Răzbunare on-line: a apărut goală, pe site-uri de matrimoniale. Cum poate fi pedepsit autorul?

Miercuri, 28 Ianuarie 2015
3912
Un apel telefonic în miez de noapte, iar o voce necunoscută de bărbat se interesează de tarifele practicate pentru serviciile sexuale. La început și-a spus că e o glumă proastă și nu a dat importanță. Dar telefoanele continuă să curgă, fără oprire, zi și noapte, pentru ca într-un final să-și dea seama, cu stupoare, că numărul ei de telefon - ba chiar în multe situații și fotografia ei, trucată sau nu! - a ajuns pe paginile web cu anunțuri de matrimoniale. "Domnișoară manierată, ofer senzații de neuitat! Pentru sex normal, anal și oral, sună-mă la orice oră și nu vei regreta!" sau "Blondă cu un apetit sexual nestăvilit, buze senzuale și multă experiență, sunt exact ceea ce cauți" sunt doar câteva dintre anunțurile așa numite "matrimoniale", în care domnișoare din Constanța și-au regăsit fotografiile sau numerele de telefon. Iar, de cele mai multe ori, bănuiala lor este că totul este o răzbunare a fostului iubit, cu care relația nu s-a încheiat în cei mai buni termeni.

Prima oprire, Poliția!

Odată pățite, tinerele vor să li se facă dreptate. Dar unde să se adreseze și cum pot fi trași la răspundere cei responsabili de suferința lor, de nopțile nedormite, de rușinea cauzată, de faptul că le-a fost defăimată imaginea?

Prima oprire, invariabil, este Poliția. "Fostul iubit mi-a postat fotografia și numărul de telefon în peste 20 de anunțuri la matrimoniale. Vreau să-l reclam!", le spun tinerele polițiștilor, înarmate, uneori, cu datele de identificare informatice ale celui care a postat anunțul problematic și cu o reclamație scrisă.

Din păcate, însă, răspunsurile pe care le primesc nu sunt de natură să le mulțumească. Iar asta pentru că respectiva "răzbunare" nu este incriminată de Codul Penal; altfel spus, nu este infracțiune, astfel că responsabilul nici nu va ajunge la închisoare, nici nu va fi amendat, penal sau contravențional. Dar, după cum ne-au precizat reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție Constanța, nu înseamnă că polițiștii stau cu mâinile în sân în astfel de situații.

"Aceste cazuri nu sunt prevăzute ca infracțiuni, ci țin de Codul Civil, astfel că persoanele în cauză se pot adresa instanțelor competente. În situațiile în care polițiștii au fost sesizați cu referire la astfel de fapte, au fost realizate verificări, iar polițiștii au oferit consiliere atât persoanelor reclamante, cât și celor bănuiți de comiterea faptelor", ne-a precizat Carmen Șerbănescu, purtător de cuvânt al IPJ Constanța.

Pe de altă parte, surse din rândul polițiștilor ne-au precizat că o eventuală anchetă ar fi îngreunată de prevederile legislative penale, care reglementează strict condițiile realizării unei percheziții informatice.

Nici pe calea Codului Civil nu vine dreptatea…

În consecință, teoretic, domnișoarele care s-au trezit, fără voia lor, "dame de companie" dispuse la tot felul de servicii sexuale, au posibilitatea să se întoarcă împotriva celui care le-a defăimat pe cale civilă.

Concret, Codul Civil menționează la art. 74 că sunt "atingeri aduse vieții private" "difuzarea sau utilizarea documentelor personale, inclusiv a datelor privind domiciliul (…), precum și numerele de telefon ale unei persoane sau ale membrilor familiei sale, fără acordul persoanei căreia acestea în aparțin sau care, după caz, are dreptul de a dispune de ele", "utilizarea cu rea-credință a numelui, imaginii, vocii sau asemănării cu o altă persoană".

În realitate, însă, și pe cale civilă, este dificil ca persoanele care au recurs la astfel de răzbunări să fie trase la răspundere, fie și numai pecuniar. "Este foarte greu de dovedit identitatea celui care a postat anunțul respectiv. Persoana reclamantă trebuie să facă dovada că cel/cea pe care îl/o acuză este autorul. Iar pentru aceasta este nevoie de o percheziție informatică. Într-un proces penal, percheziția poate fi dispusă în cursul anchetei penale. Într-un proces civil, este aproape imposibil", a explicat avocatul Cătălin Filișan.

Factorii chestionați au căzut de acord că, la acest capitol, legislația, în special cea penală, poate fi îmbunătățită. Pe de altă parte, drept dovadă că această scăpare a legii este speculată intens este și faptul că internetul este plin de articole în care foștii sau fostele iubite sunt sfătuiți să se răzbune… prin postarea de anunțuri matrimoniale cu numărul de telefon al împricinatului/împricinatei. 

Pagina a fost generata in 0.3118 secunde