Reguli noi! Asigurare pe o lună și repararea mașinii pe propria poliță RCA

2129
Reguli noi! Asigurare pe o lună și repararea mașinii pe propria poliță RCA - asigurarerca-1454602240.jpg

Articole recomandate

La negocierile de la ASF între reprezentanții transportatorilor și șefii instituției, s-a convenit ca, în curând, posibil chiar din luna aprilie, polițele RCA să poată fi încheiate și pe o perioadă de o lună, perioada minimă fiind în prezent de 6 luni. Totodată, șoferii care nu folosesc mașina o perioadă pot conveni cu asigurătorul suspendarea temporară a poliței. 


O altă schimbare convenită de transportatori și ASF este legată de plata daunelor. Un șofer lovit în trafic de o altă mașină își va putea repara autoturismul în baza propriei polițe RCA, urmând ca firma de asigurare la care are încheiat RCA să își recupereze apoi banii de la asigurătorul șoferului vinovat. 


Transportatorii au obținut de la ASF promisiunea că RCA va putea fi plătită și în rate, măsură avan-tajoasă pentru șoferii cu mașini de capacitate mare și pentru trans-portatorii cu un parc auto mare.


Autoritatea de Supraveghere Fi-nanciară nu a fost, însă, de acord cu alte revendicări ale transporta-torilor, precum eliminarea taxei de 10 lei pe zi, percepută din momentul în care expiră polița și până la sem-narea uneia noi, sau prețul polițelor de asigurare, care a crescut, acuză transportatorii, și cu 300%, deși înțelegerea privind majorarea viza un cuantum de cel mult 50%. 


Vasile Ștefănescu, președintele Confederației Operatorilor și Transpor-tatorilor Autorizați din România (COTAR), a declarat că discuțiile pe marginea noii legi vor continua. 


"Să nu credeți că toate cele nouă firme de asigurări vor fi de acord. Asta ține de client și asigurator, nu este obligatoriu. Dar esențialul este că pot să o fac, chiar dacă am costuri cu un leu mai mult. Dar se va trece în lege că putem să încheiem asigurări între o lună și 12 luni și se poate face și suspendare pe perioada cât nu circul", a declarat Ștefănescu. 


Augustin Hagiu, reprezentant al transportatorilor, spune că plata în rate a RCA este o posibilitate și că lucrurile trebuie puse la punct în următoarele 30 de zile, pentru ca proiectul să poată fi depus apoi la Comisiile Parlamentului și, ulterior, supus votului în plen. 


"Dacă suntem harnici, cel târziu la sfârșitul lunii aprilie ar putea să plece spre Monitorul Oficial", a declarat Hagiu. 


Părțile nu au ajuns însă la un acord privind prețul polițelor RCA. "Orice modificare legislativă creează doar premisele unui echilibru în zona tarifelor RCA, doar ca pe termen mediu și lung să se schimbe în bine. ASF a uitat că a promis acel shadowprice, probabil la presiunea asiguratorilor. Dacă ASF și-ar asuma ca măcar o dată pe lună sau trimestrial să vină și să pună pe masă tariful de referință pentru RCA pentru toate tipurile de vehicule, fără bonus-malus, atunci lucrurile ar intra în normalitate. Nu ar mai avea cineva cum să justifice o ofertă mai mare decât o altă ofertă cu 300%", a explicat Augustin Hagiu.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6949 secunde