€ 4.734
£ 5.2448
$ 4.2129

Mai multe ştiri online:

Radu Mazăre, dat în urmărire internațională? Cine-i este alături în fuga în Madagascar

Ştire online publicată Miercuri, 03 Ianuarie 2018. Autor: Sorin HULUBEI
Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție ar putea decide astăzi dacă vor lua măsuri ca urmare a plecării din țară a fostului primar al Constanței, Radu Mazăre. Acesta nu a respectat termenii controlului judiciar într-un dosar în care este acuzat de abuz în serviciu și trafic de influență. Drept urmare, Mazăre riscă urmărirea internațională și arestarea în lipsă pentru că a decis să ignore măsura preventivă și să plece în Madagascar.

Fostul primar Radu Mazăre și-a justificat plecarea în Madagascar printr-un mail în care a precizat că este persecutat de „statul paralel”, motiv pentru care își dorește să obțină azil politic. De asemenea, Mazăre a precizat că se va întoarce doar în momentul în care va exista o justiție independentă în România.

„Polițiștii Biroului Supravegheri Judiciare din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța s-au sesizat cu privire la faptul că un bărbat aflat în control judiciar, în baza unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție, nu s-a prezentat pentru a semna în graficul de prezență. După verificările efectuate, cel în cauză a informat ofițerul de caz că se află pe teritorul statului Madagascar, unde face demersuri pentru a obține azil politic. Conform procedurii, polițiștii constănțeni au sesizat Înalta Curte de Casație și Justiție”, a declarat Marius Niculescu, purtătorul de cuvânt al IPJ Constanța.

Potrivit oamenilor legii, măsura privind controlul judiciar nu prevedea interdicția de a părăsi țara, iar pe toată perioada existenței acestei măsuri preventive, polițiștii nu au constatat încălcări ale obligațiilor impuse.

Alături de Mazăre se pare că a fugit și fostul secretar de stat în Ministerul Transporturilor și fost consilier al lui Mazăre, Valentin Preda, anunță presa centrală. Preda este condamnat în primă instanță la șase ani de închisoare cu executare pentru divulgarea secretului care periclitează securitatea națională și trafic de influență.

v v v

Radu Mazăre a fost pentru prima dată în Madagascar în primăvara anului 2012, pe vremea când era primar al Constanței. Încântat de oportunitățile de afaceri de acolo, fostul edil a concesionat de la un trib, pe o perioadă de 99 de ani, aproape două hectare de teren pe malul oceanului, pentru care a plătit 1 euro pe metru pătrat.

În prezent, Mazăre este proprietarul unui resort spectaculos. Vorbim despre 16 bungalouri amplasate lângă plajă, în nordul insulei din Oceanul Indian.

v v v

Magistrații l-au trimis în judecată pe Radu Mazăre în mai multe dosare. În unul dintre ele, a fost trimis în judecată în anul 2008, fiind acuzat că a retrocedat în mod ilegal mai multe plaje și că ar fi prejudiciat statul cu 115 milioane de euro. Mazăre a fost condamnat, în primă instanță, la patru ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu.

Într-un alt dosar, aflat pe rolul Tribunalului Constanța, fostul primar este acuzat de abuz în serviciu, după ce ar fi semnat contracte de vânzare-cumpărare pentru un teren din stațiunea Mamaia, la un preț subevaluat, faptă prin care ar fi fost provocată o pagubă de peste un milion de euro. De asemenea, Radu Mazăre este acuzat de luare de mită și conflict de interese în formă continuată într-un dosar ce vizează o posibilă mită de la Televiziunea Neptun pentru facilitarea emiterii a două autorizații de construcții pentru două mall-uri, în anul 2007.

Radu Mazăre a fost primar al Constanței începând cu anul 2000. A fost apoi reales și în următoarele trei mandate, în 2004, 2008 și 2012. 

Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.7872 secunde