Propunerile de modificare a legii Justiției, desființate de procurorii DNA

223
Propunerile de modificare a legii Justiției, desființate de procurorii DNA - procurorii-1504022194.jpg
Procurorii anticorupție care au participat la Adunarea generală a anchetatorilor din cadrul DNA au respins majoritatea propunerilor de modificare a legilor Justiției, prezentate de ministrul Tudorel Toader, a informat, ieri, Direcția Națională Anticorupție. 


"Votul exprimat de procurorii participanți la Adunarea generală, referitor la propunerile discutate, a scos în evidență că modificările la legile Justiției, în forma actuală, reprezintă o formă de presiune asupra activității profesionale a procurorilor din Direcția Națională Anticorupție", se arată în cadrul comunicatului. 


Procurorii au respins, în unanimitate, trecerea Inspecției Judiciare în subordinea Ministerului Justiției, acest lucru fiind, în opinia lor, "de natură să aducă atingere independenței magistraților". 


De asemenea, a fost respinsă și modificarea "nejustificată a regimului actual referitor la răspunderea materială a judecătorilor și procurorilor". "Cu privire la acest aspect, s-a subliniat că legislația actuală cuprinde suficiente prevederi privind răspunderea magistraților în caz de rea-credință, iar propunerea ministerului este neclară cu privire la condițiile răspunderii; în plus, nu există notă de fundamentare sau analiză din care să rezulte că actuala legislație privind răspunderea magistraților trebuie modificată", precizează DNA. 


Sursa citată menționează că a fost respinsă, totodată, înființarea unei Direcții specializate, în cadrul Ministerului Public, pentru efectuarea urmăririi penale în cazul infracțiunilor săvârșite de magistrați, "cu privire la care nu a fost prezentată nicio justificare", precum și introducerea unor condiții privind vârsta minimă de 30 de ani și cel puțin cinci ani de activitate efectivă pentru candidații la Institutul Național al Magistraturii, care, conform DNA, "nu corespunde realităților sociale și va îngreuna recrutarea unui număr suficient de viitori magistrați bine pregătiți și integri". 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6284 secunde