RCA-ul te "usucă" la buzunar? Cu cât s-a scumpit polița în ultimul an

250
RCA-ul te

Articole de la același autor

Semnale că urmează noi scumpiri ale poliței RCA vin din toate direcțiile. Dacă majoritatea societăților de asigurare preferă să nu discute deschis acest subiect, pentru a nu-și speria clienții și a-i determina să aleagă "concurența" cu prețuri ceva mai bune, reprezentanții Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), instituție care știe cam tot ce "mișcă" pe această piață, au tot adus în discuție acest subiect, în ultima perioadă. 


Tariful mediu la polițele de răspundere civilă auto a crescut deja cu aproximativ 7% în primele trei luni ale acestui an, cifra fiind obținută prin raportarea subscrierilor la numărul de autovehicule asigurate, a declarat Albin Biro, membru în conducerea ASF, la un eveniment de spe-cialitate care a avut loc ieri: "În primele trei luni, asigurătorii autorizați să emită polițe RCA au subscris prime de 701 milioane de lei și, prin raportarea la numărul de automobile asigurate, reiese că tariful mediu la acest tip de asigurări a crescut, în medie, cu 7%".


Această majorare a tarifelor vine după o alta, de 15 procente, din anul 2013. Vorbim însă despre tarife medii, așadar există și categorii, aici fiind incluși în special șoferii foarte tineri, pentru care scumpirea a fost mult mai con-sistentă. "În 2013, s-a recuperat 15% (n.r. - din scăderea de 50% din anii 2007 - 2008) și anul acesta trendul de creștere continuă. Ca să ajungă pătura pentru plăți și despăgubiri ar trebui să revenim la tarifele de acum 5 - 7 ani, altfel întotdeauna vom avea clienți care nu sunt satisfăcuți de prestația pieței", a spus re-prezentantul ASF. 


Procedură mai greoaie, bani mai mulți 
Prețurile RCA ar putea crește în continuare și ca urmare a prevederilor unui proiect de lege care se află pe ordinea de zi a senatorilor. Pe scurt, proprietarii mașinilor avariate în urma unui accident de circulație le vor putea repara doar în baza unui nou document, care ar urma să fie emis de viitorul Corp al Experților și Evaluatorilor Tehnici Auto din România. Angajații acestei noi structuri vor efectua expertize tehnice și de evaluare a pagubelor la vehicule, iar în plus vor face recomandări cu privire la reparații, dar și cu privire la repunerea în circulație a autovehiculelor. 


Prevederile proiectului de lege ar putea conduce nu doar la majorarea tarifelor RCA, ci vor complica și procesul de rezolvare a daunelor, sunt de părere reprezentanții Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) și ai Uniunii Naționale a Societăților de Interme-diere și Consultanță în Asigurări din România. 


"Efectul principal va fi acela de majorare a primelor de asigurare ca rezultat al creșterii costurilor aferente regularizării daunelor. Clienții companiilor de asigurări vor trebui să înțeleagă faptul că primele de asigurare auto vor crește semnificativ din cauza costurilor reprezentate de onorariile aferente expertizelor tehnice și a altor costuri legate de activitatea de evaluare", precizează UNSAR. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6281 secunde