Repere istorice. Începuturile Jandarmeriei la malul mării!

199
Repere istorice. Începuturile Jandarmeriei la malul mării! - fondjandarmi-1590157383.jpg

Articole recomandate

Ca parte a Jandarmeriei Române și jandarmii dobrogeni au istoria lor. O istorie care începe după încheierea Războiului de Independență a României (1877-1878) și după revenirea Dobrogei în frontierele țării noastre.

În privința organizării Jandarmeriei Române la acea vreme (pentru a înțelege mai bine prezența primilor jandarmi în Dobrogea), se cuvine să coborâm puțin pe firul istoriei și să vorbim despre momentul anului 1868, când la 17 iulie, Principele României Carol I promulga Legea puterii armate care-și propunea să dezvolte sistemul militar de apărare a țării. În acea lege, la articolul 31 se prevedeau aspecte privind Jandarmeria, în sensul că se compunea din escadroane călari și companii pedestre. Din punct de vedere al organizării sale, Jandarmeria avea câte un escadron și o companie la București și Iași, respectiv trei escadroane de jandarmi călari în fiecare din cele trei ținuturi din sudul Basarabiei (Ismail, Bolgrad și Cahul).

Aceste escadroane erau comandate de câte un căpitan, având ca ajutoare unu sau doi ofițeri, iar trupa era constituită din 133 jandarmi și 109 cai. La încheierea tratatului de pace de la Berlin (iulie 1878), ce marca sfârșitul ostilităților ruso-turce, România a fost pusă în situația ca în schimbul revenirii Dobrogei la teritoriul său să cedeze cele trei județe din sudul Basarabiei către Rusia Țaristă. Atunci toate cele trei escadroane de jandarmi au trecut din teritoriul cedat în Dobrogea, unde au luat diferite denumiri precum Regimentul 12 Călărași permanenți, Regimentul 1 Jandarmi Dobrogea sau Al 3-lea Regiment de Roșiori (ultima denumire fiind dată în anul 1884). Sediul Regimentului și statul major erau la Constanța, iar sediile celor trei escadroane se aflau la Tulcea, Medgidia și Constanța. Jandarmii îndeplineau atunci misiuni de menținere a ordinii publice în timp de pace, fixându-se și misiuni de luptă în eventualitatea unor campanii militare.

Aleșii locali și Jandarmeria

Găsim în dosarele păstrate în Arhivele Naționale, Direcția Județeană Constanța, documente care atestă preocupările și interesul autorităților locale de atunci pentru buna funcționare a serviciului Jandarmeriei în Constanța. Astfel, într-un document care datează din anul 1882, din luna mai, (Fond Primăria Constanța, dosar 15/1882), în corespondența dintre primarul Constanței și inginerul comunal se vorbește despre necesitatea construirii unui grajd încăpător pentru 30 de cai destinat jandarmilor. În acest document primarul face recomandarea ca acest spațiu să fie construit în "dosul Școalei Primare de băieți" din comună.

Într-un alt document datat câteva zile mai târziu, în corespondența dintre primarul Anton Alexandridi și prefectul Constantin Ciocârlan, se dau detalii privind construcția în sine (urmând a fi zidită din piatră), dar și despre fondurile construirii acestui grajd, cele două instituții împărțindu-și cheltuielile din fondurile județului și bugetul comunal. Câțiva ani mai târziu, acest regiment a fost desființat, misiunile lui fiind preluate de către Regimentul 32 Dorobanți.

Despre momentul care marchează apariția primei Companii de jandarmi din Constanța, în urma adoptării Legii Jandarmeriei Rurale din anul 1893, deținem informații din registrul istoric al Companiei. Se menționează că această unitate cu sediul la Constanța a fost înființată la 1 aprilie 1894, având ca prim comandant pe căpitanul Ernest Solcănescu. Pentru același an, dintr-un alt document găsit în arhive (Fond Primărie Constanța, dosar 18/1894), aflăm că prefectul de atunci al județului, Emil Andreian, îl înștiința pe Mihail Coiciu, primarul Constanței, despre faptul că începând cu data de 26 iulie 1894 "a început a funcționa Compania de Gendarmi Constanța, rugându-vă a o recunoaște ca autoritate legalmente constituită".

Tot din același document mai aflăm că sediul cancelariei Companiei se afla la Prefectură. Mai multe date privind evoluția acestei structuri cu toate modificările prin care a trecut în perioada 1894-1949 sunt înscrise în Registrul Istoric al Companiei care s-a păstrat datorită interesului generațiilor trecute de jandarmi pentru conservarea și transmiterea mai departe a istoriei acestei arme. Până la data de 24 ianuarie 1949, când a fost desființată "pentru totdeauna", fiind create Trupele de Securitate, Jandarmeria dobrogeană a fost martoră și a participat efectiv la marile evenimente militare în care a fost implicată armata română.

http://www.jandarmeriaconstanta.ro/istoric.html

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9768 secunde