Strategia lui Barna pentru prezidențiale:

Românii din Diaspora, SCUTIȚI DE TAXE ȘI IMPOZITE, între 2020 și 2030. Iată condițiile

2632
Românii din Diaspora, SCUTIȚI DE TAXE ȘI IMPOZITE, între 2020 și 2030. Iată condițiile - 646x404-1569482892.jpg
Dan Barna, președinte al USR și candidat la președinție din partea Alianței USR-PLUS, a depus un proiect de lege prin care vrea să acorde facilități fiscale românilor din Diaspora care se întorc să muncească în țară, scrie adevarul.ro

Diaspora reprezintă un electorat-cheie pentru USR-PLUS, în contextul în care la alegerile europarlamentare din primăvară 44% din românii din străinătate (166.581) au votat pentru Alianță.

Proiectul lui Dan Barna are ca scop acordarea unui sprijin financiar cetățenilor români foști rezidenți pe teritoriul țării și care se întorc să lucreze în România. Mai precis, aceștia vor beneficia de scutire de la plata impozitului de 10% pe veniturile din salarii obținute la întoarcerea în România și de reducerea la jumătate a cotei de contribuții de asigurări sociale (CAS) datorate pe aceste venituri, de la 25% la 12,5% în perioada 2020-2030. Scutirea de impozit se va aplica pentru jumătate din perioada în care foștii rezidenți au realizat venituri și au achitat contribuțiile în alt stat, perioada minimă de aplicare a scutirii fiind de 18 luni.

Cetățenii trebuie să îndeplinească o serie de condiții pentru a beneficia de facilități, respectiv să fi rezidat pe teritoriul altui stat timp de minim 4 ani consecutivi, unde au lucrat, au realizat venituri și au plătit contribuții obligatorii pe o perioadă de minim 3 ani. De asemenea, cetățenii trebuie să redevină rezidenți pe teritoriul României, din momentul încheierii primului contract de muncă în țară.

Ei trebuie să facă dovada acestui lcuru la finalul fiecărui an calendaristic, în caz contrar urmând să achite retroactiv sumele de la plata cărora au fost scutiți în anul respectiv. Programul de sprijin financiar ar urma să se deruleze în perioada 1 ianuarie 2020 – 31 decembrie 2030.

În expunerea de motive, inițiatorii susțin că programul nu are impact asupra bugetului de stat curent, iar în ceea ce privește bugetele ulterioare impactul va fi minim, având în vedere că aceste persoane nu sunt integrate la momentul prezent pe piața muncii din țară.

"Pe termen lung, impactul va fi unul pozitiv, în considerarea faptului că cetățenii români foști rezidenți care beneficiază de acest sprijin, integrându-se astfel pe piața muncii din țară, vor deveni plătitori de impozit pe venit și vor achita în integralitate contribuțiile de asigurări sociale", mai susțin inițiatorii.

Proiectul a fost depus de Dan Barna împreună cu alți doi colegi din USR George-Nicolae Marussi și Radu-Mihai Mihail, scrie adevarul.ro

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5509 secunde