Rompetrol își cere insolvența. Care sunt cauzele și ce efecte va avea în piață

431
1
Rompetrol își cere insolvența. Care sunt cauzele și ce efecte va avea în piață - rompetrolinsolventa-1433521959.jpg

Articole recomandate

Rompetrol SA, o societate netranzacționată, a solicitat Tribunalului București deschiderea procedurii de reorganizare a societății, în vederea continuării operațiunilor comerciale derulate atât în România, cât și în străinătate.

La sfârșitul anului trecut, societatea a fost obligată, în solidar cu alte persoane fizice, de către Curtea de Apel București la plata sumei de 58,5 milioane USD, la care se adaugă dobânda legală calculată începând cu data de 05.01.2001. Aspectele avute în vedere de Curtea de Apel București privesc fapte săvârșite în perioada 1999 - 2001, cu mult înainte de anul 2007 când Kaz MunayGas a devenit acționarul majoritar al grupului de societăți din care face parte și Rompetrol SA.

După pronunțarea deciziei respective, societatea și-a arătat toată deschiderea în cursul procedurilor legale demarate de autoritățile fiscale pentru identificarea și evaluarea activelor sale, acestea instituind un sechestru asiguratoriu asupra bunurilor

sale.

"Punerea în executare a deciziei respective, inclusiv a dobânzilor legale, care în opinia autorităților fiscale reprezintă o sumă de trei ori mai mare decât debitul principal, creează un dezechilibru financiar major pentru societate, având efecte imediate în activitățile sale curente - întreruperea operațiunilor de profil, a contractelor în derulare, a investițiilor și implicit asupra angajaților săi", se arată într-un comunicat de presă al Rompetrol.

De asemenea, compania precizează că valoarea totală a investițiilor realizate din fondurile proprii în dezvoltarea lucrărilor de explorare din România și achiziția de instalații de foraj necesare extinderii activităților de profil pe plan extern depășește suma de 50 milioane USD. În același timp au fost inițiate demersurile legale pentru punerea în executare a obligațiilor asumate de către fostul proprietar al Grupului Rompetrol în contextul deciziei Curții de Apel București.

"Reorganizarea activității Rompetrol SA va permite conti-nuarea serviciilor adiacente activităților de foraj sonde petroliere terestre în Maroc, unde societatea a câștigat un contract în 2014 după ce a fost nevoită să își întrerupă activitățile din Libia pe fondul instabilității politice, și în România, unde are premise de a trece de la faza de explorare la exploatare și producție hidrocarburi. Precizăm că celelalte activități ale societăților din Grup nu vor fi în niciun fel afectate de această procedură de reorganizare", au mai adăugat reprezentanții Rompetrol.  

Comentează știrea

1. Comentariu marcat ca fiind necorespunzător

Acest comentariu contravine regulilor și condițiilor de utilizare a site-ului CugetLiber.ro. Conținutul lui poate fi inadecvat sau chiar ofensator pentru vizitatori. Daca ai luat la cunoștință avertismentul și dorești să citești acest comentariu pe propria răspundere click aici.

Articole pe aceeași temă

Vineri, 05 Iunie 2015
Stire din Economie : Rompetrol și-a cerut insolvența
Marţi, 10 Martie 2015
Stire din Economie : COMPANIE AERIANĂ, ÎN INSOLVENȚĂ
Pagina a fost generata in 0.5211 secunde