modul în care 
s-a produs contaminarea, dar și în ceea ce privește sursa acesteia, să le pună la dispoziția autorităților de resort. Rompetrol Rafinare cooperează și oferă sprijin deplin tuturor autorităților implicate în identificarea poluatorului, limitarea poluării și remedierea tuturor problemelor”, explică reprezentanții companiei.


Investiții de 6,3 milioane de euro
Reamintim că Rompetrol Rafinare deține în localitatea Vadu un teren în suprafață totală de 75 de hectare, din care circa 50 de hectare reprezintă cele două iazuri de autoepurare (liniștire și macrofite) – ultima treaptă a stației de epurare a apelor industriale și menajere de pe platforma Petromidia, CET Midia, Petromar, dar și a apelor uzate menajere ale orașului Năvodari, edificate anterior anului 1990. În 2006, compania a finalizat lucrările de modernizare și automatizare a stației de epurare, gradul de eficiență în îndepărtarea poluanților din apele uzate fiind în conformitate cu normele aplicate de legislația națională și cea din Uniunea Europeană. Investiția s-a ridicat la circa 6,3 milioane euro. În prezent, calitatea apei uzate deversată în iazuri este monitorizată zilnic, obligație impusă prin actul de reglementare.
Andreea PERHAIȚĂ
Distribuie :

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.7109 secunde