Reguli noi pentru înmormântări și amenzi drastice. "În loc să ne ajute, statul ne arată biciul"

10822
20

Articole de la același autor

"Mortul de la groapă nu se întoarce, dar poate fi amendat", cam așa ar putea fi adaptată o vorbă din străbuni, odată cu intrarea în vigoare a Hotărârii de Guvern nr. 741/2016. HG prevede că persoanele decedate trebuie îngropate.în termen de 36 de ore, în caz contrar se pot da amenzi de până la 10.000 de lei. De asemenea, cei care asigură procesul de îmbălsămare trebuie să aibă studii specializate în acest sens, care ar costa aproximativ 2.000 de euro, suportate, din banii caselor de servicii funerare. 


Hotărârea de Guvern stabilește cum se transportă defunctul, cum este îmbălsămat, înhumat, incinerat, dar și deshumat. 


Legea a fost adoptată în data de 23 noiembrie 2016 și a intrat în vigoare în această lună. 


"Această lege mi se pare cel puțin aberantă. Realitatea diferă cu mult față de ceea ce este în acea Hotărâre de Guvern. În unele situații este imposibil ca o persoană să fie înmormântată în termen de 36 de ore. Gândiți-vă că sunt oameni care decedează vineri, iar pentru a obține certificatul de deces se așteaptă, uneori, până luni. Cum credeți că ar putea fi respectat acest termen în condițiile acestea? O altă problemă este că trebuie să avem specialist în îmbălsămare, iar pentru asta noi suntem nevoiți să scoatem din buzunar aproximativ 2.000 de euro, atât cât costă acel curs. Mi s-ar fi părut normal ca și statul să ne ajute, nu doar să ne amenințe cu legi și să ne arate biciul", ne-a precizat reprezentantul unei case de servicii funerare din municipiul Constanța. 


O altă regulă, deja existentă în lege, prevede aplicarea unei brățări în jurul încheieturii mâinii drepte sau stângi a decedatului, pe care sunt imprimate datele de identificare ale firmei care a acordat serviciile funerare, îngrijirile mortuare și serviciile de tanatopraxie. Brățara nu se confecționează din materiale biodegradabile.


"Fiecare persoană decedată va avea datele de identificare atașate sub forma unei brățări aplicate în jurul articulației gleznei sau mâinii, obligația etichetării revenind firmei de pompe funebre, care preia decedatul și efectuează transportul acestuia. Brățara de cadavru va conține date de identificare a decedatului: nume, sex și data nașterii", prevede articolul 39 din Hotărârii de Guvern nr. 741/2016.


Cine nu se va conforma acestor reguli impuse de autorități poate primi amenzi cuprinse între 500 și 10.000 lei. 


"Deocamdată nu s-au efectuat controale în acest sens și, prin urmare, nu am avut ce depista. De abia ce s-a terminat sezonul și în perioada următoare vom face verificări în această zonă, mai ales că trebuie ca cei care fac serviciile de tanatopraxie să fie autorizați", a precizat, pentru "Cuget Liber", Constantin Dina, șeful Direcției de Sănătate Publică Constanța. 


Comentează știrea

20 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
DODO
7 octombrie 2017
legi date din birou

pai la banii astia o sa vezi mortii aruncati la ghena de gunoi ca nu multi isi vor permite o inmormintare dar stati linistiti ca la noi multe se decreteaza si putine se respecta

Titi
7 octombrie 2017
H G

Fiind vorba de o H G din 2016, aceasta tampenieapartine Guvernului Ciolos. Dar câtă vreme Guvernul actual n-a ajustat-o nici un pic înainte să intre în vigoare, e ca si cum el a emis-o. Băi dar chiar numai vesti proaste ne e dat sa auzim? Oarea cand a fost emisa ultima lege sau Hotărâre de guvern desprr care toată lumea sa zica : "Ce bine ca a fost dată " Ni se vrea binele, dar noi simtim numaicontrariul

Constantin
7 octombrie 2017
...de la oul evazionist, la mortul cu bratara

Bai, te doare capu'...in tara asta pana si in mormant trebuie sa detii documente care sa dovedeasca ca in 36 de ore te-ai carat dintr-o lume plina de imbecili.

Conespan
7 octombrie 2017
Opinie

Biserica nu ia atitudine impotriva acestei legi aprobate de un francofon traditia este la 3 zile noi suntem ortodocsi nu catolici. Se putea stipula in lege intre 36 si 72 de ore cum in 36 de ore ori iti plangi mortul ori alergi sa-l ingropi.Nu le-ar mai muri multi inainte.

Geronimoooo
7 octombrie 2017
LEGALE

Ar fi necesara si o declaratie a rudelor mortului,privind la ultimele cuvinte,din care pot reiesi dezvaluiri de coruptie,secrete de stat si altele. Apartenenta politica ,preferintele mortului trebuiesc notate,pentru datele statistice. Mai e nevoie de o declaratie a rudelor ca vor informa autoritatile in caz ca mortul se intoare sub forma de vampir,fantoma sau orice altceva ce poate face rau statului de drept. Traficul si contrabanda cu morti sa fie pedepsita.

Anca
7 octombrie 2017
Haha

Hai sa vad eu babele de la tara la cursuri de imbalsamare!? Pe bune ? Legea e buna, problema este ca noi suntem inapoiati haaat departe tata privind civilizația

Gigi
7 octombrie 2017
Da !

Cititi legea si apoi comentati . Informati-va despre ce se intampla in Occident , in acest sens si veti vedea ca este calea buna si corecta de urmat . Ciolos a respectat o directiva europeana , valabila la nivelul UE , nu a facut vreo inventie ciudata . De altfel , in toata lumea civilizata , cu decedatii , nu se procedeaza altcumva . Inclusiv in SUA ... Ei bine , ,,noi suntem ortodocsi'' , musulmanii sunt asemenea noua , si tocmai de aceea , musulmanii si ortodocsii sunt ciumatii lumii civilizate , cu rezistenta acerba la modernizare , pentru ca sunt condusi de prostie , de ignoranta , de popalai si calugari interesati de banii nostri , pomohaci si barladeni , asemenea Spagoveanului Teodosie si purtatori de vorbe precum Tanasescul Gura - Toxica ...

Murphy
7 octombrie 2017
Adica

Adica vreti sa spuneti ca mortul trebuie sa poarte bratara pe care sa scrie, de ex. Basescu Traian, nascut la data de.....,decEdat la data de....se pune si functia cea mai importanta din viata defunctului oare, sau nu prevede H.G. ?

Flori
7 octombrie 2017
Schimbați legea prost facuta

Dacă aflăm și cine Sunt șefii caselor de servicii funerare? Asta este interesat de aflat Un alt sac de bani ce si-i pot însuși infractorii până la al nouălea neam.

Creștin
7 octombrie 2017
Pentru CRETINII neamului românesc !

Ce să facem, facem nefăcute, derbedeii de politicieni, fac bani din piatră seacă, adică și de pe urma celor trecuți la cele veșnice ?! Ce să mai facem, cu descreierații neamului românesc, românii duc o viață ca vaiiiide ei și destrăbălaților din politică ce le arde, precum "chelului ce-i lipsește" tichie de mărgăritare ?!" Politicienii noștri sunt niște nemernici și"oameni fără omenie" ?!

20 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4265 secunde