Corespondență specială de la fregata care participă la misiuni în Marea Mediterană

"Regele Ferdinand", în căutarea submarinelor, la Mavi Balina 18

353

Articole recomandate

A trecut o săptămână de când fregata "Regele Ferdinand" a părăsit Portul Militar Constanța, pentru a participa la exercițiul multinațional de luptă antisubmarin Mavi Balina, organizat de Forțele Navale ale Turciei.

După tranzitul Bosforului, valurile din Marea Marmara ne-au pregătit pentru o Egee foarte supărată, care a ținut să ne arate cât poate fi de capricioasă. La ordinul comandantului și prin grija comandantului secund și al șefului de echipaj, toate materialele de pe navă au fost amarate astfel încât să nu existe pierderi. După 36 de ore mai puțin plăcute, am ajuns în portul Aksaz.

Prima fază a exercițiului Mavi Balina a avut loc în portul Aksaz, acolo unde s-au desfășurat ședințele de planificare, pe diferite domenii, o conferință de presă - cu caracter închis - și, de asemenea, refacerea plinurilor navei cu combustibil și alimente. Tot aici, ne-am reîntâlnit cu echipajul fregatei olandeze "De Ruyter", nava comandant a grupării permanente NATO din Marea Mediterană, SNMG-2, cu care fregata "Regele Ferdinand" a desfășurat misiuni, în luna iulie, în Marea Neagră.

Vizitați de consulul Mioara Ștefan

În portul Aksaz, fregata a fost vizitată de Mioara Ștefan, consulul general al României la Izmir.

"Pentru mine, tot ceea ce am văzut aici a fost impresionant; organizarea și aspectul marinăresc al navei sunt deosebite. Mi-a plăcut faptul că deficitul de tehnologie existent între tehnica de la bord și ceea ce există astăzi în domeniul naval este suplinit cu rezultate foarte bune de inteligența oamenilor aflați la bord și vă felicit pentru asta. A fost prima dată când am urcat la bordul unei nave militare românești și am avut emoții. Mulțumesc comandantului navei și echipajului pentru onoarea pe care mi-au făcut-o, invitându-mă la bord. Sunteți adevărați ambasadori ai României acolo unde ajungeți cu nava. Vă doresc să dați tot ce puteți mai bun în cadrul exercițiului Mavi Balina și să reprezentați cu cinste România. Am învățat atât de multe în timpul acestei vizite și vă mulțumesc pentru tot", a declarat consulul României la Izmir.

Comandorul Marian Ioan, comandantul fregatei "Regele Ferdinand", a precizat, la rândul său: "Ne-am bucurat de vizita consulului general al României la Izmir, acest lucru contribuind la strângerea relațiilor cu corpul diplomatic al României în țările unde fregata «Regele Ferdinand» face escale și astfel, la o reprezentare mai bună a României. I-am prezentat nava și capabilitățile acesteia și am reprezentat apoi împreună România la recepția oferită de nava pakistaneză Saif (F 253)".

Un exercițiu bianual deosebit de important

A doua etapă a exercițiului a început luni, 1 octombrie, odată cu ieșirea din port, și se desfășoară în estul Mării Mediterane. Fregata "Regele Ferdinand" participă la exercițiu alături de patru fregate, două corvete, un tanc de combustibil, cinci submarine, avioane și elicoptere din Turcia. De asemenea, este implicată gruparea SNMG-2 prin fregatele "De Ruyter" din Olanda și "Cristobal Colon" din Spania, dar și fregata "Saif" din Pakistan, în timp ce SUA sunt implicate cu un avion de cercetare. Cu statut de observator, participă Algeria, Bahrain, Qatar, Kuweit și Arabia Saudită.

Mavi Balina este un exercițiu bianual organizat de Turcia, un exercițiu cu specific antisubmarin, unde sunt aplicate și antrenate procedurile standard de operare pentru asigurarea securității maritime regionale și combaterea amenințărilor subacvatice.

"Reîntoarcerea în Marea Mediterană ne oferă prilejul să demonstrăm nivelul de pregătire atins de echipajul fregatei «Regele Ferdinand» în acest an de instrucție. Participăm acum la exercițiul Mavi Balina. Este un exercițiu complex antisubmarin, cu o participare a statelor NATO și partenere, precum și cu participarea grupării SNMG-2. Având în vedere amploarea exercițiului atât ca arie de desfășurare, cât și ca număr de nave, submarine și aeronave participante, el are o contribuție importantă pentru menținerea și dezvoltarea abilităților membrilor echipajului la exerciții antisubmarin. Exercițiul ne ajută și în a ne dezvolta capacitățile de acțiune în mediul internațional, fapt ce ne va ajuta la operația SEA GUARDIAN", a mai spus comandorul Marian Ioan.

Urări pentru colegii de acasă!

Și pentru că luni, 1 octombrie, a fost și prima zi din acest nou an universitar, ofițerii de marină de la bord nu i-au uitat pe viitorii lor colegi aflați acum pe băncile Academiei Navale "Mircea cel Bătrân", cărora le-au transmis un mesaj: "Ca și noi, cu ani în urmă, ați venit în Academia Navală «Mircea cel Bătrân» cu speranțe, cu aspirații, cu idealuri, și veți pleca după patru ani de studii bine pregătiți, capabili să înfruntați dificultățile vieții de marinar militar, hotărâți să deveniți viitorii amirali ai Armatei României. Cu ocazia deschiderii anului de învățământ 2018-2019, aflată sub egida împlinirii a 100 de ani de la desăvârșirea statului național unitar român, vă dorim mult succes în pregătire și vă așteptăm, pe cât mai mulți, ca la finalul studiilor să faceți parte din echipajul fregatei «Regele Ferdinand». Vânt bun din pupa! și Bun cart înainte!".

v v v

Prin participarea la acest exercițiu, echipajul fregatei Regele Ferdinand își demonstrează buna pregătire și contribuie, astfel, la punerea în practică a politicii de securitate a României și îndeplinirea obiectivelor din Strategia de Securitate Națională.

Dar, despre cum s-a desfășurat această a doua etapă a exercițiului Mavi Balina, în corespondența viitoare.

Căpitan-comandor Mihai EGOROV

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4029 secunde