Reguli mai aspre pentru arestații la domiciliu. Cine le încalcă va fi acuzat de evadare!

1317

Articole de la același autor

Este oficial: legea privind monitorizarea suspecților aflați în arest la domiciliu sau sub măsura controlului judiciar cu brățări electronice a fost publicată în Monitorul Oficial. Cel mai devreme, aceste dispozitive vor ajunge în dotarea oamenilor legii în primăvara lui 2022. Până atunci, însă, sunt alte prevederi legale, privind arestul la domiciliu, care vor fi impuse cu strictețe!

Odată cu intrarea în vigoare a dispozițiilor legale privind monitorizarea electronică a suspecților, „au devenit aplicabile modificări ale prevederilor Codului Penal și Codului de Procedură Penală privind arestul la domiciliu”, au anunțat reprezentanții Poliției Române. Astfel, până în prezent, dacă părăseau arestul la domiciliu, suspecții riscau doar să le fie înăsprită, de către instanța de judecată modalitatea de supraveghere. Adică, din arestul la domiciliu mergeau în arestul preventiv. Dar fără nicio altă urmare legală. La fel, suspecții care nu respectau informațiile date către polițiști – respectiv itinerariul urmat în momentul în care părăseau locuința, încălcarea condițiilor pentru părăsirea imobilului – riscau doar să le fie modificată măsura judiciară.

Odată cu noile schimbări legislative, orice abatere poate fi încadrată drept evadare, iar suspecții vor fi acuzați de o nouă infracțiune, pentru care vor risca între șase luni și trei ani.

„Încălcarea de către persoana aflată în arest la domiciliu a obligației de a nu părăsi imobilul ori nerespectarea de către aceasta a itinerarului sau a condițiilor de deplasare va constitui infracțiunea de evadare, urmând a se aplica regulile privind concursul de infracțiuni. Atunci când, cu rea-credință, inculpatul încalcă obligația de a nu părăsi imobilul ori nu respectă itinerarul sau condițiile de deplasare, stabilite potrivit legii, organul de supraveghere are dreptul de a-l prinde pe inculpat și de a-l prezenta de îndată procurorului, în cursul urmăririi penale, judecătorului de cameră preliminară, în procedura de cameră preliminară, sau instanței de judecată, în cursul judecății. Se va indica în mod expres perioada de timp, precum și, după caz, locul de muncă, instituția de învățământ, unitatea sanitară sau alt loc în care se aprobă deplasarea inculpatului”, au precizat reprezentanții IPJ Constanța.

Polițiștii au voie să intre în imobil fără acordul proprietarilor

Totodată, potrivit noii legislații, „în cadrul programului de supraveghere, se va stabili ca, cel puțin o dată la șapte zile calendaristice, persoana aflată sub control judiciar să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa”.

Se impune menționat că, potrivit legislației, polițiștii au dreptul să pătrundă în imobilul unde suspectul este arestat la domiciliu, pentru verificarea măsurii, fără acordul persoanei supravegheate sau a celor care locuiesc cu aceasta. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5811 secunde