Revocarea lui Kovesi. Decizie luată de CCR, în conflictul dintre guvern și președinte

218
Revocarea lui Kovesi. Decizie luată de CCR, în conflictul dintre guvern și președinte - 716473fybxkakcfqjgnavkfofdkmtlgl-1525954058.jpg

Articole recomandate

Curtea Constituțională a amânat, joi, decizia pe tema conflictului instituțional între Guvern și președinție pe tema revocării șefei DNA. Guvernul a sesizat Curtea Constituțonală după ce președintele Klaus Iohannis a refuzat să o revoce pe Laura Codruța Kovesi de la șefia DNA. 


Curtea Constituțională a amânat pentru data de 30 mai decizia privind conflictul dintre guvern și președinție pe tema revocării șefei DNA.

Ministrul Tudorel Toader și-a susținut joi pledoaria în fața judecătorilor. Toader a afirmat joi, în fața judecătorilor Curții Constituționale, că refuzul președintelui Klaus Iohannis de a o revoca din funcție pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, motivat prin lipsa oportunității politice, este de natură să creeze un blocaj instituțional.

"Din ceea ce președintele republicii ne-a transmis în scris, aveți la dosar, nu mai reiau, dar în declarațiile publice, pe lângă ceea ce aveți în dosar, președintele a motivat faptul că nu poate da curs solicitării pentru că este o decizie de oportunitate politică. (...) Prin raportul pe care l-am întocmit, am adus argumente de natura juridică și managerială", a spus Toader.

"Între timp, cele 20 de puncte (ale raportului -n.r.) au dobândit, în opinia mea, au devenit și mai actuale și mai evidente, cu referire la activitatea managerială a procurorului șef DNA. Concluzia trasă atunci a fost aceea că procurorul șef DNA și-a exercitat și își exercită în continuare în mod discreționar funcția pe care o deține, deturnând activitatea de combatere a corupției și activitatea instituției anticorpție, deturnând practic de la rolul său constituțional și legal", a declarat Tudorel Toader, potrivit Mediafax.

Consilierul prezidențial Simina Tănăsescu a afirmat la rândul său în ședința CCR că refuzul președintelui Klaus Iohannis de revocare a procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, nu este cauza unui blocaj instituțional, ci reprezintă finalizarea unei proceduri și exercitarea unei atribuții legale a șefului statului.

Potrivit surselor G4Media.ro ar exista în acest moment o majoritate în favoarea ministrului Toader, dat fiind că judecător raportor în această cauză este chiar președintele CCR Valer Dorneanu, iar magistratul asistent care redactează raportul este Karoly Benke, care l-a avut conducător de doctorat pe actualul ministru al justiției, Tudorel Toader.

Sursele citate susțin că există o majoritate de 6 la 3 în favoarea admiterii solicitării Guvernului, deși acțiunea inițiată de ministrul Justiției Tudorel Toader este considerată "inadmisibilă de pe scaun" de majoritatea juriștilor consultați de G4media.ro.

Alte surse susțin că majoritatea ar fi doar de 5 la 4 și că majoritatea CCR ar dori să declare că rolul președintelui este unul formal și că șeful statului este obligat să accepte revocarea procurorului șef al DNA.

Pe 23 mai CCR a primit sesizarea Executivului pe acest subiect. Șeful statului a refuzat să dea curs cererii de revocare a Laurei Codruța Kovesi, anunțând că motivele invocate de ministrul Justiției, Tudorel Toader, nu au fost de natură să îl convingă. Imediat după ce președintele României și-a anunțat decizia, ministrul Justiției a anunțat că va fi sesizată Curtea Constituțională.

Pe 22 februarie, ministrul Justiției Tudorel Toader a cerut revocarea șefei DNA, reținând în sarcina acesteia 20 de "acte și fapte de netolerat". Printre acestea, Toader a menționat ancheta în cazul OUG 13, refuzul de a se prezenta la audierile din Parlament, falsurile din dosare, lipsa unei reacții adecvate în cazul presupuselor abuzuri de la DNA Ploiești, precum și afectarea imaginii României prin dezinformarea forurilor europene.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4119 secunde