Puteți vorbi liniștiți. Procurorii nu mai pot intercepta telefoanele

598
2
Puteți vorbi liniștiți. Procurorii nu mai pot intercepta telefoanele - fondascultattelefoane3-1409938885.jpg

Articole de la același autor

Au trecut aproximativ două luni de când legea "Big Brother" a fost declarată neconstituțională. În timp ce judecătorii constituționali arată în motivarea deciziei, publicată recent, faptul că legea limita dreptul la viața privată, procurorii spun că trebuie găsită o soluție, pentru că în acest moment munca le este îngreunată. 


Legea "Big Brother" se referă la obligația operatorilor de telefonie mobilă de a reține, timp de șase luni, date despre comunicațiile telefonice sau electronice ale abonaților, pe care trebuie să le pună la dispoziția organelor de cercetare penală, cu încuviințarea unui judecător. Aceste date nu privesc conținutul comunicațiilor, ci sunt doar date tehnice care stabilesc identitățile celor care comunică, timpii în care are loc comunicația și locația. 


În urmă cu câteva luni, judecătorii de la Curtea Constituțională a României au decis că legea este neconstituțională și încalcă grav drepturile omului, în special dreptul la viața privată și liberă exprimare. "Datele care fac obiectul reglementării, deși au un caracter predominant tehnic, sunt reținute în scopul furnizării informațiilor cu privire la persoană și viața sa privată. Chiar dacă aceasta nu se aplică și conținutului comunicării sau informațiilor consultate în timpul utilizării unei rețele de comunicații electronice, celelalte date reținute, având ca scop identificarea apelantului și a apelatului, respectiv a utilizatorului și a destinatarului unei informații comunicate pe cale electronică, a sursei, destinației, datei, orei și duratei unei comunicări, a tipului de comunicare, a echipamentului de comunicație sau a dispozitivelor folosite de utilizator, a locației echipamentului de comunicații mobile sunt de natură să prejudicieze manifestarea liberă a dreptului la comunicare sau la exprimare", arată judecătorii constituționali. 


Neconstituțională în urma unui caz din Constanța 
Decizia CCR de a declara neconstituțională legea vine în urma ridicării excepției de neconstituționalitate la Judecătoria Constanța - Secția penală, din oficiu, într-o cauză având ca obiect solicitarea autorizării prealabile a transmiterii datelor necesare pentru identificarea sursei comunicărilor, datei, orei și duratei comunicărilor, dar și a locației, solicitarea fiind formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța. Aceeași excepție a fost ridicată și la Judecătoria Târgoviște, din oficiu, într-o cauză având un obiect similar dosarului de la Constanța. 


Ce spun anchetatorii 
Anchetatorii admit faptul că munca le este îngreunată odată cu declararea neconsti-tuționalității legii "Big Brother". Totuși, oamenii legii spun că această tehnică nu este folosită în multe cazuri, ci doar în cele în care trebuie să probeze o faptă și nu au alte mijloace. "Deocamdată, munca noastră este ușor îngreunată, pentru că este un vid legislativ. În momentul în care o lege este declarată neconstituțională, actul normativ nu mai poate fi aplicat. Acum trebuie să se găsească un alt cadru legal, să se modifice. Până se va pronunța legiuitorul nostru avem o problemă. Noi, ca procurori, normal că uneori avem nevoie să obținem astfel de informații, pentru că sunt utile în procese. Nu folosim această metodă foarte des, însă sunt situații în care nu avem cum să procedăm altfel, nu avem martori, nu i se poate stabili vinovăția. Legea aceasta, practic, ne punea la dispoziție desfășurătorul convorbirilor. Acesta se aplica doar pentru trecut, nu și pentru prezent, deci nu este vorba despre interceptări, ci este vorba despre convorbirile pe care le-a purtat o persoană. Noi puteam stabili cu cine a vorbit, identitatea persoanelor, dar și locația celui căutat, practic doar ce s-a întâmplat în trecut", precizează procurorul Zafer Sadâc din cadrul Parchetului Tribunalului Constanța. 


Comentează știrea

LML
7 septembrie 2014
Oferta locuri de munca legale!

Tot mai multi oameni lucreaza acum cu noi, convinsi de seriozitatea noastra! Contract legal si oferit imediat! Au fost trimise deja primele castiguri! NU e vorba despre joc piramidal sau despre MLM! Lucrati ca operator online, 3 ore pe zi, si incasati 300 dolari lunar! Pentru mai multe detalii, trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected]

Gabi
7 septembrie 2014
Locuri de Munca Alternative!!

Oferim seriozitate maxima! Incheiati pe loc contract legal! S-au acordat deja primele castiguri! Oamenii sunt foarte multumiti! Avem dovada castigurilor! NU e MLM si NU e joc piramidal! Castigati 300 de dolari lunar, lucrand 3 ore pe zi ca operator online! Detalii va oferim dupa ce trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 13 August 2014
Stire din Eveniment : Hoț de telefoane, prins la Vama Veche
Pagina a fost generata in 2.0486 secunde